ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ: Τι θέλουμε;

 Κυριακή πρωί 22/9/19 στο πολιτιστικό κέντρο Κορθίου. Συγκέντρωση για τις 5 ανεμογεννήτριες στη Ράχη Ξηροκάμπι της εταιρείας συμφερόντων Μυτιληναίου. Το πανώ με τις τέσσερις φωτογραφίες της μελέτης που απεικονίζουν το πως θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τον Όρμο, το Ρογό, το Επισκοπιό, το Κοχύλου. Και το ερώτημα του Τοπικού Συμβουλίου Όρμου που διοργάνωσε την εκδήλωση: ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ; Το ερωτηματικό στα αγγλικά (κι όχι στα ελληνικά) (που σε υποδεχόταν στην είσοδο) ήταν μάλλον για να δίνει έμφαση και διεθνή (!) διάσταση στο διατυπωμένο στα ελληνικά ερώτημα!

 Πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση. Όπως είπε ο διοργανωτής και πρώτος εισηγητής Γιώργος Ζάννες "μέχρι σήμερα κάποιοι σύλλογοι και φορείς έκαναν ομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Άνδρο, αλλά δυστυχώς πιο πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν από αυτούς που άκουγαν!" Και συνέχισε: Σε αντίθεση στην γειτονική μας Τήνο και την Πάρο υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους πολίτες και τον Δήμο. Άραγε οι πολίτες ξεσήκωναν τον Δήμο ή ο Δήμος τους πολίτες;" Και κατέληξε: "εδώ η επιβεβαίωση ότι δεν φαίνονταν μας καθησύχαζε..."  

Ο Γιώργος Ζάννες στο βήμα της εκδήλωσης

 Τον Γιώργο Ζάννε δεν τον ξέραμε. Είναι νέο μέλος του Τοπικού Όρμου. Μας έκανε εντύπωση η σεμνότητα και προσοχή με τις οποίες διαχειρίστηκε ως εκπρόσωπος των διοργανωτών της συζήτησης ένα δύσκολο θέμα. Ένα θέμα που εύκολα μπορεί να ξεφύγει σε κορώνες και να μην βγαίνει άκρη. Η ενημερωτική συζήτηση κρατήθηκε σε ένα επίπεδο με επιχειρήματα και σοβαρή θεώρηση του προβλήματος. Να σημειώσουμε πως στο δεύτερο πανώ για τις ανεμογεννήτριες που είχε αναρτηθεί κάτω από το τραπέζι των ομιλητών το ερωτηματικό ήταν ελληνικό επαναφέροντας την γλωσσική τάξη στην αισθητική του κοινού...

Ο Γιάννης Αντωνέλος στο βήμα της εκδήλωσης

 Στη σοβαρή συζήτηση μεγάλο μερίδιο έχει η ιδιαίτερα κατατοπιστική ενημέρωση του δικηγόρου και πρόεδρου της Κοινότητας Κορθίου Γιάννης Αντωνέλος, που αποτέλεσε μια από τις θετικές εκπλήξεις των εκλογών. Με νομική παιδεία εξήγησε όλες τις απολήξεις μιας μακράς πορείας για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι που ξεκινά από το μακρινό 1997! Περνά στο 2003 όταν ζητήθηκαν 30 ανεμογεννήτριες και φτάνει στο 2008. Ακολουθεί το 2013 όπου ο αριθμός έπεσε στις 15 και τέλος φτάνουμε στην πιο κρίσιμη χρονολογία όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την έγκριση της μελέτης περιβάλλοντος της εταιρείας Μυτιληναίου για 5 ανεμογεννήτριες στη θέση Ράχη Ξηροκάμπι Κορθίου. 

 Το ζήτημα των πολιτών που κλήθηκαν να ακούσουν την εισήγηση του κ. Αντωνέλου ήταν η έλλειψη ενημέρωσης, που υπήρξε διαχρονικά και αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε. Για την έλλειψη ενημέρωσης όπως επισήμανε ο εισηγητής η ευθύνη είναι όλων: φορέων, πολιτών, ειδικών κλπ. Ποτέ δεν έγινε μια προσεκτική ενημέρωση και ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έτσι οι ανεμογεννήτριες κινήθηκαν πάνω στις ράγες του "αυτοματισμού" όσων ενδιαφέρονταν που ήταν οι ιδιώτες επενδυτές με το κράτος άλλοτε να τους διευκολύνει κι άλλοτε να τους μπερδεύει ανάλογα με την συγκυρία. Από τον πρώτο υπογράφοντα Τσοχατζόπουλο το 2003 μέχρι τον τελευταίο τον Φάμελο το 2018 έγιναν πολλά αλλά γνωστά είναι λίγα γιατί λίγοι ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για το θέμα στην Άνδρο.

 Το κυριότερο: δεν υπήρξε ποτέ ανάληψη προσπάθειας χωροθέτησης περιοχών που η Άνδρος θα πρότεινε ή θα αποδεχόταν ανεμογεννήτριες. Από την μια το "όχι" σε όλα οδηγούσε σε μια άρνηση χωροθέτησης. Από την άλλη η αδράνεια επέτρεπε την μονομερή δράση προς όλες τις κατευθύνσεις όσων ήθελαν τις ανεμογεννήτριες. Κάπως έτσι "σκαρφάλωσαν" στη Ράχη Ξηροκάμπι και φαίνονται από όλο το Κόρθι. Όπως είπε ένας πολίτης: "πληρώνουμε το κόστος της μη χωροθέτησης μέχρι σήμερα". Κάτι αντίστοιχο λέχθηκε και από τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζουμε να γίνει κάποια στιγμή δημοτικό συμβούλιο (όταν λήξει η "αποχή" της αντιπολίτευσης!!!) και να συγκροτηθεί η επιτροπή συμβούλων και ειδικών που θα εξετάσει με ταχύ ρυθμό το ερώτημα: τι θέλουμε και που το θέλουμε.

 Μετά το τέλος των δύο κεντρικών ομιλητών (που έδειξε πως το Κόρθι έχει ανθρώπους και δυνατότητες) πέρα από τις γραφικότητες κάποιων εκπροσώπων με συμπεριφορές αρνητικές. Το θέμα των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν χωρούν καυγάδες και άστοχες αντιπαραθέσεις ή υβριστικοί χαρακτηρισμοί στους οποίους κάποιοι εκπρόσωποι της περιοχής διακρίθηκαν μέχρι χτες. Απ' ότι φαίνεται οι νέοι άνθρωποι που ήρθαν στα πράγματα σε μια περιοχή ιδιαίτερη για την Άνδρο έχουν την θέληση, τις γνώσεις, την δημοκρατική παιδεία να συνεισφέρουν. Οι ανεμογεννήτριες θέμα ζωτικό και υψηλής προτεραιότητας μπορεί να τεθεί στο δημόσιο διάλογο με καλύτερες προϋποθέσεις έστω και καθυστερημένα. Ίδωμεν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"