ΑΝΔΡΟΣ: Η νομιμότητα στον πάγκο του Προκρούστη!

 Ο δρόμος για τον Πισωλιμιώνα που δεν τέλειωσε ποτέ.

Έφτασε στα χέρια μας πριν πολλές μέρες από κάτοικο του Γαυρίου έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον Δήμο Άνδρου με κοινοποίηση στους Φρατζέσκο Αθανασίου και Γιάννη Καπάκη. Ψάξαμε και μάθαμε και μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Στο τέλος ήρθε στο f/b του Εν Άνδρω και ένα γράμμα κατοίκου του Πισωλιμιώνα, που το παραθέτουμε στα σχόλια.

Ένα έργο που δεν τέλειωσε ποτέ

Φάση Α: Εξαιρετικά πλούσια Γαλλίδα έχει ξεχωριστή εξοχική βίλα στον Πισωλιμιώνα (όπου υπάρχει μικρή γαλλική παροικία παραθεριστών) αποφάσισε να κάνει μια δωρεά στην περιοχή και στο Γαύριο που είναι ο κοντινότερος οικισμός.

Το έγγραφό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τον Δήμο Άνδρου και τους κ. Αθανασίου και Καπάκη

Φάση Β: Αποφασίστηκε να φτιάξει τον υπάρχοντα και σε πολύ κακή κατάσταση ευρισκόμενο χωματόδρομο μήκους 3 χιλιομέτρων, που συνδέει τον Πισωλιμιώνα από το υπάρχον δημοτικό δίκτυο του Φελλού. Επιλέχθηκε η τσιμεντόστρωση (ίσως γιατί θεωρήθηκε πιο εύκολη και γρήγορη από την ασφαλτόστρωση). Συνάμα προσέφερε χρήματα για πλήρη αποκατάσταση του αγροτικού ιατρείου Γαυρίου. Το κόστος κατασκευής του δρόμου υπολογίστηκε στις 200.000 ευρώ περίπου και του αγροτικού ιατρείου στα 60.000 ευρώ.

Το νέο αγροτικό ιατρείο Γαυρίου. Δωρεά της Γαλλίδας παραθερίστριας.

Φάση Γ: Τα έργα από ότι φαίνεται ξεκίνησαν χωρίς τις νόμιμες αδειοδοτήσεις. Μάλλον θεωρήθηκε από τον δήμαρχο πως αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κλπ θα έπαιρναν πολύ χρόνο. Το ιατρείο ξεκίνησε και τέλειωσε. Το έργο πληρώθηκε στον εργολάβο και εγκαταστάθηκε ο γιατρός στο Γαύριο. Ο δρόμος ξεκίνησε μετά. Έγιναν 600 μέτρα από τα 3.000 μέτρα. Και εκεί σταμάτησε μετά από καταγγελία αγνώστου για μη ύπαρξη νομίμων αδειοδοτήσεων! Έτσι, 2.400 μέτρα χωματόδρομος δεν ολοκληρώθηκε.

Φάση Δ: Το θέμα όπως φαίνεται από το έγγραφο είχε πάει τον Δεκέμβριο του 2018 στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο δήμαρχος προσπάθησε όπως- όπως να το περάσει για να γίνει ο δρόμος. Όμως οι Φ. Αθανασίου και Γ. Καπάκης ζητώντας να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Στο τέλος η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία θετική. Από εκεί το θέμα πήγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ελεγχθεί η νομιμότητα.

Το νέο αγροτικό ιατρείο Γαυρίου. Κόστισε περίπου 60.000 ευρώ που πλήρωσε η χορηγός. Λέγεται πως θα κάνει εγκαίνια ο δήμαρχος...

Φάση Ε: Επικοινωνήσαμε με την Αποκεντρωμένη και ρωτήσαμε για την απόφαση του Δ.Σ. 252/Δεκ 2018 στην οποία οι Αθανασίου και Καπάκης διαφώνησαν... συμφωνώντας! Λέγοντας πως είναι: ''θετικοί σε οποιαδήποτε χορηγία προς το Δήμο, αρκεί η διαδικασία να γίνεται με διαφάνεια και να τηρηθεί η νομοθεσία''!

Εν προκειμένω δεν τηρήθηκε η σωστή διαδικασία γιατί έπρεπε το θέμα της χορηγίας κατ' αρχή να πάει στην Οικονομική Επιτροπή και όχι το ΔΣ. Όμως ο δήμαρχος βιαστικός για προεκλογικούς λόγους θέλοντας να δείξει έργο στο ξεχασμένο Μακροτάνταλο παρέκαμψε όλες τις διαδικασίες. Ο κ. Μπάλλας συνέστησε τη νόμιμη διαδικασία για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Η πρόταση του δεν έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο. Έτσι η απόφαση έφτασε στην Αποκεντρωμένη με εμφανείς παρατυπίες και έπεσε! 

Η νομιμότητα των έργων

 Οι υπηρεσίες μας εξήγησαν πως για να υλοποιηθεί μια δωρεά, σύμφωνα με το νόμο, χρειάζονται μελέτες, άδειες, επίβλεψη κλπ. Ένα κανονικό δημόσιο έργο είναι. Απλώς οι πόροι είναι από ιδιώτη. Προφανώς η μακρόσυρτη μέθοδος υλοποίησης του έργου, ο χρόνος των διαδικασιών, αλλά κυρίως η προεκλογική περίοδος βάρυναν στις αποφάσεις του δημάρχου. Αν υπάρξουν ενστάσεις τότε οι διαδικασίες ακολουθούν όλα όσα προβλέπει ο νομός και το έργο χρειάζεται πολύ χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συναίνεση.

Από τον τσιμεντόδρομο στον χωματόδρομο. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα.

