Παραλειπόμενα και παρασκήνιο της «μάχης του ΠΕΣΠΑ»

 

Φωτογραφία της αντιπροσωπείας του Δήμου Άνδρου. Ο δήμαρχος και η δικηγόρος έχουν ήδη πάρει θέση, ενώ ετοιμάζεται να κάτσει και ο έπαρχος. Οι καθηγητές, η τεχνική υπηρεσία και μερικοί πολίτες ακολουθούν. ΠΕΣΠΑ (29/3/18). Βγάλαμε μόνο μια φωτογραφία από την είσοδο της αντιπροσωπείας του Δήμου Άνδρου στο συμβούλιο γιατί ζητήθηκε να βγούμε από την αίθουσα πριν αρχίσει η συνεδριάση.

Κάθε «μάχη» έχει το παρασκήνιο της. Ένα παρασκήνιο που διαμορφώνεται σταδιακά μέχρι την έναρξη και συνεχίζει και μετά από αυτή. Το παρασκήνιο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν το αποτέλεσμα δεν γίνει γνωστό μετά από αυτή, αλλά θα γίνει γνωστό μέρες μετά. Όταν οι «μαχόμενοι» θα έχουν απομακρυνθεί από το πεδίο της «μάχης»!!!

Με τις παραπάνω σκέψεις παραθέτουμε σειρά γεγονότων που συνέβησαν πριν το συμβούλιο και μια σειρά εκτιμήσεων που ακολουθούν μετά από αυτό;

Πρώτο αναφορά: Η «μάχη του ΠΕΣΠΑ» δόθηκε στις 29/3/18. Το αποτέλεσμα της θα γίνει γνωστό στις 12/4/18! Αιτιολογία της αναβολής το γεγονός πως γύρω στις 14:00 έφυγε η αρχαιολόγος του συμβουλίου για Ρόδο και το 5μελές συμβούλιο έγινε 4μελές και δεν ήταν πλήρης η σύνθεση. Δική μας εκτίμηση είναι πως το ΠΕΣΠΑ δεν ήθελε με μερικές δεκάδες φορτισμένους συναισθηματικά κατοίκους στους διαδρόμους του να βγάλει μια απόφαση που θα οδηγούσε σε διαμαρτυρίες κάποιων και θα υπήρχε μια πιθανή ένταση! Τι πιο ευέλικτο για το ΠΕΣΠΑ που έχει διακριθεί - βαλκανικό ρεκόρ αναβολών πέτυχε με την Άνδρο - να δώσει και μια αναβολή στον εαυτό του! Για να αποφύγει πιθανές «αψιμαχίες» στους διαδρόμους του!!!

Δεύτερη αναφορά: Επί δυόμιση χρόνια η «επιστημονική» συζήτηση για την Πλούσκα διεξάγεται πάνω στην γνωμάτευση του καθηγητή Σταμάτη! Παρά την έντονη αμφισβήτηση της γνωμάτευσης το 2015 η διοικητική αναβολή της έδωσε πολιτική υπόσταση! Και η πολιτική στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε ισχυρότερη της επιστήμης. Οι υδρογεωλογικές μελέτες που ακολούθησαν την αναβολή κρίθηκαν «διαδικαστικά» από το ΠΕΣΠΑ και «πολιτικά» από τους κατοίκους!!!

Αυτή τη φορά ο Δήμος Άνδρου είχε απαντήσεις στο τραπέζι με την γνωμάτευση και την παρουσία του καθηγητή Παυλίδη, προέδρου της Γεωλογικής εταιρείας Ελλάδος. Η γνωμάτευση Παυλίδη άλλαξε την ροή των πραγμάτων γιατί έδειξε πως ο καθηγητής Σταμάτης γνωμάτευσε χρησιμοποιώντας παλιούς λανθασμένους γενικούς χάρτες του ΙΓΜΕ!!! Ο κ. Παυλίδης όχι μόνο βρήκε το λάθος, αλλά πήγε ο ίδιος στην περιοχή και έκανε τις παρατηρήσεις επί του πεδίου του ΧΥΤΥ. Και δεν έκανε αναφορές σε λανθασμένους γενικούς χάρτες όπως ο κ. Σταμάτης που έχουν πια αντικατασταθεί.

