ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Θετικό πρόσημο ο Λοτσάρης, αρνητικό οι Σουσούδης-Καπάκης. Με απόσταση πρώτο το Εν Άνδρω. Πλήρης ανάλυση...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Έναν ακριβώς χρόνο από την περσινή δημοσκόπηση το Εν Άνδρω προχώρησε σε μια ακόμα μέτρηση της κοινής γνώμης στην Άνδρο επιχειρώντας να ανιχνεύσει το πολιτικό κλίμα, να αξιολογήσει την μέχρι σήμερα παρουσία του σημερινού δημάρχου και την μέχρι σήμερα παρουσία της σημερινής αντιπολίτευσης των Σουσούδη και Καπάκη. Να μετρήσει την διείσδυση των ιντερνετικών MME (site, blog κλπ) στην Άνδρο. Και τέλος να αποτυπώσει το τι λένε οι Ανδριώτες για τις ανεμογεννήτριες, που έφτασαν στο νησί και είναι το επίμαχο θέμα των ημερών.

Παρουσιάζουμε την δημοσκόπηση, όπως κάναμε με όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια (2016, 2018, 2019) και όπως μπορούν να δουν οι αναγνώστες μας - αν ανατρέξουν στο site - σε όλες είχαμε πέσει μέσα τόσο στην αποτύπωση τους πολιτικού κλίματος όσο και στις προβλέψεις που προέκυπταν μέσα από την ενδελεχή μέτρηση και στάθμιση της κοινής γνώμης. Ξεκινάμε σήμερα με την πολιτική και επικοινωνιακή κατάσταση στο νησί και θα συνεχίζουμε αύριο με τις ανεμογεννήτριες όπου μερικά αποτελέσματα θα εκπλήξουν...

Το παραπάνω διάγραμμα αποτυπώνει το πολιτικό κλίμα στο νησί. Οι ανδριώτες απαντούν στο ερώτημα: "προς τα που νομίζετε πως πάνε τα πράγματα στην Άνδρο, προς την σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση". Όπως βλέπουμε το διαχρονικά αρνητικό κλίμα στο νησί παρουσιάζει πτώση, ενώ η θετική προσδοκία παρουσιάζει άνοδο. Το αρνητικό κλίμα πέφτει πρώτη φορά εδώ και χρόνια κάτω από το 50% (στο 48%), ενώ η θετική προσδοκία ανεβαίνει κατά 12% και από 26% το 2019 ανεβαίνει στο 38% το 2020.   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Metron Analysis από 25 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020 για λογαριασμό του Εν Άνδρω.

 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Πρώτο πολιτικό συμπέρασμα: Το πολιτικό κλίμα στο νησί άρχισε να βελτιώνεται μετά τις εκλογές! Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στο θετικό πρόσημο που παρουσιάζει η δραστηριότητα του νέου δημάρχου Δ. Λοτσάρη. Είναι ενδεικτικό πως το 54% θεωρεί θετικό μέχρι στιγμής έργο, έναντι 37% που το θεωρεί αρνητικό. Ο σημερινός δήμαρχος έχει ένα +17% θετικό πρόσημο. Με δεδομένο πως πέρσι ο Θ. Σουσούδης της ίδια εποχή αποτυπωνόταν με αρνητικό πρόσημο -12% (41% θετικό και 53% αρνητικό) είναι σαφής η αντιστροφή του κλίματος και της θετικής παρουσίας του κ. Λοτσάρη.

Κάτι που καταγράφεται και στην σύγκριση των εφετινών ποσοστών με τα περσινά του κ. Λοτσάρη. Τότε είχε ως έπαρχος θετική αποδοχή στο έργο του +9% (θετική αποδοχή 44% και αρνητική 35%). Με αυτά τα δεδομένα έχουμε αύξηση των θετικών από το +9% στο +17% ξεπερνώντας το 50%, ενώ στα αρνητικά είναι περίπου στα ίδια (πέρσι 34% και εφέτος 37%). Είναι προφανές πως ο νέος δήμαρχος αύξησε την εμπιστοσύνη και τις θετικές γνώμες στο πρόσωπο του, παρά την επιθετικότερη αντιπολίτευση όλων των εποχών, που δέχθηκε από την πρώτη μέρα από την ενιαία πλέον αντιπολίτευση των κ. Σουσούδη-Καπάκη (αποχές από το ΔΣ, συνεχείς καταγγελίες, προπηλακισμοί, εντάσεις, ανταρσίες και ακραίες συμπεριφορές κυρίως από την μεριά της ομάδας Καπάκη).

Η πλειοψηφία των θετικών γνωμών για τον κ. Λοτσάρη προέρχονται κυρίως από Μπατσί (70%), Γαύριο (56%) και Χώρα (50%). Το Κόρθι είναι το μόνο μέρος όπου θετικές και αρνητικές γνώμες έχουν ισοψηφία (45%-45%). Από τους θετικά διακείμενους πλειοψηφούν οι γυναίκες (61%). Το αξιοσημείωτο είναι πως έχει ισχυρή αποδοχή στις νεανικές ηλικίες με 63% στους 45-54 και 55%  στους 18-44. Στις μεγαλύτερες ηλικίες δείχνει όμως να έχει κι εκεί ερείσματα (51% και 49%). 

Ο κ. Σουσούδης παραμένει σταθερός στα περσινά δεδομένα του. Πέρσι ήταν διοίκηση, εφέτος είναι αντιπολίτευση. Πέρσι είχε 41% θετική αποδοχή για το έργο του, εφέτος έχει 39%. Πέρσι είχε -9% αρνητικές γνώμες, εφέτος έχει -6%. Μπορεί να διαφέρει το έργο, όμως τα ποσοστά συγκλίνουν. Διατηρεί λοιπόν τις δυνάμεις του. Αν και πιέζεται προς τα κάτω. Στο μέτρο που θα κάνει έργα ο κ. Λοτσάρης αυτά τα ποσοστά θα συμπιέζονται συνεχώς. Σχετικά ισχυρότερος δείχνει στην Χώρα. Όμως κι εκεί υπολείπεται πλέον του Δ. Λοτσάρη. Κι αυτό χάρη στην δραστήρια παρουσία του αντιδημάρχου Δ. Γιαννίση και στην σταθερή παρουσία του προέδρου του ΔΣ Λ. Μπάλλα.

Καλή παρουσία έχει στο Κόρθι, χάρη στην παρουσία της ομάδας Βουραζέρη και του Γ. Τρανάκου. Αντέχει και στο Μπατσί και στο Κόρθι (39% και 40%). Πεσμένος στους άνδρες αντέχει στις γυναίκες. Στις ηλικίες που έχει καλύτερη απήχηση είναι στους άνω των 65 και αμέσως μετά στους μικρότερους κάτω των 44. Δείχνει να έχει χάσει πολύ έδαφος σετις ενδιάμεσες ηλικίες (44-65). Συνολικά όμως αρνητικό πρόσημο στις περισσότερες κατηγορίες με εξαίρεση τρεις θετικούς δείκτες: το Κόρθι, τις γυναίκες και τους άνω των 65 ετών.

Το μέγα λάθος του κ. Σουσούδη είναι πως θεώρησε πως έχασε "άδικα" τις εκλογές! Και για να αιτιολογήσει το "άδικα" άρχισε αμέσως μια αμφισβήτηση εφ' όλης της ύλης, που τον βοήθησε και η απλή αναλογική με τι έδρες που πήρε. Ξέχασε όμως πως ήταν δήμαρχος επί 5ετία. Θεώρησε πως είχε στην τσέπη την επανεκλογή του το 2019. Αδιαφόρησε για τα μηνύματα που ελάμβανε από παντού και από τις δημοσκοπήσεις του Εν Άνδρω επί χρόνια. Στηρίχτηκε σε  "προβλέψεις" ιατροφιλοσόφων, τραπεζικών, φίλων και οικείων επί 5ετία.

