Το συμβούλιο της οργής κι οι αποφάσεις της στιγμής….

 

Ήταν ένα συμβούλιο της οργής με αποφάσεις της στιγμής. Της οργής μιας και στο τέλος εξοργισμένος ο δήμαρχος φεύγοντας από την αίθουσα είπε: «με σκάσατε απόψε…». Όντως τον είχαν σκάσει μιας και έχασε την πλειοψηφία, αν και τα στήριξε με κάθε τρόπο. σε δύο βασικά θέματα.

Ήταν δύο δικά του στελέχη που τον καταψήφισαν γέρνοντας το ισοζύγιο υπέρ της αντιπολίτευσης! Η πολιτική κυριαρχία του κ. Σουσούδη στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου ανήκει πλέον στο παρελθόν. Από εδώ και πέρα μάλλον θα έχει πολλές αναταράξεις. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…

Λόγω των θεμάτων και της έκτασης που πήρε το θέμα της Αναπτυξιακής (από το Εν Άνδρω) μαζεύτηκε κόσμος στο Συμβούλιο. Παρόντες 18 σύμβουλοι. Σχεδόν απαρτία. Απών όπως πάντα ο «επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης»…

(Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ο απόντας έστειλε επιστολή συμπαράστασης - από την οδό Μητροπόλεως όπου κατοικοεδρεύει επί διετία - προς τους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής!!! Το πιο αστείο είναι πως θυμήθηκε στις 18:19 - το Συμβούλιο άρχιζε στις 18:00 - κι έστειλε και προς το Εν Άνδρω άλλη επιστολή με τις θέσεις του για την Αναπτυξιακή!!!  Απίστευτος τύπος αυτός ο ΓΓ των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία αντεπιστέλλον μέλος συμβουλίου - στέλνει απλά επιστολές - και πάντα εκτός τόπου και χρόνου.)

Μετά από αυτό το διάλειμμα για τον  "επικεφαλής της ελάσσονος" - το πιο σύντομο ανέκδοτο της Άνδρου - πάμε πάλι πίσω στο Συμβούλιο στο οποίο απεδείχθη πως την «παρέα» του δημάρχου συγκροτούν πλέον σταθερά μόνο 6 σύμβουλοι: όλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Απέναντι του αυτή την φορά ο δήμαρχος βρήκε σε δύο «κρίσιμες» ψηφοφορίες και τον αντιδήμαρχο Κορθίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου!!! Έτσι οι ψηφοφορίες κατέληξαν 6 – 9. Και καταψηφίστηκαν οι προτάσεις του δημάρχου. Θα δούμε προσεχώς αν αυτές οι ψηφοφορίες ήταν της στιγμής ή κρύβουν κάτι περισσότερο…

Το πρώτο θέμα που καταψηφίστηκε ήταν θέμα γοήτρου. Αναφερόταν στις Στενιές. Ο τοπικός σύλλογος, που έχει έδρα της Αθήνα, πήρε μια αίθουσα του παλιού σχολείου και την έκανε κάτι σαν ουζερί! Με τον καιρό πήρε και δεύτερη και τρίτη αίθουσα κι άρχισε να της διαμορφώνει κι αυτές για τον ίδιο σκοπό.

Κάπου εκεί το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο. Από την μια τάχθηκε ο δήμαρχος με εισηγητή τον κ. Δ. Θεοδωράκη στηρίζοντας το αίτημα του κ. Χαρίλαου Χαζάπη. Από την άλλη η αντιπολίτευση που τόνιζε το μη νόμιμο της ενέργειας μιας και ο σύλλογος είχε έδρα την Αθήνα. Και εκεί έλαβαν τον λόγο ο αντιδήμαρχος Κορθίου και ο πρόεδρος του ΔΣ και τόνισαν κι αυτοί... το παράνομο του πράγματος! Τόμπολα!!!