Ο Δήμος Άνδρου ρώτησε ανεπίσημα επικεφαλής του ΙΓΜΕ για τους χάρτες που χρησιμοποίησε ο Σταμάτης και του είπαν πως πρόκειται για γεωλογικούς χάρτες δεκαετιών που είναι λανθασμένοι! Άρα τα στοιχεία του καθηγητή Παυλίδη που έλεγαν πως η Πλούσκα ήταν μια από τα ασφαλέστερες θέσεις που είχε δει ποτέ δεν χωρούσαν πλέον καμιά αμφισβήτηση!!!

Τρίτη αναφορά: Το νομικό υπόμνημα της έγκριτης δικηγόρου Αγγελικής Καλλία ήταν καταπέλτης. Η διοίκηση ερχόταν προ των ευθυνών της. Όλη η διαδικασία που είχε ακολουθήσει το ΠΕΣΠΑ στην περίπτωση της Άνδρου επί δυόμιση χρόνια ήταν εξωθεσμική! Τα μέλη του ΠΕΣΠΑ και ο πρόεδρος του κ. Θεοδωρίδης εγκαλούντο σε αυτή την φάση στη νόμιμη διαδικασία και ο Δήμος Άνδρου επιφυλασσόταν σε επόμενη φάση να κινηθεί ποινικά και… αστικά! Αυτό το αστικά ανησύχησε όλους. Πιο πολύ όμως τον ΓΓ του ΥΠΕΣ Β. Καπετάνιο!!

(Θυμίζουμε πως ο Β. Καπετάνιος ήταν ο «εισηγητής» θέσης που ουσιαστικά… δεν υπάρχει! Η θέση Αγία Θέκλη – μια χαράδρα που βγαίνει στη θάλασσα - ήταν εντελώς ΑΔΙΕΞΟΔΗ! Κόπηκε εξ αρχής κατατασσόμενη 7η! Αυτή τη θέση στην 24ωρη επίσκεψη – συνοδεία αυτοκινητοπομπής διαμαρτυρομένων - είχε προτείνει σαν πρώτη!!! Να θυμίσουμε ακόμα πως οι επικεφαλής των διαμαρτυρομένων και οι τρεις ανεξαρτητοι σύμβουλοι είχαν αποκαλέσει τότε τον κ. Καπετάνιο «τον καθ’ ύλην αρμόδιο»!!!)

Η παρουσία της δικηγόρου Α. Καλλία αυτό τον σκοπό είχε. Όπως και η παρουσία του καθηγητή του ΕΜΠ Ανδρέα Ανδρεόπουλου - πρώην ΓΓ Στερεών Αποβλήτων που είχε χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις στο ΠΕΧΩΔΕ. Ο καθηγητής Α. Ανδρεόπουλος με την διοικητική πείρα του εξήγησε νηφάλια πως όλα όσα γίνονται είναι πλέον εκτός διαδικασίας και εξωθεσμικά από την μεριά της Αποκεντρωμένης στην περίπτωση της Άνδρου.

Τέταρτη αναφορά. Όταν ο Β. Καπετάνιος έμαθε ότι πιθανή νέα αναβολή του ΠΕΣΠΑ θα στηριζόταν στη δική του «γνωμάτευση» ξαφνιάστηκε. Του φορτώναν την ευθύνη της απόφασης με ότι αυτό συνεπαγόταν. Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Β. Καπετάνιος έκανε τότε μια γενναία περιστροφή 180 μοιρών και ΑΠΕΣΥΡΕ το υπόμνημα του, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ κάθε αναφορά σε αυτό και ΕΣΤΕΙΛΕ αυστηρότατη επιστολή προς το ΠΕΣΠΑ λέγοντας: Δεν θέλω να χρησιμοποιηθεί η άποψη μου! Μια συμβουλή στο Δήμο Άνδρου ήταν! Δεν είμαι εγώ αρμόδιος!!! Έχετε αργήσει πάρα πολύ στην περίπτωση της Άνδρου και πρέπει να πάρετε αμέσως απόφαση!!!

