O Δήμος Άνδρου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

 

Μένητες: Το πλέον πράσινο χωριό της Άνδρου με τα φημισμένα τρεχούμενα νερα του και τα 6 εντυπωσιακά κεφαλάρια του. Η φωτογραφία είναι από πέρσι το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή το τελευταίο κεφαλάρι δεν τρέχει και στα άλλα έχει μειωθεί η ποσότητα του νερού σημαντικά. Αυτό λένε οι παλαιότεροι είναι ένδειξη ενός δύσκολου καλοκαιριού (φωτ. Εν Άνδρω).

(Από την υπεύθυνη του γραφείου τύπου το Δήμου Άνδρου εστάλη - με δύο μέρες καθυστερηση - δελτίο τύπου, που έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα! Προφανώς έτσι αξιολογεί η κοπέλα τις προτεραιότητες της λειψυδρίας, αλλά και την ενημέρωση στην Άνδρο. Eπειδή, όμως εμείς βλέπουμε το πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί ανεβάζουμε αμέσως την προειδοποίηση του Δήμου Άνδρου, που είναι πολύ σοβαρή και αναφέρεται τόσο στους κατοίκους και τους παραθεριστές όσο και στους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να λάβουν τα μέτρα τους. Σημειώνουμε επιπλέον πως πολλές είναι οι επιφανειακες πηγές που έχει μειωθεί, - ήδη από τον Μάη - η ροή τους και όλα δείχνουν πως θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ας λάβουμε πολύ σοβαρά τις ενδείξεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις και ας προετοιμαστούμε εγκαίρως με σωφροσύνη πράττοντας με σύνεση - Εν Άνδρω)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Όλοι γνωρίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες στο νησί μας, με αποτέλεσμα η απόδοση των πηγών και των γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται πόλεις και χωριά της Άνδρου να είναι αισθητά μειωμένη.

Η λειψυδρία σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει μικρά έως μεγάλα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Δήμος Άνδρου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, φροντίζει για τη σωστή συντήρηση του δικτύου, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες.

Εντούτοις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού και να αποφεύγουμε την αλόγιστη και άσκοπη χρήση του.

Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:

- Απαγορεύεται το πότισμα κήπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από το νερό του δικτύου, όπως επίσης, απαγορεύεται και το γέμισμα δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) με νερό από το δίκτυο.

- Δε χρησιμοποιούμε λάστιχο από το δίκτυο ύδρευσης για να πλύνουμε τα αυτοκίνητα.

- Περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό το πλύσιμο πεζοδρομίων αλλά και αυλών ή μπαλκονιών.

- Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος ή της στοματικής υγιεινής.

- Επισκευάζουμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την απώλεια νερού.

- Χρησιμοποιούμε νερό από πηγές και όχι από το δίκτυο για το πότισμα των φυτών, όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.

- Ειδοποιούμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για οποιαδήποτε διαρροή πέσει στην αντίληψή μας. Όσο πιο γρήγορα επισκευαστεί η διαρροή, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.

Εκ του Δήμου Άνδρου