Ανακυκλώνοντας τα ψέματα…

 

Η φωτογραφία από την αποκατεστημένη χωματερή της Άνδρου είναι από το εφετινό καλοκαίρι. Είναι εμφανή τα σκουπίδια στο ήδη αποκατεστημένο πρανές στον κατήφορο. Τώρα πληροφορούμαστε πως εκεί ρίχνονται και τα ανακυκλώσιμα!!!  "Και συνεχίζουν" ανακυκλώνοντας... τα ψέματα τους!!! 

Όλοι γνωρίζουμε σε αυτό το νησί πως ο δήμαρχος Άνδρου κάθε καλοκαίρι εδώ και ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ σταματά την ανακύκλωση κατηγορώντας πάντα τους εργολάβους για μύρια όσα. Το νησί γεμίζει σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά παντού. Και κάθε φθινόπωρο κάνει κάποιον διαγωνισμό να μαζευτεί το χάλι του καλοκαιριού.

Το έκανε το 2015 και το αποδέχτηκε την πρώτη χρονιά χωρίς αντιδράσεις την πρώτη χρονιά ο τότε  υπεύθυνος καθαριότητας αντιδήμαρχος Δημήτρης Λάσκαρης. Το έκανε και την δεύτερη χρονιά, to 2016,  παρά την δυσθυμία του ίδιου υπεύθυνου αντιδημάρχου καθαριότητας. Το έκανε και τρίτη φορά το καλοκαίρι του 2017 χωρίς κάποιος να αντιδράσει μιας και υπεύθυνος είναι πλέον ο ίδιος ο δήμαρχος. Και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μας πληροφορεί πάλι με μια ανακοίνωση - Οκτώβρη μήνα - μέσω της υπεύθυνης Τύπου κ. Ειρήνης Λάζαρη (δείχνοντας εμφανώς «ικανοποιημένος» και «βαθιά συγκινημένος»)  πως:

«Μετά την ολοκλήρωση της νέας ανάθεσης και την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του νέου εργολάβου που ανέλαβε τις υπηρεσίες ανακύκλωσης, ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες οι εργασίες αποκομιδής. Να σημειωθεί ότι ο νέος εργολάβος ήταν και ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή γνωστοποιεί ότι η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών έχει, ήδη, πραγματοποιηθεί στη δημοτική ενότητα του Κορθίου, συνεχίζεται στη δημοτική ενότητα της Υδρούσας και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα προχωρήσει και στην περιοχή της Χώρας.

Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με τον νέο εργολάβο επιδιώκει τη βέλτιστη λειτουργία της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων.»

Απαντήσαμε με e-mail και ρωτήσαμε την κ. Λάζαρη:

«Καλή η γεωγραφική αναφορά ως προς την ανακύκλωση, αλλά φαντάζομαι πως δεν περνά από το μυαλό κανενός σας στον Δήμο Άνδρου πως πρέπει να ενημερώσετε (α) για το ποιος είναι ο νέος εργολάβος, (β) έναντι ποίου τιμήματος ανέλαβε, (γ) για πόσο διάστημα (δ) Τι ποσότητες συμφωνήσατε;»

Όμως απάντηση μέχρι τώρα δεν πήραμε. Έτσι ψάξαμε μόνοι μας. Και διαπιστώσαμε πως:

(α) Δεν υπάρχει στο Διαύγεια καμία αναφορά για ανάθεση στην ανακύκλωση!!! (Τελικά μας πήρε τηλέφωνο αναγνλωστης που βρήκε την ανάθεση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αλλά μας τόνισε πως οι όροι της προκήρυξης δεν έχουν καμία σχέση με τον εργολάβο που ανέλαβε. Εδώ το πρόβλημα που μας επισημαίνουν είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο. Για να μας πει ο δήμαρχος τι συμβαίνει τελικα;)

(β) Στον διαγωνισμό δεν πήγε κανείς από τους δύο εργολάβους ανακύκλωσης του νησιού. Λέγεται πως την ανέλαβε ο εργολάβος της καθαριότητας.

(γ) Υπάρχει μια λεπτομέρεια. Όπως καταγγέλλει άλλος εργολάβος που δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση ο άνθρωπος δεν έχει σημείο εναπόθεσης!!! Ξεκίνησε μεν από το Κόρθι όμως τα ανακυκλώσιμα υλικά λένε πως πάνε στην… χωματερή της Σταυροπέδας!!! Εκεί που πάνε και τα σκουπίδια της Άνδρου!!! Και όλα πετιούνται στον κατήφορο!!! ΧΑΔΑ κανονικός πάνω στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ!!! Αν συμβαίνει αυτό τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Επειδή η «υπεύθυνη τύπου» μάλλον αγνοεί όλα τα παραπάνω - μιας και ήρθε από Αθήνα στο νησί προ διμήνου - θα ήταν καλό ο δήμαρχος που ξέρει πολλά (και που κατηγορούσε τους προηγουμένους για περισσότερα) να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει. Καλό θα ήταν και τοπικοί σύλλογοι που κάποτε έκαναν τόση φασαρία να αναρωτηθούν κι αυτοί τι συμβαίνει. 

Ερωτάται, λοιπόν, ο δήμαρχος:

(α) Ποιος είναι ο νέος εργολάβος ανακύκλωσης και για πόσο διάστημα ανέλαβε;

(β) Έναντι ποίου τιμήματος και για τι ποσότητες ανέλαβε;

(γ) Γιατί δεν αναγράφεται στο Διαύγεια η ενέργεια του Δήμου Άνδρου; (Τελικά μας πήρε τηλέφωνο αναγνλωστης που βρήκε την ανάθεση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αλλά μας τόνισε πως οι όροι της προκήρυξης δεν έχουν καμία σχέση με τον εργολάβο που ανέλαβε. Εδώ το πρόβλημα που μας επισημαίνουν είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο. Για να μας πει ο δήμαρχος τι συμβαίνει τελικα;)

(δ) Ποιος είναι ο σταθμός μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών στον οποίο μεταφέρονται;

(ε) Και αν μεταφέρονται κάπου στην Άνδρο, κάθε πότε μεταφέρονται στην Αθήνα;

Αυτά για την ώρα…

"Εν Άνδρω"