Η Άνδρος διαμαρτύρεται! Εννέα σύλλογοι ζητούν απόφαση για τα σκουπίδια...

 

 Αύριο θα καούν σαν ξερόχοστα. Μόνο που μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά! Αύριο "νικητές" και "ηττημένοι" θα "καούν" τουριστικά μαζι σε όλο το νησί. Τι σημασία θα έχει τότε η "νίκη" ή "ήττα" τους; Τι σημασία θα έχουν τα ψεματα τους μπροστά στα παιδιά τους που θα ζουν με τις ίδιες διοξίνες; (φωτ. αναγνώστη από το Μπατσί).

Οκτώ σύλλογοι ζητούν από το ΠΕΣΠΑ την επίσπευση της χωροθέτησης ΧΥΤΥ Άνδρου. Αναμένεται να συνεδριάσουν τρεις ακόμα σύλλογοι για να συπυπογράψουν. Δημσιεύουμε το κείμενο τους με την υπογράμμιση - σύμφωνα με μαρτυρία υπεύθυνου καθαριότητας - πως εδώ που είμαστε πια η Άνδρος θα βρεθεί - αργά ή γρήγορα - με τα σκουίδια στους δρόμους.

Η πολιτική ευθύνη βαραίνει τους προηγούμενους που είπαν ψέματα για να εκλεγούν το 2014. Και τους επόμενους που λένε ψέματα για να εκλέγουν το 2019. Και οι μεν και οι δε συμπεριφέρονται σαν να έχουν μπροστά τους άπειρο χρόνο και πολλές λύσεις την ώρα που η Άνδρος πνίγεται στα σκουπίδια της και στα ψέματα τους. Σε λίγο "νικητές" και "ηττημένοι", στην "μάχη της Πλούσκας" θα βρεθούν μπροστά στο ίδιο πρόβλημα. Και θα πληρώσουν όλοι μαζί το τιμημα των ψεμάτων τους... "Εν Άνδρω".

 

Το Μπατσί έζησε και ζει μεσ' τα σκουπίδια και τα ψέματα αυτών που εκλέχτηκαν χτες και αυτών που επιδιώκουν να εκλεγούν αύριο!! Τρεις συντάχθηκαν διαχρονικά με τα ίδια ψέματα, αλλά υπό άλλον αρχηγό!!! Τα ψέματα παραμένουν, οι αρχηγοί αλλάζουν!! Όμως, το αδιέξοδο των ψεμάτων ήταν και παραμένει πάντα ίδιο για τον τόπο...(φωτ. αναγνωστη από το Μπατσί).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ:

Άμεση η ανάγκη χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο

          Το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου έχει πλέον φτάσει σε αδιέξοδο με ευθύνη πολλών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Από ότι πληροφορούμαστε από τη επίσημη ενημέρωση του Δήμου, αλλά και από τα ηλεκτρονικά δημοσιογραφικά μέσα, ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει ανάσα στο νησί μας, κινδυνεύει εξαιτίας διαδικαστικών κωλυσιεργιών.

           Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η Άνδρος μας να βρεθεί σε πλήρες και οριστικό αδιέξοδο.

Κάθε προσπάθεια για νέα χωροθέτηση οδηγεί, όπως είναι φυσικό, στην έναρξη όλων των διαδικασιών από την αρχή. Νέες μελέτες, νέες εγκρίσεις, νέες χωροθετήσεις, νέες αντιδράσεις. Ίδια επιχειρηματολογία. Και το γαϊτανάκι που ζούμε επί χρόνια θα ξεκινήσει από την αρχή.

           Σήμερα το νησί μας ζει καταστάσεις πρωτόγνωρες. Ο ΧΑΔΑ έκλεισε και αποκαταστάθηκε. Και μετά ξανάνοιξε πάλι ως ΧΑΔΑ! Ο δεματοποιητής υπολειτουργεί! Το ΣΤΕ και το ΚΑΣ κάνουν τα στραβά μάτια -ως ποτέ ακόμα- η προοπτική - αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες - είναι για τα επόμενα πολλά χρόνια να ζούμε με το άγχος των σκουπιδιών στους δρόμους.    

           Εντωμεταξύ τα άλλα γειτονικά νησιά προχωράνε μπροστά, η Τήνος χωροθέτησε , η Σύρος, η Πάρος και Νάξος έχουν αναβαθμίσει ήδη τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ το ίδιο η Μύκονος και η Άνδρος πάλι ο φτωχός συγγενής. Ο κίνδυνος για τη φήμη του πιο βρώμικου νησιού ορατός, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία μας, το Τουρισμό, το Πολιτισμό , την Αρχοντιά μας!

         Και όλα αυτά για να κάνουν κάποιοι το προσωπικό πολιτικό παιχνίδι τους πάνω στα σκουπίδια της Άνδρου. Ως συλλογικότητες που εκπροσωπούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους επαγγελματίες και εκφράζουν την κοινωνία της Άνδρου ξέρουμε πολύ καλά πως με την διαίρεση της τοπικής κοινωνίας φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Πιστεύουμε πως μετά από 6 χρόνια μελετών και κόντρα μελετών, ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσει εδώ και τώρα η χωροθέτηση, ώστε σε 2-3 χρόνια ο εφιάλτης των σκουπιδιών να γίνει μια απλή ανάμνηση. Αν δεν προχωρήσει σήμερα, το αύριο θα είναι πολύ αργά για την Άνδρο μας.

Για αυτό κάνουμε έκκληση προς τα μέλη του ΠΕΣΠΑ να πράξουν τα αυτονόητα, προκειμένου να δώσουν τέλος στο τοξικό αυτό πρόβλημα που διαβρώνει χρόνια τώρα την τοπική μας κοινωνία, διαφορετικά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες πού του αναλογούν, όταν το νησί θα μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο!

Οι Σύλλογοι:

  1. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτροφού
  2. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καππαριάς Άνδρου
  3. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσαριάς Κουμανης «Αγιος Ταξιάρχης»
  4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Βραχνού
  5. Σύλλογος Λειβαδιων Άνδρου «Άγιος Κωνσταντίνος»
  6. Σύλλογος Γυναικών Κορθίου.
  7. Εμπορικός Σύλλογος Άνδρου.
  8. Σύνδεσμος Εστιατόρων και Καφεστίασης Η ΑΝΔΡΟΣ
  9. Σύλλογος Μενήτων