(Άραγε τι να λένε τώρα οι επικεφαλής και οι τρεις ανεξάρτητοι μετά την 180 μοιρών στροφή του "καθ' ύλην αρμόδιου";)

Προσθετικά: ξέρουμε πως υπάρχει έντονη πίεση της κυβέρνησης – λόγω ΕΣΠΑ που δεν έχει κινηθεί και ενόψει αξιολόγησης πρέπει να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις εκατομμυρίων που λιμνάζουν σε κωδικούς! Η παρέμβαση του κ. Φάμελου για επίσπευση της Άνδρου έχει αυτό τον χαρακτήρα. Και αυτού του ζητήματος είχε γνώση ο Β. Καπετάνιος!!!

Πέμπτη αναφορά: Μετά ταύτα ποιος από το συμβούλιο θα χρεωνόταν μια νέα αναβολή; Ο πρόεδρος; Τα μέλη; Όλοι μαζί; Ποιος θα αποδεχόταν να γίνει η επόμενη εξωδιαδικαστική και εξωθεσμική αναβολή; Τι έκανε λοιπόν ο πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ; Έκανε μια τελευταία εξωδιαδικαστική και εξωθεσμική ντρίμπλα και κάλεσε σε ακρόαση τους πάντες και τα πάντα.

Μπήκαν στο συμβούλιο σχεδόν όλοι οι διαμαρτυρόμενοι, οι ενιστάμενοι, ο τεχνικός σύμβουλος Σταμάτης, οι δικηγόροι, οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι κλπ. Και από τον Δήμο Άνδρου πέντε άνθρωποι!!! Ο δήμαρχος, ο έπαρχος, οι δύο καθηγητές και η δικηγόρος! Όλοι οι άλλοι μπήκαμε και... βγήκαμε! Δεν ήταν καιρός - εδώ που φτάσαμε - να χαλάσει χατήρια ακρόασης ο κ. Θεοδωρίδης. Δηλώνουμε την κατανόηση μας...

Και μια λεπτομέρεια που μάς αφορά. Δηλώνουμε την ευχάριστη έκπληξη μας και την ιδιαίτερη ικανοποίηση που η φυσική παρουσία μας και η ιδιότητα μας στο Εν Άνδρω - μέσα στο συμβούλιο για μισό λεπτο που μπήκαμε με τους κατοίκους που θέλουν λύση και όχι αναβολή – προκάλεσε σοκ στον κ. Θεοδωρίδη και εκνευρισμό στον κ. Πολυχρονάκη.

Όταν είπαμε την ιδιότητα μας – δεν χρειάστηκε να πούμε όνομα – υπήρξε σοκ! Είδαμε στις φωνές του κ. Θεοδωρίδη και στις διαμαρτυρίες του κ Πολυχρονάκη απώλεια ψυχραιμίας. Αποχωρήσαμε ικανοποιημένοι και χαμογελώντας.

Φίλοι μου δεν είναι λίγο ΟΛΟΙ στην Αποκεντρωμένη να ξέρουν και να διαβάζουν το Εν Άνδρω - όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και όπως μάθαμε και στους διαδρόμους! Δεν είναι λίγο οι «ισχυροί» της Αποκεντρωμένης να ξέρουν όλα όσα έχουμε γράψει γι’ αυτούς εδώ και καιρό!

Είναι μια ακόμα σημαντική αναγνώριση της δουλειάς μας. Και μας κολακεύει. Βγήκαμε από την αίθουσα ήρεμοι και χαρούμενοι. Το σοκάρισμα τους χαρά μας. Ή, όπως έλεγε η γιαγιά-Φρατζέσκα – του φίλου Τίτου από την Τήνο: «αγόρι μου κάλιο να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται»!!!

Ως υστερόγραφο: Μεταφέρουμε την ατάκα που ακούσαμε από αρμόδιο: Σκέψου να μην ήταν το Εν Άνδρω: Το θέμα της Άνδρου θα ήταν στα αζήτητα…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με αυτά τα μυαλά που κουβαλάει κανίς

