ΑΝΔΡΟΣ: ο ΣΕΠΕ βγήκε παγανιά…

Η άφιξη του ΣΕΠΕ χτες στο νησί θόλωσε τα νερά της βραδιάς. Αυτή η θολή εικόνα - δυο γιναικείες φιγούρες - "ταξίδευαν" από κινητό σε κινητό και ένας ψίθυρος από στόμα σε στόμα: "ήρθε ο ΣΕΠΕ στον πεζόδρομο"!!!

Μέχρι τώρα ξέραμε τον ΣΔΟΕ. Τώρα ήρθε και ο ΣΕΠΕ! Ο πρώτος ψάχνει για παραβάσεις τις εφορίας. Ο δεύτερος για παραβάσεις στην εργασία. Και για τους δύο η αντίληψη είναι: άρχισε το "σαφάρι"!!! Κι αυτό το "σαφάρι" είναι ο φόβος και των παρανομούντων και των μη παρανομούντων. Γιατί «άμα μπουν στο μαγαζί όλο και κάτι θα βρουν», λένε...

Αν και βεβαίως υπήρξε η πρώτη χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ που καταργήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, ήταν το καλοκαίρι του 2015, που «γινόταν της κακομοίρας» όπως μάς εκμυστηρεύτηκε καταστηματάρχες από τους ελάχιστους που τηρεί το νόμο.

Χτες βράδυ μετά τον κινηματογράφο σε μια σύντομη βόλτα στην αγορά μάθαμε και για τον ΣΕΠΑ, που δεν καλοξέραμε. «Ο ΣΕΠΑ είναι στην Χώρα», έλεγαν! «Τι είναι ο ΣΕΠΑ» βρε παιδιά» ρωτήσαμε. «Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας» απάντησαν.

Πράγματι δύο κυρίες από τις 21.30 περίπου άρχισαν να μπαινοβγαίνουν στα καταστήματα της Χώρας και μέχρι τις 23:30 περίπου έκαναν ελέγχους για το αν οι εργαζόμενοι ήταν όλοι δηλωμένοι κλπ.

Η εικόνα της αγοράς ήταν φαινομενικά ήσυχη. Όμως τα SMS στα κινητά άναψαν. Νόμιμοι και μη νόμιμοι ένοιωσαν ανασφάλεια. Είναι αυτή η διαχρονική ανασφάλεια του Έλληνα μπροστά στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στον ΕΦΚΑ! Σε κάθε ελεγκτική αρχή αυτού του ωραίου κράτους που έρχεται για να εισπράξει! Γιατί αυτό το κράτος μονίμως εισπράττει. Κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους. Τώρα πάει να εισπράξει και από όλους αυτούς, που έζησαν μια ζωή στο «φορολογικό όριο του αφορολόγητου»!

Σωστό το μέτρο. Μόνο που το ωραίο μας κράτος και ακόμα ωραιότερη κοινωνία μας φρόντισαν να φτάσουν όπως πάντα στην υπερβολή. Για τις κρατικές αρχές «όλοι είναι φοροκλέφτες» και για την κοινωνία «όλοι είναι φοροεπιδρομείς»!!!

Σε αυτό το παιχνίδι «φοροκλεφτών εναντίον φοροεπιδρομέων» χάθηκε η μπάλα για μια ακόμα φορά. Ότι ισχύει λοιπόν με το ΣΔΟΕ ισχύει και με το ΣΕΠΕ. Μια ολόκληρη κοινωνία, νόμιμων και μη νόμιμων κοιταζόταν - επί δίωρο χτες στην Χώρα - ανήσυχη μουρμουρμουρίζοντας: «ήρθε ο ΣΕΠΕ»!!!

Ακόμα και στο Νειμποριό που καθίσαμε στο τέλος ο ΣΕΠΕ αυτό ήταν το θέμα της βραδιάς. Και από κοντά η φημολογία: «τις είδαμε κι εμείς», «πέρασαν αλλά δεν μπήκαν», «έφυγαν αλλά ίσως ξανάρθουν», «μπήκαν στου δείνα και στου τάδε», «όλο και κάτι θα έπιασαν δεν μπορεί» κλπ…

Ήταν μια "ωραία ατμόσφαιρα" χτες βράδυ. Θα ταίριαζαν οι στίχοι από ένα παλιό λαϊκό: «ο ΣΕΠΕ βγήκε παγανιά μες τη δική μας γειτονιά/ κι από τον πολύ συλλογισμό έχασε το λογαριασμό…»

Αναμένωντας το επόμενο επεισόδιο: να έρθει και ο ΣΔΟΕ! Κάτι που σημαίνει πως με το που έρχονται οι έλεγχοι όλοι καταλαβαίνουν πως το καλοκαίρι άρχισε. Για να δούμε, λοιπόν, τι ψάρια θα πιάσουν όλοι εφέτος…

«Εν Άνδρω»