Αυξάνονται σημαντικά οι ευρωπαϊκοί πόροι στο Νότιο Αιγαίο. Ξεμπλοκάρουν χρηματοδοτήσεις στις υποδομές σε Κυκλάδες και Άνδρο.

Από την επίσκεψη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στην Άνδρο το 2018. Στην ευρεία σύσκεψη με το δημοτικό συμβούλιο. Διακρίνονται από αριστερά: Λ. Μπάλλας (πρόεδρος ΔΣ), Δ. Λοτσάρης (Έπαρχος), Γ. Λεονταρίτης (αντιπεριφερειάρχης), Γ. Χατζημάρκος (περιφερειάρχης), Θ. Σουσούδης (δήμαρχος) (φωτ. Εν Άνδρω).

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περνά σε ένα νέο χρηματοδοτικό επίπεδο, καθώς άλλαξε θετικά η κατάταξη της στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Συνάμα το Νότιο Αιγαίο εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων. Αυτά ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος με δήλωση του στα ΜΜΕ.

Αρχικά από την επόμενη χρονιά η ευρωπαϊκή επιτροπή αλλάζει την κατάταξη των χρηματοδοτήσεων στα νησιά μας και από περιοχή «στόχου 2» που είμαστε σήμερα περνάμε σε περιοχή «στόχου 1». Αλλάζουν λοιπόν οι χρηματοδοτήσεις που σημαίνει αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις σε υποδομές στις Κυκλάδες. Και φυσικά και στην Άνδρο. Έργα που εκκρεμούν οι χρηματοδοτήσεις τους θα προχωρήσουν πιο εύκολα (ΧΥΤΥ, βιολογικοί κλπ). 

Συνάμα πόροι για υποδομές θα μπορούν επιπλέον να αντληθούν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επί δύο χρόνια έγινε συστηματική δουλειά από την περιφερειακή διοίκηση και έτσι άνοιξαν οι δίαυλοι των χρηματοδοτήσεων με την ευρωπαϊκή τράπεζα. Σημαντικά προγράμματα που τρέχουν, εκκρεμούν ή εκπονούνται θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν από του χρόνου για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αλλάζει δηλαδή το επενδυτικό περιβάλλο.

Και κατέληξε ο Γ. Χατζημάρκος: «το αύριο φέρνει μόνο ότι σχεδιάζουμε σήμερα. Και το αύριο στα νησιά μας είναι αισιόδοξο γιατί δουλέψαμε μεθοδικά.»

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»