Διάλογος για το λιμάνι της Άνδρου

 

Το σχέδιομ της τρίτης φάσης του λιμανιού Γαυρίου. Το είχαμε δημοσιεύσει στις 9 Μαρτίου 2015. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μόνο συσκέψεις επί συσκέψεων. Εξαγγελίες επί εξαγγελιών. Ξεχάστηκαν οι δύο περιφερειακοί δρόμοι. Δεν έγινε η εξωτερική προβλήτα. Δεν ολοκληρώθηκε το λιμάνι. Παρέμεινε ο παραλιακός δρόμος πάρκιγκ. Τρια χρόνια από τότε και δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ.

(Αναδημοσιεύουμε τρια σχόλια - από τα πολλά - των κατοίκων και επαγγελματιών του Γαυρίου για τα προβλήματα του λιμανιού. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να εστιάσουν σε αυτά μήπως και προχωρήσει κάτι επιτέλους. Μαζί δημοσιεύουμε και το μοναδικό επώνυμο γράμμα - του κ. Γιάννη Στυλιανού - που περιέχει μια εντελώς ανατρεπτική πρόταση για το λιμάνι της Άνδρου. Στόχος μας ο διάλογος που ξεκίνησε από τους συνεργάτες μας να πιέσει τους αρμόδιους που έχουν εφησυχάσει εντελώς τέσσερα χρόνια τώρα και δεν έχουν κάνει τίποτα για το λιμάνι του Γαύριου - Εν Άνδρω) 

(α) Να γίνει αλλού νέο λιμάνι της Άνδρου - Γιάννης Στυλιανός

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Το λιμάνι του Γαυρίου λόγω κορεσμού δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει την Άνδρο. Ακόμα με το Γαύριο το νησί μας έχει ένα λιμάνι στο ένα άκρο του και τα τρια κέντρα του νησιού αλλού (Μπατσί, Χώρα, Κόρθι). Νομίζω πως είναι προτιμότερο η Άνδρος να δει το μέλλον της με ένα νέο λιμάνι σε άλλο μέρος. Έχω προτείνει εδώ και χρόνια ως το ιδανικότερο μέρος και για τα τρια κέντρα του νησιού μας τον Χαλκολιμιώνα.

Απέχει εξίσου (12-15 χιλιόμετρα) και από τα τρία κέντρα. Έχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί προβλήτα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με άξονα σωστό και με ελάχιστο κόστος. Η άνοδος μπορεί εύκολα να ξανασχεδιαστεί (δείτε το Αθηνιό στη Σαντορίνη). Και θα δώσει πνοή σε όλο το νησί ισόμορφα. Το Γαύριο μπορεί να παραμείνει μια όμορφη τουριστική μαρίνα ή και ένα μικρό εμπορικό λιμάνι.

Μπορεί η πρόταση μου να φαντάζει εξωπραγματική σε ορισμένους. Όμως το κόστος σχεδιασμού του νέου λιμανιού θα καλυφθεί από την ανάπτυξη που θα δώσει σε όλο το νησί. Δείτε τι ανάπτυξη έφερε το νέο λιμάνι έξω και μακριά από την πόλη της Μυκόνου.

Η σύγχρονη τάση είναι αεροδρόμια και λιμάνια να ξανασχεδιάζονται εκτός πόλεων. Το μέλλον της Άνδρου δεν είναι να φορτώσει λιμάνια την γραφική Χώρα, το αγροτικό Κόρθι, το τουριστικό Μπατσί. Είναι να έχουμε ένα λιμάνι κοντά στο κέντρο του νησιού. Και ο Χαλκολιμιώνας απέχει εξίσου και από τα τρία κέντρα της Άνδρου.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιάννης Στυλιανός

Νειμποριό - Χώρα

(β) Μανθός - δημότης Κάτω Αγίου Πέτρου.

Η διοίκηση του Δήμου Άνδρου, αντί να συζητά σε πνεύμα συνεργασίας με τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους φορείς του τόπου μας, για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου Ανδρου, έδειξε για μια ακόμα αφορά με την έλευση του κυρίου Σουσούδη στο Γαύριο για την σύσκεψη περί του κυκλοφοριακού αδιεξόδου του λιμανιού κατά τις ώρες των πλοίων, ότι, στο ζήτημα αυτό, αντί να ασχολείται με την ουσία και τη λύση του προβλήματος, μαζεύτηκαν σαν ένα εκλεκτό παρεάκι και αντάλλαξαν κουβέντες, άνθρωποι άσχετοι με το αντικείμενο της υποτιθέμενης αναγκαίας αυτής σύσκεψης και χωρίς αποτέλεσμα κανένα!
Εδώ και 4 χρόνια, η διοίκηση του κυρίου Σουσούδη, έχει υπονομεύσει με την αδιαφορία της τις μεγάλες διεκδικήσεις, τις μεγάλες παρεμβάσεις που έπρεπε να είχε κάνει ο Δήμος μας και στο λιμάνι του Γαυρίου:

Επέκταση Γ΄ φάσης λιμένος, κυκλοφοριακή μελέτη παραλίας Γαυρίου, κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, ύδρευση κωμοπόλεως Γαυρίου και Αγίου Πέτρου και τόσα άλλα.

