Σταύρος Ξαρχάκος: Το πρόβλημα σας είναι ο Μίκης;

(Αναδημοσιεύουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση του σπουδαλιου μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου για τον Μίκη Θεοδωράκη και το ζοφερό πολιτικό κλίμα των ημερών - Εν Άνδρω)

Λίγες μέρες τώρα, πληροφορούμαι την ανθρωποφαγία στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη και θα ήθελα απλώς να επισημάνω, ίσως και να θυμίσω σε όλους μας κάποια πράγματα, που ορισμένοι μέσα στην όποια απογοήτευση τους, άλλοι στην θέληση τους για λιθοβολισμό, άλλοι μέσα στον φαρισαϊσμό τους, άλλοι γιατί απλά δεν κατάλαβαν, άλλοι γιατί απλώς αναπαράγουν χυδαιότητες και άλλοι για τον οποιοδήποτε υποκειμενικό τους λόγο, εκφράστηκαν με ακραίους χαρακτηρισμούς για τον σπουδαίο και σπάνιο αυτόν Έλληνα που ζει ανάμεσα μας. Θυμίζω ότι μιλάμε για τον Μίκη Θεοδωράκη.

 Ο καθένας μας,  λοιπόν,  ας κάνει τον προσωπικό του απολογισμό βίου, πολιτείας και στην συνέχεια ας σκεφτεί πριν μιλήσει.

Σαφώς και υπήρξαν ατυχείς εκφράσεις στο λόγο του. Ειλικρινά, όμως, κανείς δεν κατάλαβε την ειρωνεία σε κάποιες φράσεις του;

Κανείς δεν κατάλαβε ότι η πρόθεση του ήταν μόνο η ενότητα των Ελλήνων και η αγάπη του για την πατρίδα;

(Συγγνώμη που μεταχειρίζομαι την λέξη “πατρίδα”. Σε λίγο καιρό θα απαγορευτεί κι’ αυτή και έτσι όπως πάμε μήπως απαγορευτεί και ο Θεοδωράκης από “αριστερούς”)

Θέλετε μήπως να μου πείτε πως κάποιος αμφισβητεί την “αριστερότητα” - ας μου επιτραπεί ο όρος - του Θεοδωράκη ή μήπως την Ελληνικότητα του; Ή, μήπως ότι είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές και θεμελιωτές της σύγχρονης Ελληνικότητας;

(Και πάλι με συγχωρείτε που μεταχειρίζομαι όρους όπως η  Ελληνικότητα που σε λίγο μπορεί να απαγορευτούν...)

Γεννήθηκα το 1939 στα Εξάρχεια. Και δεν είμαι χρυσαυγίτης.

Θεωρεί, λοιπόν, κάποιος ότι κάτι έπαθε, όπως π.χ. Αλτσχάιμερ (όπως γράφτηκε) αυτό το φωτεινό πνεύμα; Ή, ότι ξαφνικά ενστερνίστηκε τους χρυσαυγίτες; Όλοι εσείς που τον αποκαθηλώσατε με τόση ευκολία, όταν αυτός ο άνθρωπος φύγει από κοντά μας τι θα κάνετε αλήθεια; Θα τραγουδάτε το ''σε πότισα ροδόσταμο με πότισες φαρμάκι'';

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.

Ούτε μια στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό - εμενα που ποτέ δεν δήλωσα αριστερός - ότι ο Μίκης δεν είπε αυτά που είπε - και πείραξαν κάποιους - με απόλυτη ειρωνεία στους οποίους φασίστες.

Μα είναι δυνατόν; Είμαστε σοβαροί;

Το πρόβλημα σας είναι ο Μίκης;

Θα σας θυμίσω δυο στίχους: “Μα αν δε σε βρω, να μην ξεχνάς, ότι σταυρώνεις το προσκυνάς” . Λίνα Νικολακόπουλου σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, που αν ζούσε σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα ακούγατε τον εξάψαλμο. Και να θυμίσω ότι δεν ήταν χρυσαυγίτης. “Είδα τα ίδια μου παιδιά να δίνουν σ’άλλους τα κλειδιά και με χιλιάδες ψέματα με προδοσίες κι’ αίματα να μου σπαράζουν την καρδιά” ( Νίκος Γκάτσος).

Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα του λαού μας από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν η ενότητα και η ομοψυχία που έλειπαν πάντα μέχρι σήμερα.

"Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου".

Τηλεπαιχνίδια, σκάνδαλα, ειδήσεις και γεγονότα που στην πορεία της ιστορίας απλώς θα έχουν παίξει ένα ρόλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αλλά και διαμορφώσεις “πολιτισμού” έτσι ώστε να ξεχνάμε τα σημαντικά προβλήματα της χώρας.