This comment was minimized by the moderator on the site

καιρός να ενεργοποίησης Email για να δούμε πόση θα ακολουθούν και θα διαβάζουν... (διαγράφεται μια λέξη) που γράφουν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μου αρέσει που απειλούν οι απόντες και οι ανώνυμοι. Αν στείλουμε τις απειλές στην Γενική Ασφάλεια - Τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος έχετε σκεφτεί τις συνέπειες; Αλλά η ανωνυμία σας δίνει θάρρος; Ευτχώς η Άνδρος ΔΕΝ είστε εσείς...
ΥΓ Δεν πιστεύω να θεωρείτε πως είναι μέρος του διαλόγου και οι απειλές 1-2 απιθάνων τύπων. Μόνο πρωταπριλιάτικο αστείο είστε. Κρατησαμε το σχόλιο σας (με το ηλεκτρονικό ίχνος) και απαντήσαμε για να ξερουν όλοι το επίπεδο σας...
Ραντεβού στο Γαύριο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε εσάς που εκπροσωπήστε το 1/2 δηλαδή της μισής Άνδρου...
AΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Άκουσε εξυπνάκια βρες εσύ ένα site να σε εκπροσωπει μια και νομίζεις πως εσύ και 15 φίλοι σου εκπροσωπείτε κάτι περοσσότερο από τους εαυτούς σας και τον φανατισμό σας. Φτιάξτε και δική σας ακτοπλοϊκή γραμμή για την μισή Άνδρο (των 100 ανθρώπν που σας πιστεύουν) και παρατάτε μας ήσυχους εμάς που εκπροσωπούμε μετρημένο με δημοσκόπηση δύο φορές το 90% ολόκληρης της Άνδρου. Όλα τα άλλα είναι σοφιστείες.
Καληνύχτα σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να τελειώνουμε στις 12 Απριλίου να πάει το ζεύγος Αμολοχίτη σπίτι του.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αστειότητες υπό τύπο ψέματος δεν αναρτούμε. Κάντε μια βουτιά στον Κόλυμπο που δεν έχει δει στον ύπνο σας και ξαναγράψτε μας......

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Θριαμβολογείτε χωρίς να ξέρετε την τελική απόφαση.
Είμαι περίεργος τι θα επικρατήσει: Η λογική? Η επιστημονική αλήθεια? Η πολιτική? Η διαπλοκή?
Ένα είναι βέβαιο: Προσπαθείτε να επιβάλετε τη γνώμη σας ως τη μόνη σωστή.
Εύχομαι να ΜΗΝ επικρατήσει η πολιτική, να ΜΗΝ επικρατήσει η διαπλοκή, να ΜΗΝ επικρατήσει το ψέμα.
Αφήστε με να ονειρεύομαι τη μέρα που δεν θα επικρατήσουν τα συμφέροντα. Εύχομαι και σε εσάς το ίδιο!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΡΩ
Δεν θριαμβολογούμε. Παρατηρούμε. Και σας ευχαριστούμε για τις ωραίες ευχές σας. καλήμερα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Μπασαντη, εσείς που κάνετε ρεπορτάζ, μπορείτε να μας ενημερώσετε γιατί ο Δήμος έκανε όλα αυτά που μας παρουσιάζετε αναλυτικά μετά την γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ;; Οι επιστημονικοί σύμβουλοι που έφερε στο ΠΕΣΠΑ εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους και όχι κάποιο επιστημονικό φορέα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Ο Δήμος δραστηριοποιήθηκε μετά τον Οκτώβριο.
(β) Επί 2 1/2 χρόνια η 'επιστημονική" συζήτηση γινόταν πάνω στη γνωμάτευση Σταμάτη που δεν στηριζόταν σε έρευνα πεδίου και αναφερόατν σε λανθασμένους χάρτες!!
Ο Γ. Σταμάτης εκπροσωπούσε τον εαυτό του και τους ιδιώτες που τον πλήρωσαν.
Ο Δήμος Άνδρου κατέφυγε σε δύο ειδικούς για να απαντήσει. Ο καθηγητής του ΕΜΠ κατέθεσε τις γνώσεις και την πείρα του από την εφαρμογή του νόμου ως πρώην ΓΓ του ΥΠΕΣ. Κι εξήγησε πως η διαδικασία κινιόταν πλέον εξωθεσμικά. Ο καθηγηής του ΑΠΘ έκανε έρευνα πεδίου και βρήκε πως ο Σταμάτης είχε στηριχθεί σε λανθασμένους χάρτες!!!
Κάτι που επιβεβαίωσε και αρμόδιος του ΙΓΜΕ στον Δήμο Άνδρου.!!!
Ο Γ. Σταμάτης βρέθηκε μετά ταύτα σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτά προς πληροφόρηση σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro