Η Άνδρος ας δει τι έγινε στον Πύργο! Κι ας καταλάβει που πηγαίνει...


 

Η σημερινή χωροθέτηση του ΧΥΤΥ σε ημιορεινό σημείο της Άνδρου.

Αγαπητό «Εν Άνδρω»,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση στην κοινωνία της Άνδρου, που εκδηλώνεται μέσα από τη δημοσίευση στο site σας των καταχωρήσεων που κάνεις σχετικά με τον ΧΥΤΥ και την επικείμενη απόφαση του ΠΕΣΠΑ. Παρακολουθώ και την πληθώρα των σχολίων, που επιβεβαιώνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το νησί αντιμετωπίζεται  με εμπάθεια και ποδοσφαιρικό φανατισμό, όχι μόνον από απλούς πολίτες, αλλά και από ανθρώπους ασχολούμενους με τα κοινά.

Βέβαιο είναι ότι η "μάχη" που έχει ξεσπάσει και οι πολυποίκιλες παρεμβάσεις των αντιτιθέμενων με τη χωροθέτηση, το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν είναι να τορπιλίσουν το έργο, επιτυγχάνοντας τί;  Απλά και μόνον την γιγάντωση και διαιώνιση του προβλήματος.
Και τότε τί θα γίνει;

Η απάντηση πολλών που δεν ξέρουν (ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν) είναι ότι θα παρέμβει ο "από μηχανής θεός" της αρχαίας τραγωδίας, ο θεός της Άνδρου, της Ελλάδος! Ή, τέλος πάντων κάποιος θεός «βρε αδερφέ» θα βρεθεί να μας σώσει... Ή, σε τελευταία ανάλυση... θα παρέμβει το κράτος (!) για να μας σώσει!!!
Πλάνη οικτρά!!!

Δεν είναι παραλία στην Άνδρο (ευτυχώς)! Είναι στο Νομό Ηλείας!!! Δεν μπόρεσαν να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ τρια χρόνια. Και δεν τους έσωσε κανένας. Ούτε οι αντιδρώντες και προτείνοντες οτιδήποτε απίθανο πολίτες, ούτε το κράτος, ούτε οι τοπικοί πολιτικοί που υπόσχονταν "λαγούς με πετραχήλια" για να γίνουν δήμαρχοι....(φωτ. intεrnet)

Όσοι το πιστεύουν αυτό, ας ανατρέξουν στο Google στο λήμμα "Πύργος σκουπίδια" να δουν τί συνέβη σε πρωτεύουσα νομού με πληθυσμό που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους και τουριστική παγκοσμίως μιας και περιλαμβάνει και την Αρχαία Ολυμπία!!!

Αναφέρω απλώς ότι το πιο χαρακτηριστικό διεθνώς άρθρο για το θέμα είναι του Vice που γράφει πως "τα σκουπίδια του Πύργου φαίνονται από το διάστημα"!!

Πύργος Ηλίειας. Μέσα στην πόλη. Το έργο: χωροθετώντας στο πουθενά δημιούργησε εκατοντάδες χωματερές πάντού στο νομό Ηλείας. Ακόμα και μέσα στους δρόμους του Πύργου. Δεν τους έσωσαν οι κατάρες, οι αντιπαλότητες, οι φιλόδοξοι πολιτικοί... (φωτ. internet).

Σημειώνω πως στον Πύργο για τρία περίπου χρόνια δεν λειτούργησε η αποκομιδή απορριμμάτων διότι απλά δεν υπήρχε νόμιμος χώρος εναπόθεσης.
Γιατί συνέβη αυτό;

Η απάντηση είναι απλή.  Όλοι οι αντιδικούντες εμπλεκόμενοι για πολιτικούς λόγους απέρριπταν τις προτεινόμενες θέσεις, με επιχειρήματα από λογικά έως εξωφρενικά όπως:

-       -      Η περιοχή είναι απείρου κάλλους… βασική επωδός σε κάθε έργο στην Ελλάδα.

