Απογοητευτικές οι τουριστικές επενδύσεις στην Άνδρο! Τι φταίει;

 

Σε μια εποχή που η χώρα σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ προσέλευσης τουριστών και τα κυκλαδονήσια ανταγωνίζονται επάξια δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς, η Άνδρος φαίνεται (δυστυχώς) να μένει πίσω στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό!

Οι πολυπόθητες επενδύσεις που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες δεν έρχονται και έτσι το νησί μένει δέσμιο της εσωστρέφειας με περιορισμένες προοπτικές, αντίθετα με άλλα που έχουν ανοίξει ήδη τα φτερά τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τρανταχτό παράδειγμα: Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, οι υπηρεσίες δόμησης πολεοδομίας των Δήμων, έχουν εκδώσει τουλάχιστον 160 άδειες για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα. Από αυτές στο νομό Κυκλάδων, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουν εκδοθεί 31 νέες άδειες ξενοδοχειακών μονάδων. 

Πρωταγωνιστική θέση στην Ελλάδα καταλαμβάνει η Κρήτη με 37 συνολικά εκδοθείσες άδειες και εγκρίσεις. Ακολουθούν η Κως με 16 άδειες, η Ρόδος με 15, η Σαντορίνη με 14 άδειες και εγκρίσεις, η Μύκονος με 9 και η Αθήνα με 8. Η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και η Θάσος έλαβαν από 5 άδειες και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Νάξος με 4 άδειες για κάθε περιοχή, η  Καβάλα και  η Ηλεία με 3, ο Πειραιάς, η Πρέβεζα, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος και ο Έβρος από 2, ενώ από μία άδεια εκδόθηκε αντίστοιχα για τις περιοχές: Μεσολογγίου, Λάρισας, Ασπροβάλτας, Άργους, Ερέτριας Ευβοίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Σκοπέλου, Άνδρου, Σύμης, Πάρου, Αντίπαρου, Σχοινούσας, Μάνης, Σπάρτης, Ύδρας, Σπετσών, Ηγουμενίτσας, Κατερίνης, Νέστου, Χίου, Σάμου, Λήμνου, Κύθνου, Δελφών και Καμένων Βούρλων.

Όταν στην «αρχόντισσα του Αιγαίου» ο επενδυτικός ορίζοντας είναι ίδιος με την μικρή Ασπροβάλτα της Μακεδονίας κάτι φταίει… Όταν σ ένα πανέμορφο μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κάτι φταίει…

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα…

Ν.Β.