Παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση Χρήστου Βουραζέρη. Νέο πολιτικό σκηνικό. Το παρασκήνιο των ραγδαίων εξελίξεων…

Κάτω από αυτή την φωτογραφία στο επίμαχο ΔΣ για την Αναπτυξιακή ρωτούσαμε πριν λίγες μέρες: "πόσες παρατάξεις βλέπετε στη φωτογραφία;" Και απαντούσμαε μόνοι μας: "εμείς πάντως βλέπουμε δύο"...  Με την σημερινή διπλή κίνηση - παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση - του Χ. Βουραζέρη ξεκινά να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που οδηγεί την παράταξη του Θ. Σουσούδη να διοικεί με μια "παρέα", η οποία πλέον είναι μειοψηφία στον Δήμο Άνδρου. Με ότι αυτό πολιτικά σημαίνει για τον Δήμο και το νησί μας...

Από τον Λευτέρη Μπάλλα περίμεναν όλοι προχτές την παραίτηση και από τον Χρήστο Βουραζέρη έφτασαν χτες τα «χαμπέρια» στον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για το πως φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις και τι προδικάζουν αυτές...

Μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ δημάρχου και αντιδημάρχου στο θέμα της Αναπτυξιακής προχτές κατά τη διάρκεια του τελευταίου ΔΣ η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα έγινε από τον κ. Βουραζέρη. Με ανάρτηση του χτες στο f/b ο αντιδήμαρχος Κορθίου ανήγγειλε τον οριστική διαφοροποίηση του στο θέμα της Αναπτυξιακής θέτοντας "ζητήματα τάξεως και διαφάνειας"!

Άνθρωπος του έλεγε με νόημα χτες: «τα νεώτερα από τον Βουραζέρη αύριο». Και το «αύριο» ήρθε και βρίσκει δύο επιστολές παραίτησης του Χ. Βουραζέρη στο τραπέζι: τη μια προς τον δήμαρχο με την οποία παραιτείται από αντιδήμαρχος και την άλλη προς τον πρόεδρο του ΔΣ με την οποία ανεξαρτητοποιείται από την παράταξη με την οποία εξελέγη.

Στην παραπάνω επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο ο Χ. Βουραζέρης δεν αναγράφονται οι πολιτικοί λόγοι της παραίτησης. Όμως αναγράφονται στην χθεσινή ανακοίνωση όπου διαφωνεί με τον δήμαρχο για το θέμα της Αναπτυξιακής. Είναι προφανές πως έκλεισε ο κύκλος. Και υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο από καιρό που έχει να κάνει με την ανάθεση των οικονομικών υποθέσεων στην διευθύντρια Οικονομικών και την αδρανοποίηση του κ. Βουραζέρη. 

Ο πρώην «ισχυρός ανήρ» - για περίπου 2,5 χρόνια - είναι πλέον εκτός των Νέων Οριζόντων. Για τους γνωρίζοντες εδώ και αρκετό καιρό ήταν εμφανής η διαφοροποίηση του από τον δήμαρχο, που στηριζόταν ολοένα και περισσότερο στην κ. Ε. Πολίτου, στον κ. Δ. Λάσκαρη και στον κ. Δ. Θεοδωράκη.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω πολιτικά θα το δείξει η ζωή. Πάντως είναι αλήθεια πως με την παράταξη του κ. Σουσούδη δεν πλήξαμε. Θυμίζουμε πως πρώτα παραιτήθηκαν και έφυγαν – χωρίς εμφανή πολιτική εξήγηση, αλλά με δεδομένο πολιτικό παρασκήνιο – δύο κεντρικά στελέχη: ο Κυριάκος Θωμάς και ο Αντώνης Λάβδας. Μετά ανεξαρτοποιήθηκαν οι τρεις σύμβουλοι της Υδρούσας Μαρία Μαμαή, Άννα Βολία και Ανδρέας Βόσσος. Τώρα εγκαταλείπει το "σκάφος" ο Χ, Βουραζέρης. Και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια στο «στόρυ»: "φεύγετε να φεύγουμε" της παράταξης που ήδη στον τέταρτο χρόνο της διοίκησης της μοιάζει να πλέει χωρίς πυξίδα σε θολούς ορίζοντες.

Ο κ. Σουσούδης μένει πλέον με μόνο 6-7 δικούς του συμβούλους και από την αντιπολίτευση τον Μανώλη Βάμβουκα. Είναι εμφανές πως πιά δεν του βγαίνουν οι ψήφοι για να διοικεί και να περνά θέματα στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου. Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να έρχεται σε μια συνενόηση με την αντιπολίτευση την οποία - αλλαζονικά και απερίσκεπτα - περιλούζει χρόνια τώρα με κάθε ευκαιρία. Στην χειρότερη δεν θα μπορεί να διοικήσει!

Δεν είμαστε σίγουροι πως ο δήμαρχος έχει συνηδητοποιήσει την δύσκολη θέση στην οποία μόνος του κατάφερε να περιέλθει. Πως θα διοικήσει αυτή τη δύσκολη ώρα με την αυτοδιαλυόμενη παράταξη του την Άνδρο; Κανείς δεν ξέρει. Όπως βέβαια και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει ο Χ. Βουραζέρης που μέχρι προχτές οι φιλοφρονήσεις του προς τον δήμαρχο δεν προδίκαζαν τέτοια εξέλιξη. Και τίθεται και το ερώτημα: ποιοι θα τον ακολουθήσουν στην πορεία προς την έξοδο; Και τέλος τι σημαίνουν όλα αυτά για ένα νησί που κακοδιοικείται όλα αυτά τα χρόνια;

Με αυτά τα δεδομένα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις νέες εξελίξεις που κυοφορούνται και μάλλον θα εκφραστούν στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, που όπως μάθαμε ορίστηκε την επόμενη Παρασκευή…

«Εν Άνδρω»