-       -     Στην περιοχή διεξαγόταν το αγώνισμα του άλματος εις ύψος… ή εις βάθος των Ολυμπιακών Αγώνων!

-       -     Κάπου εκεί είναι θαμμένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός!

-       -    Η λεκάνη απορροής θα μολύνει τα νερά της περιοχής, του Καϊάφα… ή ακόμα και του Αμαζονίου ή ότι από εκεί ξεκινούν οι μυστικές πηγές του Νείλου!

Και λοιπές υπερβολές αντίστοιχου επιπέδου…

Πύργος Ηλείας. Χωματερές παντού. Ακόμα και ανάμεσα στις πολυκατοικίες όσα χρόνια κράτησε η κρίση. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν επέτρεψε - όπως κι εκεί ονειρεύονταν κάποιοι - να τα... έξαγουν αλλού. Όπως απαγόρευσε και την εξαγωγή των σκουπίδιών της Κέρκυρας στα Ιωάννινα (φωτ. internet).

Συνοπτικά: είτε βλάκες, ή λαμόγια για ίδιο όφελος είτε αερολόγοι είτε ντενεκέδες, πήραν στο λαιμό τους ένα ολόκληρο νομό. Και βέβαια δεν επετράπη να πάνε τα σκουπίδια σε άλλο νομό, όπως οργάνωναν κάποιοι έξυπνοι, ώστε προ του αδιεξόδου να θησαυρίσουν.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Διαβάζω και ακούω προτάσεις να πάει ο ΧΥΤΥ στο Στενό, κάτι που είναι απολύτως ανέφικτο για τον εξής απλό λόγο:

-       -   Τα 2009 ανακοινώθηκε η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ GR 4220028) όλης της Άνδρου και στη συνέχεια με χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του προγράμματος Life ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2015 η μελέτη του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΖΕΠ που αναμένεται να γίνει Νόμος του Κράτους με Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με την μελέτη LIFE10NAT/GR/637/ANDROSSPA που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, από τον σχετικό χάρτη για το τι επιτρέπεται σε κάθε ζώνη, προκύπτει ότι στην περιοχή του Στενού δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
(Δεν υπεισέρχομαι σε περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως η κλίση της υφιστάμενης οδοποιίας που είναι 19% σε σημεία, με επιτρεπόμενο όριο 12%, το μήκος και η κατάσταση του χωματόδρομου).
Όποιος  λοιπόν επιμένει για Στενό, απλά πετάει τη μπάλλα στην εξέδρα για καθυστέρηση, ελπίζοντας τί ;;;(Δες τα αοτελέσματα στον Πύργο).

Μπροστά στο αδιέξοδο οι κάτοικοι του Πύργου άρχισαν τον αυτοσαρκασμό! Αν φτάσουμε στα ίδια κι εμείς ας κάνουμε τότε πλάκα με το δικό μας αδιέξοδο στο οποίο μόνοι μας θα έχουμε οδηγηθεί. Το ότι θα την πληρώσουν πιο ακριβά οι πιο τουριστικές περιοχές το μόνο σίγουρο  (φωτ. Internet).

-       -   Πάμε τώρα στη Σταυροπέδα. Συντάσσομαι απόλυτα με την ευαισθησία σας για τη γειτνίαση με τον Στροφιλα και την Ζαγορά, δεν μπορώ όμως να μην μπω στον πειρασμό να αναφέρω την χαμένη δυνατότητα χωροθέτησης σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο χώρο των υφιστάμενων παλαιών λατομείων,  με ταυτόχρονη αποκατάσταση και φύτευση των περιβαλλοντικών πληγών που είναι ανοικτές.

Δυστυχώς αυτό έχει "καεί" από τις συνεχείς προσφυγές των εκάστοτε αντιπολιτευόμενων, που προκειμένου να γίνουν "χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη" δεν δίσταζαν  να πριονίζουν το κλαδί, που καθόταν όλη η Ανδρός, χρησιμοποιώντας πολιτικά το θέμα σκουπίδια, με συνέπεια, αφού υπήρχαν επισπεύδοντες, να βγει (δικαιολογημένα) η οριστική απαγόρευση από το ΚΑΣ για όλη την περιοχή. Κάτι που μοιάζει πλέον απίθανο να αλλάξει.