Έχει, η διοίκηση κυρίου Σουσούδη, κυριολεκτικά παραδώσει, «στο έλεος της τύχης», όλες αυτές τις κομβικές οργανωμένες ενέργειες, που θα έπρεπε να είχαν γίνει ή έστω για να γίνουμε επιεικείς, έστω να τα είχε δρομολογήσει και έτσι σήμερα, όλα είναι στον αέρα και στην τύχη τους αφημένα!
Τα αποτελέσματα και τις λύσεις στα προβλήματα και όχι τις πολιτικάντικες εντυπώσεις ή τις πελατειακές εξυπηρετήσεις, του τύπου σαν την προχτεσινή συνάντηση στο Κοινοτικό μας Κατάστημα, που μαζεύτηκε η πιο αναρμόδια ομάδα ανθρώπων για να βρει ‘’λύση’’ για το λιμάνι Γαυρίου, δεν μπορούμε άλλο να ανεχθούμε συμπολίτες μου.
Φτάνει πλέον άλλο κύριε Σουσούδη να εκμεταλλεύεστε τον Δήμο, για προσωπικό ή πολιτικό σας όφελος, έχετε ήδη με τις προσωπικές σας πράξεις ακυρωθεί και ειδικότερα σε εμάς, όλους τους Γαυριώτες, πολύ περισσότερο για όλους τους παραπάνω λόγους που σας αναφέρουμε και όχι μόνον.
Η προχτεσινή σας παρουσία στη σύγκληση σύσκεψης, απέδειξε, το απόλυτο τίποτα όλων σας.

(γ) Αθεράπευτα ρομαντικός μικρός επαγγελματίας

Μα καλά σε άλλο τόπο ζούνε; Δεν βλέπουν ότι το πρόβλημα εισόδου και εξόδου από τα πλοία στις ώρες αιχμής είναι ο στενός δρόμος της Βάρδιας από το γωνιακό σουβλατζίδικο μέχρι το ανηφόρα έξω απο την αστυνομία;

Δεν βλέπουν ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα κύριε Δήμαρχε και δύο -τρείς κινήσεις και  μόνον, θα ανακουφίσουν την κωμόπολη λιμένος Γαυρίου, μέχρι να γίνουν τα περίφημα μεγάλα έργα;

Κύριε Σουσούδη, ακούστε και απλά εφαρμόστε :

1ον.Αριστη η ιδέα της τοποθέτησης ενός φαναριού με κόκκινο και πράσινο κατά χρονικά διαστήματα και στις δύο πλευρές του στενού δρόμου, ώστε να μονοδρομείται χρονικά και ανάλογα με την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων, ώστε να τελειώνει αυτό το μποτιλιάρισμα στο κομμάτι αυτού του δρόμου το λεγόμενο ΒΑΡΔΥΑ.

2ον.Η επικουρική παρακολούθηση του φανοστάτη απο Αστυνομικό ή και Λιμενικό, θα είναι εξ ίσου μια άριστη ιδέα, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα εκεί, κατά την ανοδο ή κάθοδο τις μεγάλες ώρες αιχμής , ούτως ώστε τα αυτοκίνητα, να κατευθύνονται προς το λιμάνι επιβίβασης και στο ανάποδο, προς την ενδοχώρα ομαλώς.

3ον.Τις ώρες των πλοίων ένας Λιμενικός ή Αστυνόμος και αφού έχει μονοδρομηθεί η φορά των αυτοκινήτων στην Βάρδια εναλλάξ της ροής των αυτοκινήτων, να απαγορεύει αυστηρά, στα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν για το λιμάνι να στρίβουν δεξιά, δήθεν για να κόψουν εισιτήρια και να τα στέλνουν όλα μέσα στις αναμονές αναχώρησης κατά πλοίο του λιμένος.

Στη συνέχεια οι επιβάτες του, έχουν όλο τον χρόνο, αφού δεν θα εχουν μποτιλιαριστεί μέσα στο παραλιακό δρόμο, να πάρουν τα εισιτήρια τους, να κάτσουν στα μαγαζιά, να ψωνίσουν και να περπατήσουν καθ’ όλη την παραλία Γαυρίου, δημιουργώντας έναν όμορφο απέραντο πεζόδρομο.

4ον.Να ξαναφτιαχτεί ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ, αυτό που εγκατέλειψε ο Σουσούδης και μιλάμε για  το παρκινγκ αυτοκινήτων στο χώρο των Σχολείων, ώστε να αφήνουν εκεί οι ταξιδιώτες τα αυτοκίνητα τους, για όσες μέρες θέλουν εντελώς δωρεάν. Να τονιστεί αυτό στους ιδιοκτήτες τους, για το εντελώς δωρεάν, αρκεί να τα πάνε εκεί και παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους.

5ον. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Δήμου, που τώρα κάνουν τα σκουπιδιάρικα στο Γαύριο, να ενισχυθούν και με άλλα 2-3 τους καλοκαιρινούς μήνες και να ξεκινήσουν δρομολόγια από και προς το πάρκινγκ  του σχολείου, μεταφέροντας τις βαλίτσες των επιβατών, για την έγκαιρη διακίνηση τους, όπου απαιτηθεί, αρκεί να διαφημιστεί αυτό το μέτρο και να προωθηθεί ευγενικά στους ναξιώτες.

Αυτό φυσικά να ισχύει και κατά την  άφιξη τους στο νησί μας, όταν έρχονται όλα τα πλοία μαζί και ιδιαίτερα τα 3ήμερα και τις μέρες γενικότερα της αιχμής.

6ον. Οι θέσεις των ενοικιαζόμενων γραφείων και των αυτοκινήτων τους, πάρα πολύ καλά έχουν σημανθεί. Είναι σημείο πολιτισμού και τουριστικής προβολής του νησιού μας, να είναι κάπου κατά εταιρεία παρκαρισμένα.

Αλλά να γίνεται από τους επαγγελματίες αυτούς ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, που τους έχουν δοθεί ανά γραφείο και  όχι να παρκάρουν, όπου βρουν στο λιμάνι και στο μέτωπο της παραλίας θέση ανοικτή, όλα τους τα αυτοκίνητα, στερώντας από τους υπόλοιπους δημότες και επισκέπτες του Γαυρίου, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ σε θέσεις που δικαιωματικά τους ανήκουν, σαν πολίτες που πληρώνουν και αυτοί φόρους, που πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους και θέλουν να βρίσκουν χώρους για ολιγόωρη στάθμευση, επισκεπτόμενοι το Γαύριο και τα καταστήματα του, που έτσι και αλλιώς είναι, για περιορισμένο χρόνο, για καφέ, για ψώνια, για στιγμές χαλάρωσης φίλων, παρεών, συγγενών και λοιπών στιγμών ξεγνοιασιάς στο Γαύριο κια το νησί μας γενικότερα.

Η άδεια των γραφείων τους κύριε Σουσούδη ξέρετε τι λέει; Αν όχι ίσως θα πρέπει να διαβάσετε τι καθορίζει για αυτά τα γραφεία, που φέτος μάλιστα αυξήθηκαν κιόλας και τα αυτοκίνητα έγιναν πολλά περισσότερα.

7ον.Να σταματήσει αυτό το ίδιο το ΛΙΜΕΝΙΚΌ να αφήνει σε φίλους και γνωστούς να παρκάρουν, μετά το τέλος των δρομολογίων, μέσα στο χώρο λιμένα αυτοκίνητα κατά το δοκούν.

Να το χρησιμοποιεί τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ίδιος ο Δήμος Ανδρου και η Τοπική του Κοινότητα, σαν ολιγόωρο χώρο παρκαρίσματος αυτοκινήτων ώστε να υπάρχει άνεση στο παραλιακό μέτωπο όλων των  μαγαζιών σε όλη την παραλία Γαυρίου.

Είδαμε τελευταία ο εκπρόσωπος  του Λιμεναρχείου Γαυρίου, να κλειδώνει τις πόρτες και να μη μπορεί κανένας να παρκάρει με το σαθρό επιχείρημα, ότι , αν του μείνει, ένα αυτοκίνητο μέσα την νύχτα, το πρωί θα του δημιουργήσει πρόβλημα στο πλοίο και δεν του είπε κανείς αυτού του κυρίου, αυτής της υπηρεσίας ότι υπάρχουν και κώνοι σήμανσης, κορδέλες και άλλα μέσα προειδοποίησης των αυτοκινήτων, απλά θέλει λίγο δουλίτσα κύριοι.