Καλή Τσικνοπέμπτη και προ παντός, Καλή Τηλεθέαση.
Εξάρχεια 7 Φεβρουαρίου 2018.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Ξενάκη, διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον το αναλυτικό σχόλιος σας και συμφωνούμε απολύτως μαζί σας για τα περί Μακεδονίας. Όμως είχαμε την εντύπωση πως ο κ. Ξαρχάκος δεν έγραψε περί Μακεδονίας, αλλά για την απίστευτη επιχειρηση κατεδάφιση της προσωπικότητας του Μίκη. Αυτό πως δεν το είδατε;
Τώρα τα περί εκλεγμενης κυβέρνησης που γίνεται προσπάθεια ανατροπης της με αφορμή το Μακεδονικό μάς παραξενεύει.
Ίσως δεν ζείτε εδώ. Γιατί θα ξέρατε πως για το Μακεδονικό έχουν γίνει αρκετές φορές απόπειρες ανατροπής εκλιεγμένων κυβερνήσεων παλαιότερα. Και μια φορά πέτυχε.
Επιπλεον θα ξέρατε πως από το 2009 μέχρι σήμερα μετράμε τρεις ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσων με διάφορες αφορμές.
Το 2011 με αφορμή ένα δημοψηφισμα που δεν έγινε. Το 2012 με αφορμή να γίνει πρωθυπουργός ένας από τους εταίρους. Το 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας όταν η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε την προηγούμενως εκλεγμένη κυβέρνηση.
Αρα τι το καινούριο; Ότι έκαναν τους κάνουν. Και ότι παιχνίδια έμαθαν παίζουν και τούτοι με τα εθικά θέματα - όπως λέγονται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

κύριε ΞΑΡΧΆΚΟ..άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.....λέει η λαική παροιμία και αυτό κάνετε εσείς τώρα.χιλιάδες λαού φροντοφώναξαν όχι στη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όταν όμως και με βάση το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 που όριστηκε μία συμβατική μείζονα Μακεδονία, όπου και με
αυτόν το χάρτη, έγινε ο διαχωρισμός των Μακεδονικών εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τους βαλκανικούς πολέμους.
Η Ελλάδα τότε, κέρδισε το μεγαλύτερο κομμάτι μετά τον πόλεμο, το λεγόμενο 51% (9% στην τότε Σερβία, 9,5% στη Βουλγαρία και 0,5% στην Αλβανία).Μ
Μην λησμονούμε...μία απλή ανάγνωση της νεότερης Ελληνικής ιστορίας απαιτείται, γαι να διαβάσει κανείς και όλα είναι κατανοητά κύριε Ξαρχάκο !
Με αυτήν την Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 (με την οποία δόθηκε τέλος στο Β' Βαλκανικό Πόλεμο).με ότι αυτό τότε συνεπαγόταν κύριε Ξαρχάκο !
Αυτή η Συνθήκη είναι που όρισε την Ελληνική Μακεδονία. Σε όλο τον 20ο αιώνα η Ελλάδα αποδεχόταν την Συνθήκη του Βουκουρεστίου 1913 και μιλούσε για Γιουγκοσλαβική και Βουλγαρική Μακεδονία.
Η Ελλάδα το αποδεχόταν και δεν είπε ποτέ ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική, γιατί αλλιώς θα αναιρούσε τη Συνθήκη 1913, πάνω στην οποία είχε βασιστεί η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο Ελληνικό κράτος.
Απο την λήξη του β' παγκοσμίου πολέμου, όλες οι Ελληωικές κυβερνήσεις, αναγνώριαζαν την ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Οταν τέλος απο το 1992 σαν κράτος, έχουμε δεχτεί την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...τι να πούμε σήμερα στον αφελή αδιάβαστο ΕΛΛΗΝΑ πολίτη ? ?
Είναι κρίμα να κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας...στον καυμό να ρίξουμε την εκλεγμένη κυβέρνηση, μέσα απο το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ,όταν σαν κράτος...το επναλαμβάνω σαν κράτος τους είχαμε αναγνωρίσει με την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.... και δή αυτοί που μας κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, να έρχονται και να το παίζουν περισσότερο πατριώτες απο τους υπολοίπους Ελληνες.
Για αυτό κλείνω και πάλι με την λαική παροιμία κύριε Ξαρχάκο...άλλο λόγια για να αγαπιόμαστε....

This comment was minimized by the moderator on the site

για να δούμε τώρα, θα περιλάβουν και τον Ξαρχάκο;;;