Το έργο ξεκίνησε τελικά με τον τρόπο που επέλεξε ο δήμαρχος. Έγιναν 600 μέτρα από τα 3000 μέτρα και σταμάτησε γιατί υπήρξε ανώνυμη καταγγελία που έλεγε πως γινόταν παράνομα! Και σταμάτησε. Εκεί είναι τα πράγματα τώρα...

Από τα παραπάνω βλέπουμε πως οι κ. Φ. Αθανασίου και Γ. Καπάκης ζήτησαν "να τηρηθεί η νομιμότητα στον δρόμο προς το Πισωλιμιώνα". Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό; Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώνει πως δεν τηρήθηκε η διαδικασία να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή η χορηγία και ακυρώνει την διαδικασία.

Χωματόδρομος που οδηγεί σε εξαιρετικές κατοικίες. Η ξεχασμένη Βόρεια Άνδρος αναπτύσσεται χωρίς βοήθεια από τους πολιτικούς της.

Ο δήμαρχος από την άλλη επειγόταν και δεν τήρησε τις διαδικασίες σε επέπεδο συμβουλίου. Επειγόταν να δείξει έργο κάπου στο Μακριτάνταλο. Όπως "δείχνει" έργο με το ιατρείο στο Γαύριο που λένε προετοιμάζει... και προεκλογικά εγκαίνια! Με ξένα κόλλυβα βεβαίως! Όμως κάτι θέλει να δείξει και αυτός από αυτά που είπε και δεν έκανε επί 5ετία!

"Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι και υποκριτές…"

 Δυστυχώς όμως η "νομιμότητα" στην Άνδρο είναι ένα λάστιχο που άλλοι το τραβάνε από εδώ και άλλοι από εκεί όπως τους βολεύει. Και βεβαίως οι προσωπικές αντιθέσεις που έχουνμικροπολιτική ρίζα εμπόδισαν και εμποδίζουν την Άνδρο χρόνια τώρα. Την εμπόδισαν πολύ περισσότερο αυτή την 5ετία.

Ένα παράδειγμα:

Την Κυριακή 7/3 στο Μπατσί ο κ. Καπάκης εξήγησε σε καμιά 35ανταριά ακροατές πως «αυτός μπορεί μέσα σε 6 μήνες να μελετήσει, να χωροθετήσει και να εγκρίνει ΧΥΤΥ σε άλλο μέρος της Άνδρου»!!! Υπεράνθρωπος ή εκτός διαδικασιών ο κ. Καπάκης; Πως και δεν ξέρει τις πολύπλοκες και πολύχρονες διαδικασίες για ένα ΧΥΤΥ, αλλά ξέρει τις διαδικασίες για την τσιμεντόστρωση ενός χωματόδρομου στο Μακροτάνταλο; Πως και δεν ξέρει πως για τον ΧΥΤΥ Άνδρου χρειάστηκαν 70 αδειοδοτήσεις από 70 αντίστοιχες υπηρεσίες και λέει πως ο συνδυασμός του θα τα κάνει όλα σε 6 μήνες; Πως θα κάνουν τέτοιο άθλο ο «νόμιμος» κ. Καπάκης και ο συνοδοιπόρος του κ. Αθανασίου;

Αφίσα παρουσίασης του Στρόφιλα στις 5/4/19 από την αρχαιολόγο Δρ Χριστίνα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ο ξεχασμένος σκουπιδότοπος του Στρόφιλα "ταξιδεύει" την Άνδρο στην Ευρώπη! 

Και πως μιλάνε για τις "νόμιμες" διαδικασίες αυτοί που έχουν αποδεχτεί όλες τις παρανομίες του κ. Σουσούδη στην ανεξέλεγκτης χωματερής του Στρόφιλα; Μιλούν για "νομιμότητα" στο Μακροτάνταλο, αλλά επί 5ετία δεν έχουν πει λέξη για την παρανομία της καύσης σκουπιδιών, που παράγουν διοξίνες με ευθύνη του Δήμου Άνδρου; Γιατί και οι δύο συμπλέουν με τον δήμαρχο στον παράνομο αφανισμό του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Άνδρου: του Στρόφιλα. Για τον οποίο Στρόφιλα μιλάνε σήμερα στα ξένα Ινστιτούτα;

Από την διάλεξη της Χ. Τελεβάντου για τον Στρόφιλα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών (5/4/19).

- ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΣΤΑΘΜΑ ΕΧΕΙ Η «ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ» των προεκλογικών κινήσεων των τοπικών πολιτικών της Άνδρου; Σίγουρα πάνω από δύο! Όμως, αυτό λέγεται ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ...

- ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΝΟΜΙΜΟ" ΚΑΙ ΤΙ "ΠΑΡΑΝΟΜΟ" για τους τοπικούς πολιτικούς της Άνδρου; Ότι  επιλέγουν αυτοί αδιαφορώντας για την σοβαρότητα των θεμάτων! Όμως αυτό λέγεται ΦΑΡΙΣΑΪΣΜΟΣ κατά τις γραφές...

Ηθικό δίδαγμα

Στην Άνδρο η νομιμότητα είναι λάστιχο που το τραβάει κανείς ανάλογα με τα μικροσυμφέροντα του. Πρακτικά δεν ενδιαφέρει τους τοπικούς πολιτικούς η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. Ενδιαφέρει μόνο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Όπως φαίνεται στην περίπτωση του χρόνια εγκαταλειμμένου Μακροτάνταλου αυτό που ενδιαφέρει είναι η "νομιμότητα" των λίγων ψήφων, που διεκδικούνται με κάθε τρόπο εκατέρωθεν. Όπως βλέπουμε ακόμα και η ερημοποίησης της Άνδρου μπορεί να παράγει ακόμα μερικούς ψήφους για κάποιους. Δυστυχώς…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"