Η Άνδρος ζητά σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυαγίου

  

Το ρυμουλκό που εδρεύει στο Γαύριο - και επιβλέπει το ναυάγιο του Cabrera - επιστρέφει σήμερα προς το μεσημέρι στο λιμάνι ,μετά την τακτική επιθεώρηση στην περιοχή του ναυαγίου στον Καμπανό (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τα ερωτήματα που έθεσε ο συνεργάτης του Εν Άνδρω, τις προηγούμενες μέρες, για τα δύο ναυάγια στη Βόρεια Άνδρο μέσα σε δύο χρόνια και για την ρύπανση, οδήγησαν τον έπαρχο Άνδρου να στείλει γράμμα προς τον υπουργό Ναυτιλίας και να ζητήσει ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων παραγοντων στο νησί μας με ευθύνη του υπουργείου για την εκπόνηση σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης πιθανής θαλάσσιας ρυπανσης.

Βάσει του νόμου την ευθύνη αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση ναυαγίου έχει το λιμεναρχείο και το υπουργείο Ναυτιλίας. Συνεπώς ορθά ζητείται από τον υπουργό και το  υπουργείο να πάρει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό ώστε να μην βρεθεί και το νησί μας - που είναι διεθνές πέρασμα πλοίων - σε μια δυσάρεστη στιγμή και θα τρέχουμε τότε και δεν θα φτάνουμε. Και όλα θα γίνονται "έτσι χωρίς πρόγραμμα" όπως συνέβη κατά τις δύο πρώτες μέρες μετά το ναυάγιο του πλοίου στον Σαρωνικό.

"Εν Άνδρω"

'Αλλη μια φωτογραφία του ρυμουλκού που επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι στη βάση του στο Γαύριο μετά την επιθεώρηση στον Καμπανό (φωτ, Εν Άνδρω).


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ

Άνδρος,19.9.2017

Αριθ.Πρωτ.:

Ταχ. Δ/νση          : Άνδρος

Ταχ. Κώδικας      : 84500

Τηλέφωνο            : 22823.61222

Fax.                     : 22820.24459

Προς: Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής

           Πολιτικής

           κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Θέμα: Πραγματοποίηση σύσκεψης για την δημιουργία σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης σε περίπτωση ναυαγίου

Κύριε Υπουργέ,

            Με αφορμή την βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης στον Σαρωνικό Κόλπο και την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται από την περασμένη Κυριακή, αιτούμαι ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Άνδρο να συγκληθεί στο νησί άμεσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή Πολιτικού εκπροσώπου του Υπουργείου σας, του Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, του Δημάρχου Άνδρου, μελών του  Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και των εθελοντικών ομάδων του νησιού  προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης  σε περίπτωση ναυαγίου.

            Επειδή η Άνδρος βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο Αιγαίο Πέλαγος απ΄ όπου διέρχονται πολλά πλοία, που συχνά αποτελούν κινητές οικολογικές βόμβες έτοιμες σε κάθε στιγμή να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή και ορμώμενος από το ναυάγιο του πλοίου "Cabrera" ξημερώματα παραμονής Χριστουγέννων του 2016 στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού τον Καμπανό, αλλά και το προηγούμενο έτος από το ναυάγιο του πλοίου "Good Faith" στα Πέζα, ζητώ την άμεση πραγματοποίηση της σύσκεψης διότι και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η πρόληψη αποτελεί το μοναδικό μέσω αντιμετώπισης και καταστολής του προβλήματος.

            Αναμένοντας τις ενέργειες σας.

                                                                                      Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ                                                                                   

                                                                                      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