Ο κ. Σουσούδης το πήρε πατριωτικά! Αλλά  «έπεσε»… με ψήφους 6 – 9!!! Απ’ ότι φαίνεται οι Στενιές θα αργήσουν ή δεν θα αποκτήσουν εύκολα ουζερί!!! Κρίμα θα ήταν ένα ακόμα έργο πνοής επί δημαρχίας του…

Το άλλο θέμα που όλοι περίμεναν με εμφανή αγωνία ήταν της Αναπτυξιακής. Το θέμα ήλθε τελικά. Η κ. Λ. Πολίτου με αργόσυρτη και μισοσβησμένη φωνή διάβασε μια μάλλον ακατάληπτη εισήγηση με την οποία ζητούσε την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Ο δήμαρχος στήριξε ολόθερμα την εισήγηση.

Για να πούμε την αλήθεια είχε κι ένα δίκιο. Η εταιρεία, που θα έκανε ανακύκλωση, πήρε – όπως μάθαμε – μέχρι σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ... χωρίς να κάνει ανακύκλωση! Που πήγαν αυτά τα χρήματα δεν εξηγήθηκε πολύ καλά. Νομίζουμε ότι πήγαν όπου και άλλα που πήρε παλαιότερα επί άλλων διοικούντων. Σε λίγο έργο και πολύ κουβέντα για έργο όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις που έχει στήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια. Περπάτησε καμία κρατικοδίαιτη επιχείρηση για να περπατήσει κι αυτή; Λογική κατάληξη η λύση και εκκαθάριση. Αλλά πως;

Για να γίνει λύση και εκκαθάριση χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Και πάνω εκεί η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση του δημάρχου. Και κάπου εκεί ο αντιδήμαρχος Κορθίου έκανε μια εισαγγελικού τύπου τοποθέτηση ζητώντας ευθύνες από τους πάντες! Και ο πρόεδρος του ΔΣ συμφώνησε κι αυτός! Το τελικό ισοζύγιο ψήφων ήταν κόντρα στον δήμαρχο και την εισηγήτρια.

Τότε ο δήμαρχος εξανέστη κι άρχισε εκνευρισμένος να κατηγορεί (τόσο πρωτότυπο που το είχαμε ήδη προεξοφλήσει από προχτές) τους… «άλλους»!!! Τους... προηγούμενους!!! Που του «παρέδωσαν μια χρεοκοπημένη επιχείρηση»!!! Του έφταιξε και η Περιφέρεια «που δεν στήριξε» την «χρεοκοπημένη επιχείρηση»!!!

Τα έχει λίγο μπερδέψει ο δήμαρχος. Του θυμίζουμε πως πήρε είδηση την κατάσταση του «εργαλείου» κατά τον τέταρτο χρόνο της θητείας του! Και αφού είχε ρίξει κι αυτός κάτι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς αποτέλεσμα!!! Ακόμα να του θυμίζουμε πως πήρε, κατά την πρώτη περίοδο, 40.000 ευρώ από την Περιφέρεια, που αλλού θα πήγαιναν κι αλλού πήγαν!!! Να του θυμίζουμε πως αυτός και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών θα καλούσαν ορκωτούς για τους προηγούμενους. Δόθηκαν μάλιστα και χρήματα για ορκωτούς. Αλλά που χάθηκαν όλοι οι ορκωτοί και τα πορίσματα τους εδώ τέσσερα χρόνια τώρα; Και τέλος πάντων τι έκανε η κ. Πολίτου με τα χρήματα που έλαβε;

Τα παραπάνω ερωτήματα και άλλα πολλά θα κληθεί να απαντήσει η εισηγήτρια, ο δήμαρχος και η «παρέα» που διοικεί τον Δήμο Άνδρου, κοντά τέσσερα χρόνια, την επόμενη Παρασκευή σε νέο δημοτικό συμβούλιο  με θέμα τον απολογισμό της Αναπτυξιακής!!! Αυτή τελικά η πρόταση υπερψηφίστηκε - κόντρα στην πρόταση του δημάρχου και της κ. Πολίτου που ζητούσαν άμεση λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.

Για την ιστορία: υπέρ της «λύσης και εκκαθάρισης» ψήφισαν οι 6 του δημάρχου και με "επιστολή"… «ο επικεφαλής της ελάσσονος»!!! Κατανοητό, λόγω μακροχρονίου απουσίας από το νησί, αλλά και ελάχιστης γνώσης των θεμάτων ο «επικεφαλής της ελάσσονος» ψηφίζει... επιστολικά (!) και κατά το δοκούν!

«Εν Άνδρω»