Πόσο αστείο αλήθεια είναι αυτό που λένε οι κύριοι αυτοί, που κάποιος κύριε Σουσούδη, θα πρέπει  να τους  υπενθυμίσει, ότι αποτελούν θεσμικά και  υπαρξιακά, μέρος της όλης κοινότητας των πολιτών του Γαυρίου και  δεν είναι ή  ζούνε μόνοι τους μέσα στη κωμόπολη μας!!

Οι Ανδριώτες και κύρια οι Γαυριώτες συμπολίτες, συντηρούν και πληρώνουν αυτό που λέγεται δημόσιο ταμειο, για να απολαμβάνουν όσο μπορούν καλύτερα τις  ανταποδοτικές του παροχές και καμιά υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα μα ταμπουρώνεται  απέναντι στους πολίτες ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ! !

Έλεος λοιπόν κύριε Σουσούδη .....

Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.

(δ) ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΟΥ 

Έχει χαθεί η μπάλα τελικά εδώ στο Γαυριο!!! Απο αλλού ξεκινήσαμε και αλλού το πήγαμε!!! Συμπατριώτες ξυπνήστε και αναφερθείτε στο μεγάλο πρόβλημα της μη ύπαρξης δρόμου ‘’από και προς το λιμάνι’’ κατά τις ώρες των πλοίων. Και αφού λύσουμε αυτό, ναι τότε να μιλήσουμε και για τις θέσεις parking, αν σωστά έχουν παραχωρηθεί και αν είναι νόμιμες στα γραφεία ενοικιαζομένων, αλλά και αν είναι νόμιμες και οι άλλες θέσεις του ιδιωτικού ιατρείου του δημοτικού συμβούλου Υδρούσας, των ΑΜΕΑ που έγιναν, όπου κατέβαζε η ...γκλάβα του εκάστοτε προέδρου εδώ της κοινότητας ...και πάει λέγοντας!!
Για να μην μιλήσουμε για όλα τα μαγαζιά της παραλίας που έχουν απλώσει καρέκλες, γλάστρες, πινακίδες και ότι άλλο έχουν διαλέξει, ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορήσει, ούτε ο πεζός καλά-καλά!!

Όλα στο πόδι, όλα στον αέρα, καμιά νομιμότητα!! Ότι πάει κι ότι έρθει στο Γαυριο και άμα περάσει ο Αύγουστος ...άντε πάλι από του χρόνου, μια απο τα ιδια και ο Σουσουδης να δημαρχεύει μέσα απο το facebook!!
Δεν έχουν τόλμη δεν έχουν θέληση δεν θέλουν στο Γαυριο να μπει μια τάξη και αντί απλά να μπουν σε εφαρμογή, αυτά τα 6-7 που προτείνει ο επαγγελματίας συνάδελφος μας, σε δημοσιευμένο εδώ στο Εν Άνδρω σχόλιο του, άρχισαν να γράφουν  ....βλέποντας το δένδρο και χάνοντας το δάσος, για τις θέσεις parking, που ναι μεν είναι ενα θέμα, αλλά αλλού είναι το τεράστιο σήμερα ζήτημα και έχει να κάνει με την έλλειψη εναλλακτικών δρόμων στο Γαυριο!!
Τι να πούμε τώρα.... άντε καλό καλοκαίρι! Πάλι κατάφερε ο απόλυτος δήμαρχος του απολύτως τίποτα, να έρθει στο κοινοτικό μας κατάστημα και να μην κάνει τίποτα!!! Απλά να σπείρει την διχόνοια αναμεταξύ μας με την δική του ανυπαρξία, να τρωγόμαστε εδώ στο Γαυριο και αυτός να δημαρχεύει και να λέει, αφού μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν.... άντε παρατάτε με.... εγώ ήρθα και προήδρευσα, σε μια σύσκεψη παρωδία της λογικής!!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για το λιμάνι στο χαλκολιμιωνα να υποθέσω δεν θα υπάρχει θεμα αρχαιολογίας για τα σκουπίδια υπάρχει όμως. Δύο μέτρα δύο σταθμα ανάλογα με τα συμφέροντα μας....

This comment was minimized by the moderator on the site

Λιμάνι για τα κρουαζερόπλοια μόνο στην Χώρα Άνδρου του Γαύριου το λιμάνι είναι πολύ μικρό δεν θα έρθει η ανάπτυξη ποτέ !!!Ας το σκεφτούνε οι διοικούντες και δεν εννοώ τους σημερινούς εννοώ τους επόμενους και εύχομαι να είναι ο κύρους Λοτσαρης ο επόμενος Δήμαρχο που έχει τσαγανό επάνω του και παίρνει αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΙΚΟΤΗΤΑΣ κε ΓΙΑΝΝΗ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