Είναι το Κόρθι δυσπρόσιτη περιοχή ή όχι; Ερωτήματα και διαπιστώσεις...

Εδώ και δύο μέρες έχει στείλει το Επαρχείο παρέμβαση του Επάρχου Άνδρου στον υπουργο Παιδείας για το ότι το Κόρθι αποχαρακτηρίστηκε από δυσπροσιτη περιοχή και οι καθηγητές του δεν θα έχουν τα επι πλέον μόρια που παίρνουν όσα σχολεία χαρακτηρίζονται έτσι. Την ίδια στιγμή όμως διατηρείται ο χαρακτηρισμός δυσπρόσιτη περιοχή για την Πίσω Μεριά Κορθίου και όσοι διδάσκουν στο Μουστάκειο έχουν αυτό το μικρό προνόμιο. Αποτέλεσμα της κίνησης του υπουργείου Παιδείας να υπάρξουν δυσκολίες στο προσεχές μέλλον γιατί οι  νέοι καθηγητές δεν θα το προτιμήσουν και να αποδυναμωθεί το σχολείο. Για όλα τα παραπάνω ο Έπαρχος Άνδρου έστειλε επιστολή στον υπουργό ζητώντας να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς των καθηγητών για το Κόρθι.

Το Εν Άνδρω δεν δημοσέιυσε αμέσως την επιστολή του Επάρχου γιατί ήθελε να δει τις αντιδράσεις από την δημοσίευεση στα άλλα μέσα του νησιού. Να δει τι θα κάνουν οι έχοντες την άμεση αρμοδιότητα για την λειτουργία των σχολείων της Άνδρου. (ο αρμόδιος Δημός Άνδρου έβγαλε ανακοίνωση με δύο μέρες καθυστέρηση!!!) Να δει πως θα σχλοιάσει/ααντιδράσει το "support group Πλούσκας/Καπάκη" για την μη αρμοδιότητα του Επάρχου στα θέματα Παιδείας. Να δει αν θα αντιδράσει και ο  πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μπατσίου για την εκτός αρμοδιότητας παρέμβαση του Επάρχου.

Περιμέναμε δύο μέρες. Και δεν είδαμε κίνηση ή αντίδραση από τους "συνήθεις αντιδρώντες". Πιθανόν να μην το πήραν είδηση γιατί οι "ανδριδρώντες" προφανώς διαβάζουν και σχολιάζουν - ανωνύμως - μόνο το Εν Άνδρω (ξέρουν πως έχει μεγάλη απήχηση). Υπάρχει όμως και ένας άλλος πολιτικός λόγος. Κανένας από αυτούς ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ πραγματικά για τα προβλήματα της καθημερινότητας του νησιού. Για τα προβλήματα των κατοίκων του. Όλοι "αντιδρούν" για ένα και μόνο θέμα εδώ 3 ολόκληρα χρόνια: για την Πλούσκα. Το ποιοι είναι εμμονικοί με ένα και μόνο θέμα και το ποιοι ασχολούνται με όλα τα δρώμενα στο νησί και πληροφορούν για όλα τα συμβαινοντα την Άνδρο είναι προφανές. Αυτοί "αντιδρούν" μόνο όταν κάποιος κάνει κάποια κίνηση και ταράξει ακινησία που τους βολεύει και βασιλεύει! Ή, μόνο αν το Εν Άνδρω γράψει κάτι ιδιαίτερο και ξεχωρίσει. Τότε θεωρουν όσους κινούνται ή γράφουν "ύποπτους" για τους πιο απίθανους λόγους. Έτσι όμως κάνουν ότι μπορούν ώστε το νησί να μην πάει μπροστά ... Εν Άνδρω     

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

Κοιν: Βουλευτές Κυκλάδων: Γιάννη Βρούτση, Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Μανιό

Άνδρος 15/1/2018

Θέμα: Αποχαρακτηρισμός Γυμνασίου Τ.Λ Κορθίου νήσου Άνδρου ως δυσπρόσιτου

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μας για τον απαράδεκτο υποβιβασμό του Γυμνασίου Τ.Λ Κορθίου Άνδρου μέσω της αναμοριοδότησής του. Είναι γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψη τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις περιοχές αυτές.

Η περιοχή του Κορθίου της ν. Άνδρου, ήταν και παραμένει επί της ουσίας περιοχή δυσπρόσιτη και η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από και προς το Κόρθι είναι ιδιαίτερα δύσκολη.  Εν προκειμένω το Γυμνασίου Τ.Λ Κορθίου απέχει από το λιμάνι του νησιού πάνω από 38 χιλιόμετρα και τα μέσα συγκοινωνίας είναι ελλιπή. Καλύπτει τα κριτήρια χιλιομετρικής απόστασης από την πρωτεύουσα του νησιού, καθώς απέχει πάνω από 40 λεπτά από τη Χώρα της Άνδρου.

Επιπροσθέτως το  εν λόγω σχολείο στελεχώνεται κατά τα 2/3 από αναπληρωτές καθηγητές. Η ήδη δύσκολη στελέχωσή του αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων, εφόσον και όσοι καθηγητές επέλεγαν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή. Ο τυχών αποχαρακτηρισμός συνεπώς θα προκαλέσει προβλήματα λειτουργικότητας και στελέχωσης με άμεση συνέπεια τη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού και του γενικότερου πληθυσμού της περιοχής.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια ευρύτερη περιφέρεια του Κορθίου λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Πίσω Μεριάς, το οποίο δίκαια πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δυσπρόσιτο. Δεν εννοείται σχολεία της ίδιας Δημοτικής Ενότητας να διαφοροποιούνται στο χαρακτηρισμό.

Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του ΥΠΕΠΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης στη σχολική μονάδα του Γυμνασίου Τ.Λ Κορθίου της Άνδρου, διότι η οποιαδήποτε υποβάθμιση του σχολείου μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην σχολική κοινότητα.

            Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές σας.

                                                                                    Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

                                                                                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