Αμερικάνικη βάση στη Σύρο! Αμερικάνικος στόλος στις Κυκλάδες! Αναβαθμίζεται το πεδίο βολής Άνδρου!

 

Λιμάνι Σύρου. Ένα από τα ασφαλέστερα στην Ελλάδα. Και με ναυπηγείο για τις όποιες επισκευές χρειαστούν. Μια ασφαλής βάση. Αλλα και ένα σταθερό αραξοβόλι για αμερικάνικα πολέμικά πλοία που αναμένεται να αυκήσουν την παρουσία τους, καθώς οξύνονται καθημερινά οι καταστάσεις με τον εξ ανατολών "ασταθή και νευρικό σύμμαχο" (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για ναυτικές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της και η Ελλάδα δέσμευσε χτες όλο το Αιγαίο για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μια είδηση που έρχεται από την Σύρο αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στην Άνδρο.

Το πρωί της Πέμπτης 8/3//2018 η ναυτική ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Rose E. Rice συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σύρου Γιώργο Μαραγκό και μελών του δημοτικού συμβουλίου. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφαλείας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ερμούπολης που είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο του νομού Κυκλάδων. Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να συνάψει στενές σχέσεις με την Σύρο. Στόχος η Σύρος να αποτελέσει σταθμό φιλοξενίας και διευκόλυνσης του αμερικανικού πολεμικού στόλου.

Η κ. Rice είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού, όπως και με το νέο ισχυρό άνδρα του Νεωρίου, Πάνο Ξενοκώστα ο οποίος έφτασε το πρωί εκτάκτως στην Σύρο γι αυτό το λόγο. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα συναντηθεί σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

 

Η συγκεκριμένη επίσκεψη της αμερικανίδας ναυτικής ακολούθου έρχεται ως συνέχεια της προ ημερών συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, στην Αμερικανική Πρεσβεία. Σε συνέχεια εκείνης της συνάντησης ο δήμαρχος Σύρου και οι παριστάμενοι συνεργάτες του ενημέρωσαν την κ. Rice σχετικά με τις υφιστάμενες υποδομές, τις χρήσεις και τις προδιαγραφές του λιμένα, το νέο Master Plan καθώς και την άμεση υλοποίηση του έργου, το οποίο βρίσκεται σε στάδια υπογραφής της σύμβασης, που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας για την πλήρη θωράκιση του λιμένα και τη συμβατότητά του με τις προδιαγραφές ασφαλείας ISPS.Το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Μετ'α από αυτό το λιμάνι της Ερμούπολης θα είναι εκ των ασφαλέστερων λιμένων της Μεσογείου.

Τα παραπάνω οδηγούν στο γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα πως Έλληνες και Αμερικάνοι βλέποντας τις κινήσεις του «νευτικού και ασταθούς συμμάχου τους» έρχονται πιο κοντά και ο αμερικάνικος στόλος έρχεται στην καρδιά του Αιγαίου υπενθυμίζοντας στους Τούρκους πως δεν παίζουν μόνοι τους ή μόνο με τους Έλληνες στο Αιγαίο. Η ύπαρξη αμερικανικών πολεμικών σκαφών στη Σύρο και οι συνεχείς δεσμεύσεις του πεδίου βολής Άνδρου για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά οδηγούν πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και  επαγρύπνηση για την περιοχή. Αλλά και εξ αυτού και αυξημένη ασφάλεια πλέον...

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»