Η πλειοψηφία της μειοψηφίας! Και τα μυαλά… στο facebook!!!

Το δημοτικό συμβούλιο της 15ης Μαΐου προερχόταν από αναβολή του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Μαΐου, που δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έλειπε και η πλειοψηφία, αλλά και η μειοψηφία! Πήγε όμως η μειοψηφία της μειοψηφίας! Πήγε – τι έκπληξη; - κι ο επικεφαλής της ελάσσονος με τους «δικούς» του! Και πήγε και ο επικεφαλής της μείζονος – αλλά αυτός μόνος του!

Για να «τιμήσουν» την σπάνια παρουσία του επικεφαλής της ελάσσονος και την μοναχική παρουσία του επικεφαλής της μείζονος οι δύο επικεφαλείς συνυπέγραψαν – γραμμένη μάλλον δια χειρός Καπάκη αν κρίνουμε από την πολυσέλιδη, δυσνόητη, φλύαρη και «αναδρομική» – κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας την διοίκηση και τον δήμαρχο… για «απώλεια της πλειοψηφίας»!

 

Αριστερά, ολομόναχος, χωρίς συμβούλους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης! Πιο πέρα (σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του) ο επικφαλής της ελάσσονος πλαισιωμένους από τους δικούς του.! Το παράδοξο είναι πως ο επικεφαλής της μείζονος κατήγγειλλε την πλειοψηφία που απουσιάζε. Αλλά δεν είδε γύρω του πως απουσίαζαν και όλοι οι δικοί του από το αναβληθέν συμβούλιο της 11ης Μαΐου 2018!!

Την ανακοίνωση υπέγραψαν οι δύο επικεφαλής και κάποιοι «σύμβουλοι της αντιπολίτευσης»! Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο επικεφαλής της μείζονος εντελώς «δημοκρατικά»… δεν είχε ενημερώσει τους δικούς του συμβούλους, που επίσης απουσίαζαν! Μάλλον δεν κατάλαβε πως με την ανακοίνωση και την μοναχική του παρουσία στην φωτογραφία - που έδωσαν στη δημοσιότητα -  εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε και τους δικούς του για την απουσία τους!

Μοιάζει παράξενο που οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακάλυψαν την 13η Μαΐου 2018 κάτι που έχουμε καταγράψει – για πρώτη φορά - την 11η Οκτωβρίου 2015 και – για πολλοστή φορά – το φθινόπωρο του 2017: την απώλεια της πλειοψηφίας από τον Θ. Σουσούδη! Δηλαδή τώρα κατάλαβαν οι δύο επικεφαλής αυτό που έχουμ γράψει χρόνια; Και διαπίστωσε και όλη η Άνδρος εδώ και 7 μήνες με τις ψηφοφορίες για τον περσινό προϋπολογισμό;

Αυτά τα άκρως ¨πολιτικά" συνέβησαν μεταξύ 11ης και 15ης Μαΐου. Πάμε τώρα στο συμβούλιο της 15ης Μαΐου. Παρόντες 17 σύμβουλοι στους 21. Στους απόντες ο καταγγέλλων τις απουσίες Γ. Καπάκης!!! Ενδιαφέρουσα περίπτωση. Την μια που τυχαίνει να πάει κι αυτός – μάλλον λόγω weekend στο νησί – καταγγέλλει τους άλλους! Τώρα που επανήλθε στην φυσιολογική κατάσταση του – αυτή της απουσίας – τι έχει να πει;

Μια "νικη" και μια "ήττα" για κάθε μεριά!

Από όλα τα θέματα θα σημειώσουμε ως ρος την πολιτική σημασία τους δύο. Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την ενοικίαση του «περιστερώνα» του Γαυρίου για έκδοση εισιτηρίων σε πρακτορείο.Το ένα σοβαρό, το άλλο μάλλον περιθωριακό.

Ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης κατάφερε στο πρώτο – και σοβαρό θέμα για την λειτουργία του Δήμου – να έχει πλειοψηφία. Η αναμόρφωση ψηφίστηκε με ψήφους 12 – 5! Να συμπεράνουμε από αυτό πως ξαναβρήκε την απολεσθείσα πλειοψηφία ο δήμαρχος; Μάλλον όχι. Να συμπεράνουμε μάλλον πως αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ορισμένοι της μειοψηφίας κατανοούν την ανάγκη λειτουργίας οικονομικά του Δήμου Άνδρου και ψήφισαν το θέμα.

Ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης κατάφερε στο δεύτερο – και μάλλον περιθωριακό θέμα – να καταψηφιστεί! Η ενοικίαση – παρά την αντίθεση του δημάρχου και τις αρνητικές εισηγήσεις του τοπικού προέδρου και των υπηρεσιών – υπερψηφίστηκε με ψήφους 13 – 3! Να συμπεράνουμε από αυτό πως ο δήμαρχος έχασε την προ πολλού απολεσθείσα πλειοψηφία του; Μάλλον όχι. Απλώς αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας – μη όντας πλέον τόσο πειθαρχικοί όσο στην αρχή της διαδρομής τους – καταψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου. Μάλλον έκριναν πως το θέμα τους έδινε την ευκαιρία να διαφοροποιηθούν. Ήταν μια ήττα γοήτρου για τον Θ. Σουσούδη. Ήταν ένα βήμα πολιτικού απογαλακτισμού ορισμένων. Το αν αυτό σημαίνει κάτι μένει να το δούμε…

Διοίκηση και αντιπολίτευση με τα μυαλά στο facebook!

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί αλλάζουν και οι άνθρωποι. Ο δήμαρχος – λόγω λάθος χειρισμών του - έχει χάσει χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία σε πολλά θέματα. Αρχικά το ξεπέρασε με την ανοχή της αντιπολίτευσης επί Ν. Θεολόγου. Στη συνέχεια – από λάθη τακτικής του - έχασε και την σχετική πλειοψηφία λόγω αποχωρήσεων από την ομάδα του. Τώρα διοικεί γιατί σχηματίζονται πάνω σε διάφορα θέματα περιστασιακές πλειοψηφίες. Ο δήμαρχος έχει πλέον πρόβλημα πολιτικού χειρισμού των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μπορεί να συνεχίζει να το αγνοεί. Η εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του – λόγω λαθών - έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ας το καταλάβει ο δήμαρχος έστω και τώρα. Γιατί ο καιρός που απομένει είναι πολύς για να μείνει στο σκάφος της Άνδρου ακυβέρνητο. Και δεν μπορεί να διοικεί μέσω ανακοινώσεων και φωτογραφιών στο Facebook!

Από την άλλη δεν υπάρχει και αντιπολίτευση. Η σύγκλιση των δύο επικεφαλής στην ανακοίνωση της 13ης Μαΐου μπορεί να σημαίνει κάτι για το μέλλον τους. Μπορεί και όχι. Όμως εκείνο που καταγράφουμε μέσα από την μακροσκελή, φλύαρη, δυσνόητη και «αναδρομική» ανακοίνωση τους είναι η απουσία τους ως ουσιαστική αντιπολίτευση στον Δήμο Άνδρου. Σε ένα κείμενο χιλιάδων λέξεων δεν λένε τίποτα το συγκεκριμένο για συγκεκριμένα και ουσιαστικά προβλήματα των δημοτών (σχολεία, θερινή περίοδος, δρομολόγια, λειψυδρία κλπ). Αλλά ασχολούνται μετά δύο μήνες με το ποιοι και που κάθισαν κατά την επίσκεψη Παυλόπουλου! Και εκδίδουν αναδρομικές γενικολογες ανακοινώσεις πλαισιωμένες με φωτογραφίες τους. Όλα για το Facebook, κι αυτοί!

«Εν Άνδρω»