Ανδριακή Ενότητα: Οι εξελίξεις στο Δήμο μας

  

Φωτογραφία από την έναρξη του ΔΣ για την Αναπτυξιακή απ' όπου ξεκίνησαν οι εξελίξεις (φωτ. Εν Άνδρω).

(Από την δημοτική παράταξη Ανδριακή Ενότητα λάβαμε και δημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση της για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Άνδρου - Εν Άνδρω). 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας. Μένουμε άφωνοι από την υποκρισία από τη μια (τ.Αντιδήμαρχος Οικονομικών) και την μέχρι παρεξηγήσεως αδιαφορία από την άλλη (Δήμαρχος). Μπροστά μας ξετυλίγεται ερωτική ταινία, όπου έρωτας και μίσος είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ταινίας η οποία μετεξελίσσεται σε σαπουνόπερα. Ντροπή και φιλότιμο λέξεις και έννοιες άγνωστες για τους δυο πρωταγωνιστές.

Διαχωρίζουμε τη θέση μας και κρατάμε αποστάσεις από τις προσχηματικές και μη πολιτικές διαμάχες, ανάμεσα τους. Η παραίτηση για λόγους ευθιξίας δεν πείθει ούτε τον ίδιο τον Αντιδήμαρχο. Αναδεικνύει όμως την αντίληψη του για τα οικονομικά του Δήμου, την οποία μέχρι πρότινος, χειροκροτούσε και ο Δήμαρχος. Δυστυχώς όλοι πια βλέπουν τα φύκια που προσπάθησαν να πουλήσουν σαν μεταξωτές κορδέλες, οι «υπέρμαχοι της διαφάνειας», της «έμμετρης διαχείρισης», οι «υπερασπιστές του δημόσιου χρήματος» και βεβαίως οι λαμβάνοντες θέση τιμητών της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Θεωρούμε ότι υπάρχει διακριτή γραμμή μεταξύ των αρμοδιοτήτων του αιρετού προϊσταμένου οικονομικών και της διευθύντριας οικονομικών υπηρεσιών. Δεν κατανοούμε που εμπλέκονται οι αρμοδιότητες τους. Ο τ. Αντιδήμαρχος αποστασιοποιείται από τη διαχείριση των οικονομικών από 1/1/2016 και μετά. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Αποποίηση ευθυνών για το ποιος έφερε το Δήμο σε τόσο δεινή οικονομική θέση ή αποποίηση ευθυνών για την ορθή, χρηστή και νόμιμη οικονομική διαχείριση;

Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ο Δήμος μας δεν κινδυνεύει να μπει σε επιτροπεία, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο να μας διαψεύσει. Έχει δημιουργηθεί τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό εξαιτίας της εγγραφής σε αυτόν ψεύτικων εσόδων κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό, έχουν δοθεί ψεύτικες βεβαιώσεις προς την εποπτεύουσα αρχή, οι οποίες ήδη ελέγχονται. Χρησιμοποιώντας παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους συμβασιοποίησης, έχουν σχεδόν καλύψει και τις δαπάνες του 2018, με τη μέθοδο των πολυετών δεσμεύσεων. Εργολάβοι έχουν παράσχει υπηρεσίες, έμποροι έχουν δώσει προμήθειες και περιμένουν μάταια το πράσινο φως τουλάχιστον να τιμολογήσουν. Εργολάβοι που δεν ξέρουν καν που βρίσκεται η Άνδρος αναλαμβάνουν εργασίες, οι οποίες δε γίνονται ποτέ. Ομόφωνες αποφάσεις, για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, έχουν κρατηθεί στα συρτάρια. Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν στοιχεία τα οποία δε δίνονται ποτέ ή όταν αυτά δοθούν δεν έχουν καμιά αξία γιατί εκλείπει ο λόγος που αυτά ζητήθηκαν.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ της οικονομικής διαχείρισης, δεσπόζει το κυνήγι της καρέκλας και του έχοντος το επάνω χέρι στη διάθεση των κονδυλίων που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι δικά τους. Εμπρός σε αυτή την ομιχλώδη κατάσταση, διατυπώνουμε καθαρή και υπεύθυνη θέση. Όποιες αποφάσεις λάβουμε να στηρίξουμε ή όχι προτάσεις, θα τις λάβουμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Με αυτό το σκεπτικό στηρίξαμε την πρόταση για τη λύση της Αναπτυξιακής, με θέσεις, οι οποίες είχαν εκ των προτέρων δημοσιευθεί. Μακριά από εμάς η λογική της στήριξης προσώπων είτε ανήκουν στη συμπολίτευση είτε εσχάτως στην αντιπολίτευση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δημοσιοποιεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε μήνα όπως ο νόμος ορίζει, προκειμένου να λαμβάνει γνώση ο κάθε πολίτης για τη διαχείριση των χρημάτων του. Να εισάγει προς συζήτηση εγκαίρως τις τριμηνιαίες καταστάσεις εσόδων – εξόδων, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος (15η μέρα μετά τη λήξη του τριμήνου). Να πραγματοποιεί πληρωμές δαπανών κατά απόλυτη χρονική σειρά τιμολόγησης. Δε νοείται η σειρά πληρωμής των προμηθευτών να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης, με τον οποιοδήποτε υπεύθυνο αιρετό ή διοικητικό υπάλληλο. Θα ελέγχουμε κάθε απόφαση και θα στηρίξουμε με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο τις θέσεις μας αυτές. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε τον τρόπο και την τεχνογνωσία να το κάνουμε.