Κουφά πράγματα...

Στη ζωή υπάρχει η πραγματικότητα που θέλουμε να βλέπουμε και η πραγματικότητα που διαμορφώνεται πέρα από αυτά που εμείς θέλουμε να βλέπουμε. Το ίδιο και στην πολιτική  Ο Λένιν (μετρ της πολιτικής και της προπαγάνδας) περιέγραψε το τι θέλουμε να βλέπουμε με την εικόνα του ποτηριού που έχει νερό μέχρι την μέση. Ο ένας το βλέπει μισογεμάτο και ο άλλος μισοάδειο. 

Το πρόβλημα με την διοίκηση Σουσούδη στην Άνδρο είναι πως περιγράφει διαρκώς το ποτήρι σαν γεμάτο, ενώ είναι εντελώς άδειο. Ένα παράδειγμα: Φέρνουν προς ψήφιση μια παραχώρηση του σχολείου στις Στενιές. Όμως στα χαρτιά τους ΔΕΝ γράφουν καμία χρήση!!! 

Στο Συμβούλιο γίνεται χάος. Κάποιος μιλά για πολιτιστικό κέντρο. Τρεις κάτοικοι των Στενιών, που είναι παρόντες, μιλάνε για… ουζερί! Κάποιοι απόντες «αντιδρούν» και γράφουν στο f/b περί πολιτιστικού χώρου καταγγέλλοντας περί παραπληροφόρησης. Ο δήμαρχος δεν γράφει τίποτα στο συμφωνητικό! Ποιος περιγράφει πιο σωστά την πραγματικότητα; Αυτός που δεν γράφει τίποτα; Αυτοί που είναι παρόντες και λένε για ουζερί; Ή, αυτοί που αν και απόντες λένε περί πολτιστικού κέντρου;

Αυτή είναι η διοίκηση Σουσούδη. Δεν μπορεί να πράξει τίποτα σωστά. Δεν μπορεί να συντάξει μια συμφωνία. Έτσι μετά τσακώνονται όλοι με όλους. Και μετά τους φταίνε… οι άλλοι!!! Πάντα οι άλλοι!!! Ή, για μερικούς φταίει και ο αγγελιοφόρος! Κι όχι το μήνυμα που ήταν έτσι θολά και κακά γραμμένο. Τι να πεις;

Να μην πεις τίποτα. Γιατί το θέμα με το παλιό σχολείο των Στενιών είναι μικρό μπροστά στο θέμα των βιολογικών της Χώρα και του Κορθίου, που είναι τεράστιο, αφορά το περιβάλλον και την υπόσταση δύο βασικών οικισμών του νησιού.

Περί βιολογικού

Πάμε λοιπόν στον βιολογικό της Χώρας. Εκεί έχουν λήξει οι εργασίες προ πολλού, αλλά και οι συμβάσεις λειτουργίας του. Η εταιρεία του ανδριώτη εργολάβου ολοκλήρωσε το έργο μέσα στις προθεσμίες της και με όλες τις προδιαγραφές. Το λειτούργησε επί ένα χρόνο πολύ καλά και η επιτροπή ελέγχου της ΕΕ ήρθε και πιστοποίησε την άρτια λειτουργία του. Εδώ και μήνες να βρει σε ποιόν θα παραδώσει την λειτουργία του έργου. Αλλα δεν βρίσκει κανέναν και τίποτα!

Από την άλλη ο βιολογικός του Κορθίου υπολειτουργεί γιατί δεν έχει συντηρηθεί επί τριάμισι χρόνια. Όσα χρόνια απήλθε η προηγούμενη διοίκηση. Λειτουργεί οριακά και με πατέντες. Χάρη στη βοήθεια της εταιρείας που έχει τον βιολογικό της Χώρας. Όμως αυτή όπως είδαμε φεύγει! Αλλά και στην περίπτωση του Κορθίου ο δήμαρχος κωφεύει!!!

Ο δήμαρχος έχει ενημερωθεί από την άνοιξη πως το φθινόπωρο η εταιρεία φεύγει. Οι αρμόδιοι μηχανικοί έχουν ενημερώσει πως για να λειτουργήσει ο βιολογικός της Χώρας και του Κορθίου χρειάζονται 2-3 προσλήψεις και κάποια εκπαίδευση για να παραλάβουν. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα!!!

Κάποια στιγμή ο δήμαρχος ανέθεσε στον σύμβουλο μηχανικό του να δει πως θα χρεώνουν τους συνδεδεμένους γιατί χρειάζονται 180.000 με 200.000 ευρώ τον χρόνο για την λειτουργία τους. Πέρασαν μήνες πολλοί και πάλι δεν ακούστηκε τίποτα!!!

Ξαφνικά έρχεται ένα δελτίο τύπου του Δήμου Άνδρου που περιγράφει με ωραία χρώματα «τις προσπάθειες του δημάρχου να ολοκληρωθεί ο βιολογικός της Χώρας με σύνδεση της Μεσαριάς και των Λειβαδίων». Καλογραμμένο δελτίο. Καλοχτενισμένο. Φρέσκο-φρέσκο. Που λέει πως "η συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα πήγε καλά και πως η συζήτηση για χρηματοδότηση ήταν θετική"! Πολύ ωραία πράγματα...

Τι δεν λέει το δελτίο του δημάρχου, που περιγράφει με ωραίους τόνους το ποτήρι σαν μισογεμάτο;

-        Πως ΔΕΝ υπάρχουν ακόμα οι μελέτες των προς χρηματοδότηση έργων.

-        Πως δεν υπάρχει ιδέα πως και από ποιους θα παραληφθεί ο βιολογικός της Χώρας και τι θα γίνει με του Κορθίου που πλέον δουλεύει οριακά χωρίς συντήρηση.

-      Πως και πόσο θα χρεώνονται οι συνδεδεμένοι κάτοικοι της Χώρας με τον βιολογικό για να μπορεί να λειτουργεί οικονομικά αυτός.

-      Πως θα συντηρηθεί το παλιό δίκτυο, που ήδη ρετάρει στον Νειμποριό και οι κάτοικοι φωνάζουν;

-        Τι μας λένε τα παραπάνω;

   -  Πως το ποτήρι έχει αδειάσει προ πολλού. Όμως ο δήμαρχος εξακολουθεί να θέλει να το περιγράφει στα δελτία του - και στο λατρεμένο του facebook - σαν γεμάτο ή ενίοτε σαν μισογεμάτο! Και αμφισβητεί τους πάντες για τα πάντα. Όμως όσο κι αν αμφισβητεί την πραγματικότητα σύντομα θα διαπιστώσει, πέρα από το πως θέλει να βλέπει αυτός το ποτήρι, πως τα γεγονότα (βιολογικός, σκουπίδια, κλπ) είναι ξεροκέφαλα και επιμένουν...

 «Εν Άνδρω»