ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Σχεδόν το 80% της Άνδρου δασικό! Από 5/3 μέχρι 17/6 οι ενστάσεις...

Αναρτήθηκαν χτες οι δασικοί χάρτες Κυκλάδων και μαζί με αυτούς και της Άνδρου. Με μια πρώτη ματιά σχεδόν το 80% του νησιού κρίθηκε δασικό ή χορτολιβαδικές εκτάσεις θέτοντας με τους χαρακτηρισμούς αυτούς σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση μεγάλων εκτάσεων γης. Ο παραπάνω χάρτης της Άνδρου αποτελεί απόδειξη της παράξενης λογικής των χαρτών. Όλες οι εκτεταμένες εκτάσεις δίπλα στα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί ήταν καλλιεργήσιμες. Και σήμερα σχεδόν όλες έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Μοιάζει σαν τα χωριά της Άνδρου να περιβάλλονταν από δάση, ενώ το αντίθετο συνέβαινε και συμβαίνει. Όπου ήταν χωριά λόγω της ύπαρξης νερού και περιποίησης των κήπων και των χωραφιών υπήρχε κατά κανόνα πράσινο.    

Εδώ και πολύ καιρό η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για το θέμα αμφισβητώντας τον τρόπο καταγραφής μέσω αεροφωτογραφιών από το 1945 μέχρι σήμερα. Λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης από τα νησιά προς το κέντρο μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν δασώθηκαν και σήμερα χαρακτηρίστηκαν δασικές. Κατά παράδοξο τρόπο με τις αεροφωτογραφίες και της εκτεταμένες κηρύξεις αναδασωτέων πολλαπλής χρήσεως εκτάσεων γης όλες πια θεωρούνται δασικές. Ιδίως στα μεγάλα και ορεινά νησιά όπως η Άνδρος και η Νάξος. Ή, και νησιά όπως η Πάρος και η Τζιά, όπως φαίνεται στους δασικούς χάρτες Κυκλάδων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση Άνδρου και Τήνου. Η Τήνος είναι κάτω του 50% χαρακτηρισμένη δασική! Προφανώς έχει να κάνει με το μικρότερο ανάγλυφο. Αλλά και πιθανόν με το ότι στην Τήνο ο αγροτικός τομέας δεν εγκαταλείφθηκε στην έκταση που συνέβη στην Άνδρο έτσι εκτεταμένες εκτάσεις στο νότιο μέρος του νησιού δεν χαρακτηρίστηκαν δασικές.

Τα δασικά στην Κεντρική και Νότια Άνδρο. Στις περιοχές από το Απροβάτου, Παλαιόπολης, Χώρας Άνδρου και Κορθίου μεγάλες εκτάσεις θεωρούνται δασικές. Ο χάρτης παρουσιάζει τα δεδομένα. Οι κάτοικοι όπου έχουν ενστάσεις έχουν δικαίωμα από 5/3 μέχρι 17/6 να κάνουν ενστάσεις.

Τα δασικά τμήματα στην βορειανατολική πλευρά του νησιού. Στις περιοχές Γαυρίου και Μπατσίου. Αναλυτικούς χάρτες για όποιον ενδιαφέρεται πιο συγκεκριμένα θα βρει στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου ktimanet.gr ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες ώστε να δει όλη την Άνδρο και κατά τόπους χαρακτηρισμούς.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"