-       -   Να πω δύο λόγια και για το Μακροτάνταλο, αφού κι αυτό συζητιέται. Αλήθεια, η λύση να ταξιδεύουν τα απορριμματοφόρα κάθε μέρα 150χλμ. πήγαινε  - έλα από Χώρα και Κόρθι διασχίζοντας Μπατςί και Γαύριο, με διπλάσιο λειτουργικά κόστος είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά προτιμότερη;

Καταλήγοντας θα πω πως σέβομαι απόλυτα την αγωνία των διαμαρτυρομένων κατοίκων της Υδρούσας, δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ ότι μια σοβαρή και εύφημη μελετητική εταιρεία του χώρου, όπως η ΕΠΤΑ, έχει συνωμοτήσει (με ποιούς ;;) με στόχο την καταστροφή του υδροφορέα του Μπατσιού και του τουρισμού όλης της περιοχής.
Ως επαγγελματικά εμπλεκόμενος επί πολλές δεκαετίες με την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων, με πιο πρόσφατο τον Βιολογικό της Χώρας, γνωρίζω καλά ότι προϋπόθεση καλότεχνης και λειτουργικής κατασκευής ενός τέτοιου έργου, είναι:

-       -   Οι προκαταρκτικές μελέτες και κυρίως οι τεχνικές  προδιαγραφές, το σύστημα δημοπράτησης και επιλογής αναδόχου με τεχνικά κριτήρια. Και όχι μόνο η χαμηλότερη τιμή.

-       -   Και η σωστή τεχνική επίβλεψη. Κάτι που για την χρηματοδοτούσα Ε.Ε. είναι συνεχές και για τον Δήμο Άνδρου δεδομένη. Και αυτό μπορείτε να το δείτε και στην περίπτωση άλλων μεγάλων αντίστοιχων έργων όπου η επίβλεψη από το υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό ήταν η καλύτερη.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνονται οι αντιδρώντες στο πάγωμα του έργου ή στην καθυστέρηση του,με διαδικαστικά τερτίπια στέλνοντας συνεχώς τη μπάλλα στην εξέδρα, (πού θα πάει, θα χαθεί η χρηματοδότηση, ποσό θα μας περιμένουν οι κουτόφραγκοι !!) σκόπιμο είναι να ασχοληθούν με την ουσία  και να πιέσουν στην κατεύθυνση της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών και προδιαγραφών ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό έργο.

Εδώ θα θυμίσω τις αντιδράσεις, τις προσφυγές και την κινδυνολογία, για επικείμενη  καταστροφή της Χώρας από τον Βιολογικό, στη δύσκολη θέση (500 μέτρα από την Χώρα) που με ατέλειωτες καθυστερήσεις τελικά επελέγη. Η πραγματικότητα διέψευσε τις Κασσάνδρες, γιατί εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις που προανέφερα.

Ολοκληρώνω τις σκέψεις μου υπογραμμίζοντας την αγωνία μου για τις εξελίξεις και δηλώνοντας με παρρησία ότι:


ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Το νησί μας λεγόταν Υδρούσα επειδή παντού είχε νερά, ποτάμια, υγροβιότοπους κλπ. Δεν έχει μόνον η Πλούσκα (αν έχει όπως λένε!) πλούσιο υδροφορέα και η υπερβολή δεν βοηθάει.

Κι ένα τελευταίο για τους κατοίκους που αντιδρούν, με όλο το σεβασμό και χωρίς ίχνος ειρωνείας:

-       Αν, ό μη γένοιτω, έρθει η "Νίκη", μήπως θα είναι πύρρειος και για εσάς και για όλο το νησί; Σκεφτείτε το…

Με εκτίμηση και ζητώντας συγγνώμη, αν άθελα μου οι σκέψεις μου έθιξαν κάποιους,

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανικός