Δημοτικό Συμβούλιο: Όταν η πλειοψηφία γίνεται μειοψηφία και αρνείται να το παραδεχτεί!!!

 

Δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Σαββάτο βράδυ. Η πόλη της Άνδρου άδεια και μισοσκότεινη. Όμως το κτίριο του δημαρχείου Άνδρου φωτισμένο για το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που ζήτησε ο δήμαρχος. Το θέμα: η 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017. Το θέμα ήρθε ως κατεπείγον στο δημοτικό συμβούλιο στις 26/11 γιατί είχε απορριφθεί από το ΔΣ στις 22/11. 

 

 Σκηνές απείρου κάλους χτες βράδι στο ΔΣ του Δήμου Άνδρου. Πρωταγωνιστεί ο δήμαρχος! Eρώτημα: ποιον βλέπετε να κάνει το δημοτικό συμβούλιο αρένα επειδή έχασε την ψηφοφορία, την ψυχραιμία και την πλειοψηφια; Κατά τά άλλα...  "σταθερός ο άρχοντας"!

Για μισή και πλέον ώρα έγινε συζήτηση για το αν το θέμα ήταν ή όχι κατεπείγον. Μερικοί κωδικοί ήταν γιατί έτρεχαν ημερομηνίες. Όχι όμως όλοι. Όμως ο δήμαρχος - με την κεκτημένη ταχύτητα όλων αυτών των χρόνων - θεώρησε πως με πολιτικό «τσαμπουκά» ή και πολιτικό «εκβιασμό» («τι θα κάνουν θα το ψηφίσουν και αυτό» θα σκέφτηκε) έφερε το θέμα στο συμβούλιο.

Δυστυχώς δεν είχε πάρει το μήνυμα του προηγούμενου συμβουλίου με τις τρεις διαδοχικές απορρίψεις (Δημοτικά Τέλη, Τεχνικό Πρόγραμμα, Αναμόρφωση Προϋπολογισμού). Δεν είχε καταλάβει πως τέρμα οι πολιτικοί «τσαμπουκάδες», η απαξίωση και οι πολιτικοί προπηλακισμοί των αντιπάλων του στο συμβούλιο. Κάτι που γινόταν συχνά τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανεξαρτητοποίηση του Χ. Βουραζέρη ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων. Από κοντά και η αυτόνομη πλέον λογική του προέδρου του ΔΣ μετά την σύγκρουση γύρω από τις γνωστές «πολιτικές απόψεις» Λάσκαρη! Το πολιτικό μπούλινγκ και οι πολιτικοί εκβιασμού στα οποία είχε καταφύγει πολλές φορές αυτός και μερικοί (νυν και πρώην) συνεργάτες του έχουν πλέον τελειώσει.

Ο δήμαρχος και οι σιωπηλοί σύμβουλοι του αρνούνται να πειστούν πως είναι πια μειοψηφία και πρέπει να βρουν πολιτικό τρόπο συνύπαρξης με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης... (φωτ. Εν Άνδρω).

Βρέθηκε, λοιπόν, προ εκπλήξεως όταν η συζήτηση περί κατεπείγοντος τράβηξε μισή ώρα! Έκανε όμως υπομονή και αυτός και οι σιωπηλοί σύμβουλοι του. Περίμεναν να δουν τι θέση θα πάρουν οι τέσσερις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του. Θεωρούσε μάλλον την αντιπολίτευση υπό τον Φραγκίσκο Αθανασίου δεδομένη μιας και κρατούσε πάντα χαμηλούς τόνους την ώρα που αυτός τους προπηλάκιζε και τους απαξίωνε. Θεώρησε, λοιπόν, πως έστω και μειοψηφία πια στο ΔΣ «θα τους είχε στο τσεπάκι»!

Ο μεγάλος προσωπικός εγωισμός του και η απίστευτη πολιτική αμετροέπεια του δεν του επέτρεψαν να λάβει δύο βασικά μηνύματα:

Πρώτο, η ανεξαρτητοποίηση Βουραζέρη του στέρησε τον άνθρωπο που έκανε την «βρώμικη δουλειά» στο συμβούλιο και συνάμα απαντούσε σε όλους και σε όλα μιας και οι υπόλοιποι σύμβουλοι του «στόμα έχουν μα μιλιά δεν έχουν». Ευτυχώς όμως έχουν «πολιτικές απόψεις»….

Δεύτερο, η αυτόνομη πορεία του προέδρου Λ. Μπάλλα άλλαζε το σκηνικό στο ΔΣ. Ο κάποτε «βολικός» Μπάλλας, μετά τις «απόψεις» Λάσκαρης, έγινε... θεσμικός! Και κρατά πλέον αποστάσεις από τον «ανεκτικό» στους προπηλακισμούς των άλλων δήμαρχο!!

Έτσι οι αντιπολιτευόμενοι  βρέθηκαν να αποτελούν πλειοψηφία. Και με έναν πρόεδρο που δεν κάνει χατήρια ή αβάντες στον δήμαρχο. Βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση και άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις άθλιες συμπεριφορές προσωπικής απαξίωσης τους και για τις παράτυπες τροποιήσεις προϋπλογισμών και για το πολιτικό μπούλινγκ που δέχονταν. Είπαν «όχι» στις εκβιαστικές υπερψηφίσεις και ανοχές σε προϋπολογισμούς εικονικούς! Κάτι που ακούστηκε μέσα στο ΔΣ από την εκπρόσωπο της οικονομικής υπηρεσίας ("όλα τα χρόνια ο προϋπολογισμος είχε κενά"), αλλά  και από τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών ("εφέτος τα κενά έφτασαν 600.000 ευρώ")!!!

 

Πρωταγωνιστές σε ένταση. Ταραγμένη κατάσταση. Ο δήμαρχος έχει πάρει "παραμάζωμα" τον πρόεδρο του ΔΣ. Ασταμάτητος ο Θ. Σουσούδης. Αμυντικός ο Λ. Μπάλλας. Κουνημένες οι φωτογραφίες... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο Σουσούδης βρέθηκε σε δύσκολη. Δεν απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που του έθεσαν. Δεν είπε τίποτα για τα αυξημένα δημοτικά τέλη που τον κατηγόρησε ο Α. Βάσσος, για τις επιβεβαιώσεις εικονικών προϋπολογισμών που διαπίστωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κατήγγειλε ο Φ. Αθνανασίου. Και δεν απάντησε στο ερώτημα της Μ. Βασιλοπούλου: «θα ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα αναμορφώσεις». Τέλος άφησε αναπάντητο το ερώτημα του Λ. Μπάλλα γιατί έβαλαν "μόνο 2.000 ευρώ, αντί για 12.000, για την προσφυγή στο ΣτΕ τον Δεκέμβριο για τον δεματοποιητή"!!!

Το μόνο σημείο που παρενέβη αποφασιστικά ο δήμαρχος ήταν όταν διαχώρισε τις απορριπτικές προτάσεις από δύο σε τρεις!!! Επιχείρησε δια της σαλαμοποίησης να περάσει την πρόταση του. Έτσι η πρόταση Βουραζέρη για ολική απόρριψη των τροποποιήσεων ψηφίστηκε ως ξεχωριστή από την πρόταση της Βασιλοπούλου που απόρριψε όλες τις τροποποιήσεις εκτός τριών. Ακυρώθηκε έτσι η πρώτη ψηφοφορία που ήταν 10-9 κατά των προτάσεων του δημάρχου και έγινε νέα που κατέληξε στο 9-9 και 1 ψήφος. Όμως η ψήφος του προέδρου σε περίπτωση ισοψηφίας μετρά διπλή πέρασε η απόρριψη της τροποποίησης πλην των τριών που εξαίρεσε η αντιπολίτευση. Και αυτό για να μπορεί να κινηθεί τις επόμενες μέρες ο Δήμος.

Το πολιτικό αδιέξοδο στον Δήμο Άνδρου εμφανές. Θα περίμενε κανείς πως ο δήμαρχος θα κρατούσε την ψυχραιμία του και θα καλούσε τους αντιπολιτευόμενους στο γραφείο του να συσκεφθούν και να βρουν έναν μέσο όρο στις διαφορετικές προτάσεις.

Όμως ο Σουσούδης δείχνοντας ακόμα μια φορά τον κακό εαυτό του άρχισε να «προγκάρει» και να απαξιώνει σε προσωπικό επίπεδο πρώτα τον ευγενή Φ. Αθανασίου, που αντέδρασε λέγοντας του: «δεν μιλάνε στο δημοτικό συμβούλιο με τέτοιο τρόπο…». Μετά ταύτα ο δήμαρχος έχασε εντελώς την ψυχραιμία του (και πότε την είχε είναι το ακριβές ερώτημα) και άρχισε δημόσια προσωπικές επιθέσεις προς όλους. Στο τέλος ξέσπασε στον Λ. Μπάλλα που τον άκουγε στωικός!!!

Κάπου εκεί απέκτησαν φωνή οι σιωπηλοί σύμβουλοι του Θ. Σουσούδη και άρχισαν να καταφέρονται κι αυτοί κατά του Μπάλλα. Πάλι ο Μπάλλας έδειξε απρόσμενη στωικότητα και δεν απάντησε. Αν είχε απαντήσει πιθανόν θα είχε γίνει χαμός…

Και μέσα σε αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» έκλεισε η βραδιά. Είχε αρχίσει και ένα χειμωνιάτικο ψιλόβροχο και σκόρπισαν όλοι βιαστικά για τα σπίτιά τους…

«Εν Άνδρω»