Δεν έκανε έργο και εκ των υστέρων μιλά για "αδικίες" και για "έργο"! Είχε 5 χρόνια και τα σκόρπισε. Έχασε. Το να συμπλέει σήμερα με τον επί 5ετία αρνητή των πάντων Γ. Καπάκη και την ομάδα του αποτελεί το αμέσως επόμενο μεγάλο λάθος του. Όπως δεν προήγαγε την διοίκηση του αντιδικώντας με το Εν Άνδρω και με όσους του έλεγαν τα λάθη του, δεν προάγει σήμερα και την αντιπολίτευση του αντιδικώντας εφ' όλης της ύλης με την σημερινή διοίκηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει αντιπολίτευση και να προσφέρει. Η συνολική άρνηση που εφαρμόζει ως πολιτική δεν τον οδηγεί πουθενά, παρά μόνο δίπλα στην "ριζοσπαστική" ομάδα του κ. Καπάκη...

 

Η εικόνα του κ. Καπάκη και της ομάδας θα έπρεπε να τους προβληματίζει. Όμως με τον αναχρονιστικό τρόπο που πολιτεύονται και οι τέσσερις μάλλον δεν φαίνεται να τους προβληματίζουν πολλά πράγματα από την σύγχρονη κοινωνία της Άνδρου. Μια εικόνα αντιπολίτευσης με παρωχημένες και συνεχείς επιθέσεις "καμικάζι"! Το συμβούλιο στο Γαύριο (παρά τα πολιτικά λάθη του κ. Λοτσάρη) και αυτό που έγινε στο νέο χώρο δημοτικού συμβουλίου στη Χώρα αποτελούν το αποκορύφωμα της επιθετικής και χωρίς όρια συμπεριφοράς της ομάδας τους. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα βίντεο του Δήμου Άνδρου για να μην λένε πως διαστρεβλώνει κανείς την παρουσία τους.

Επί έξι μήνες δεν έχουν αρθρώσει ούτε μια αξιοπρόσεκτη πρόταση για τα προβλήματα της Άνδρου. Κάτι πήγε να πει στην αρχή ο κ. Αδάμης. Αλλά μετά πήρε φόρα-κατηφόρα κι άρχισε τους διαπληκτισμούς και τις συνεχείς αντιπαραθέσεις. Οι άλλοι δύο αντιπολιτεύονται με θέματα που ελάχιστα αναφέρονται στην κοινωνία και στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα της Άνδρου. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, πως η συνολική εικόνα της αντιπολίτευσης της ομάδας Καπάκη είναι αρνητική. Και λέμε ομάδας γιατί όλοι τους μιλάνε ασταμάτητα εκ μέρους της "παράταξης" τους. Ακολουθώντας τα "αριστερο-ριζοσπαστικά" πρότυπα λόγου! Κάτι που παρά την αντιπολιτευτική σύγκλιση μαζί τους δεν ακολουθεί η ομάδα του κ. Σουσούδη.

Με 25% θετικές γνώμες και 55% στο σύνολο της Άνδρου πετυχαίνουν -30% αρνητικό ισοζύγιο γνωμών. Κάτι που είναι απίθανο να αλλάξει. Αποτέλεσαν και αποτελούν μια μικρή συμπαγή ομάδα στα όρια της "ριζοσπαστικής αριστεράς" με συνεχείς και ενίοτε ακραίες αντιπολιτευτικές κορώνες. Ο κ. Καπάκης και ο κ. Αδάμης διακρίθηκαν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και στους λεκτικούς προπηλακισμούς στο δημοτικό συμβούλιο. Τα βίντεο είναι μια απτή μαρτυρία.

Καθόλου τυχαίο πως οι αρνητικές γνώμες είναι συντριπτικές σε όλες τις κατηγορίες. Από το -52% μέχρι το -63%! Ακόμα και στο Γαύριο που το θεωρούν "έδρα" τους έχουν +31% θετικές γνώμες, αλλά και -53% αρνητικές. Δηλαδή, στην "έδρα" της έχει -22% ισοζύγιο!!! Με χαμηλά ποσοστά σε όλες τις περιοχές της Άνδρου και σε όλες τις ηλικίες ψηφοφόρων. Τα μεγαλύτερα αρνητικά ισοζύγια γνωμών η ομάδα τα έχει στο Μπατσί -42%, στη Χώρα -34%, στις γυναίκες -34% και στους νέους -38%. Καλύτερες επιδόσεις της είναι από περιοχές στο Κόρθι με -20% και από ηλικίες στους άνω των 65 ετών με -25%!

 Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το Εν Άνδρω παραμένει πρώτο και με διαφορά από το δεύτερο ΜΜΕ του νησιού. Διαχρονικά κινείται σταθερά πάνω από το 40% ως πρώτη αναφορά ειδήσεων και πληροφόρησης στο νησί. Πέρσι είχαμε φτάσει από το 47% και το 2018 στο 44%. Εφέτος μια εποχή με λιγότερη πολιτική ενασχόληση βρεθήκαμε στο 43%. Καθόλου άσχημο σκορ αν δούμε την εποχή και πως και η πίτα της ενημέρωσης μοιράστηκε λίγο και στα μικρότερα site. Πάντως το Εν Άνδρω έχει ανέβει ιδιαίτερα και από 69% που είχε στην συχνή επισκεψιμότητα το 2018 έφτασε το 80% το 2020. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πολύ καλή  επισκεψιμότητα που καταγράφει και ηλεκτρονικά η Google Analytics.

Κατά τα άλλα σταθερά δεύτερος ο Περίγυρος ως αναφορά πληροφόρησης και ενημέρωσης στην Άνδρο ανέβηκε από το 10% στο 12%. Το Andosportal που ήταν στα όρια της αδράνειας (4%) ανέβηκε στο 8% (στηρίζοντας την αντιπολιτευτική πορεία του κ. Καπάκη). Tέλος η Andriaki, που ήταν στα όρια της αφάνειας (2%), ως παρακολούθημα της πολιτικής του κ. Σουσούδη αυτά τα χρόνια, διπλασίασε τα ποσοστά της και έφτασε στο 4%. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Τα ποσοστά όλων των site εδώ δεν αποτυπώνουν την δυναμική των παρατάξεων που στηρίζουν, αλλά τις δυνατότητες και την δυναμική αυτών που τα διαχειρίζονται.  

 

Αν δούμε τα δημογραφικά στοιχεία το Εν Άνδρω έχει ισόποση κατανομή σχεδόν σε όλες τις ηλικίες ως πρώτη αναφορά πληροφόρησης με κυρίαρχες τις νεότερες ηλικίες 18-44 με 46% και 45-54% με 45% και τις γυναίκες με 43%. Ο Περίγυρος δείχνει καλά στοιχεία στην ομάδα 44-54 με 24% και 55-64 με 19%. Τα άλλα site είναι πολύ χαμηλά σε όλες τις κατηγορίες.

Τέλος, ως προς τις ομάδες στο facebook και site εκτός Άνδρου, η μέτρηση κατέγραψε στις πολλαπλές απαντήσεις (ερώτηση: ποια μέσα παρακολουθείτε γενικώς). Εκτός των τεσσάρων πρώτων (με την σειρά που καταγράφτηκαν παραπάνω στις μοναδικές απαντήσεις (ερώτηση: ένα μέσο που έχετε ως πρώτη αναφορά πληροφόρησης) διακρίθηκαν δύο ομάδες. Η με ταυτόσημα ποσοστά: "Η Άνδρος της ζωής μας" (του Γ. Καπάκη) και οι "Πολίτες Άνδρου" (του Κ. Θωμά) με 4% και οι δύο. Από τα εκτός νησιού site καταγράφηκε μόνο το Cyclades24 με 3%. Κάτι που σημαίνει πως οι δύο ομάδες που μετρήθηκαν έχουν απλώς παρουσία. Ενώ τα εκτός Άνδρου site  έχουν ελάχιστη ανταπόκριση έως καθόλου ανταπόκριση στο νησί.