Το πανηγύρι στο Συνετί και οι συνετοί και ασύνετοι πανηγυριτζήδες...

 

Πανηγύρι στο Συνετί. Καλοκαίρι και πανηγύρια πάνε μαζί. Μαζί και οι υποψήφιοι. Μόνο που μερικοί υπήρξαν συνετοί και παρόντες. Οι άλλοι απλώς κάνουν ασύνετες περατζάδες... (φωτ. Εν Άνδρω).

Αργά το βράδυ του Σαββάτου πρόσκληση ενός φίλου οδήγησε στο καλοκαιρινό πανηγύρι του Συνετίου. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο κόσμος περιορισμένος. Αρκετοί είχαν φύγει νωρίτερα. Οι τοπικοί μουσικοί σε ένα συμπαθητικό λαϊκό ρεπερτόριο. Και ο παπα-Μανώλης εξαιρετικός. Πάντα εγκάρδιος και φιλόξενος. Και ειδικά για την βραδιά εκτός από παπάς του χωριού ήταν και ο ψήστης του πανηγυριού…

Πριν προλάβουμε να μπούμε ο Μ. άρχισε τα παράπονα: καλά που ήρθες να στα πω. Είμαστε εγκαταλειμμένοι. Εφέτος δεν λειτουργούν και τα ντους στην παραλία. Μας το ξέκοψαν, δεν θα τα φτιάξουν. Έχουμε προβλήματα, μήπως μπορείς να γράψεις κάτι;

Είχαμε πάει για βόλτα και πέσαμε σε προβλήματα. Να γράψουμε εμείς πως τους έχουν γραμμένους οι διοικούντες! Δεν είχαμε διάθεση να μπλέξουμε με όλα τα προβλήματα αργά τη νύχτα. Όμως δεν μπορούσαμε να μην γράψουμε και δύο λόγια. Που μάς οδήγησαν στο ερώτημα: γιατί οι διοικούντες δεν ακούν κι αυτοί κάτι και τους γράφουν κανονικά; 

Ο παπα-Μανώλης και ο πρόεδρος του μουσείου Συνετίου. Και παπάς και ψήστης στο χωριό που υπηρετεί ο πάντα ανοιχτόκαρδος παπα-Μανώλης από την λεβεντομάνα Κρήτη... (φωτ. Εν Άνδρω).

Προχωρήσαμε στην αυλή του παλιού σχολείου, τώρα τοπικού μουσείου. Εντοπίσαμε αρκετούς της αυτοδιοίκησης. Έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος! Μέχρι τον προσεχή Μάιο δεν υπάρχει άλλο καλοκαίρι. Και όλοι ψάχνουν να βρουν κόσμο μαζεμένο. Που αλλού παρά στα τοπικά πανηγύρια...

Λησμονούν πως οι περατζάδες στην τελική ευθεία δεν μπορούν πια να αντικαταστήσουν την παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο. Λησμονούν πως η Άνδρος είναι μια και μεγάλη. Από το Συνετί που πανηγύριζε προχτές μέχρι την Παλαιόπολη που πανηγυρίζει αργότερα και την Άρνη που κρατά το κεντρικό πανηγύρι δεν αρκεί να θυμούνται τα περάσματα της τελικής ευθείας. Θέλουν και την τακτική παρουσία αυτών που διοίκησαν και αυτών που θέλουν να διοικήσουν. Που ήταν οι διοικούντες αυτά τα τέσσερα χρόνια; Που ήταν αυτοί που θέλουν να κατέβουν για να διοικήσουν τα επόμενα; Κάποιοι από τους παρόντες στο πανηγύρι έδειξαν σύνεση αυτά τα χρόνια. Άλλοι ήταν ασύνετοι και απόντες. Τρέχουν τώρα στα πανηγύρια. Ίσως γιατί είναι όντως "για τα πανηγύρια..."

Ωραία η λαϊκή μουσική στο Συνετί. Πόσο μάλλον που έχουν πια αρχίσει και τα όργανα της πολιτικής καθώς οι εκλογές φάνηκαν στον ορίζοντα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Για την ιστορία ήταν εκεί οι υποψήφιοι Λευτέρης Μπάλας και Χρήστος Βουραζέρης. Άγνωστο για την ώρα για ποιο πόστο θα είναι υποψήφιοι και με τι σχήμα θα κατέβουν. Άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές πήραν θέση στην τελική ευθεία. Ήταν ο Διαμαντής Θεοδωράκης, από τους τελευταίους του Σουσούδη. Αλλά και ο Δημήτρης Τηνιακός ακόμα κοντά στον Γιάννη Γλυνό.

Πέρασε και ο έπαρχος Δημήτρης Λοτσάρης. Τον περίμενε ο πρόεδρος του τοπικού μουσείου. Συμπληρώστε και τον δήμαρχο Σουσούδη, που έφτασε όπως πάντα με καθυστέρηση. Και θα έχετε το πολιτικό παζλ της βραδιάς. Για των εκλογών δεν είμαστε βέβαιοι ποιοι και πως θα φτάσουν μέχρι τότε.

Γνωρίζουμε πως ο Λοτσάρης έχει αρκετούς υποστηρικτές στο νησί και σημαντικό ακροατήριο, όπως έδειξε η δημοσκόπηση. Ο Σουσούδης αναζητά πια νέους υποστηρικτές, έχοντας ήδη χάσει πάρα πολλούς από τους προηγούμενους, ενώ ψάχνει τρόπο να διαχειριστεί όσους τον στηρίζουν ακόμα. Πρόβλεψη μας είναι πως αυτοί οι δύο θα φτάσουν στις εκλογές.

Δεν παρέστη - ως συνήθως - ο επικεφαλής της ελάσσονος. Αυτός, αν καταφέρει και βρει τρόπο να διαχειριστεί τις - σε εθνικό επίπεδο - μεγάλες πολιτικές του ευθύνες (ίσως ποινικές που ψάχνει ο εισαγγελέας για 91 νεκρούς και 25 αγνοούμενους) δύσκολα θα βρει τρόπο να διαχειριστεί το βάρος της κάθοδού του στις εκλογές της Άνδρου. Νομίζουμε πως κάηκε με τα ξερόκλαδα της υψιπετούς ματαιοδοξίας του στο Μάτι. Όσοι τον υποστήριξαν μάλλον θα καταλάβουν σύντομα και ίσως ψάξουν για κάτι άλλο. Ακόμα, υπάρχουν ένα- δύο ακόμα. που δεν έχουν βγει στα πανηγύρια και όλο δηλώνουν - σε προσωπικές συζητήσεις - πως θέλουν να κατέβουν. Αλλά δεν βρίσκουν κάποιον να τους στηρίξει δημόσια. Κι ο χρόνος που απομένει λίγος και οι αρνήσεις γύρω πολλές.

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον… θεό! Γιατί όμως ο θεός της Ελλάδος και του κόσμου να θέλει να ανακατευτεί στα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου; Έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο; Δεν νομίζουμε πως επίκληση του ονόματος του "επί ματαίω" βοηθά. Άσε που ανήκει και στις απαγορεύσεις των 10 εντολών, που αμφιβάλουμε αν τις έχουν υπόψη τους! Με αυτή την σκέψη περί "θεϊκών" επικλήσεων κλείνουμε την περιδιάβαση μας στο Συνετί και στο πανηγύρι του. Και στους συνετούς και ασύνετους πανηγυριτζήδες! Για την ώρα…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»