Ν. ΑΙΓΑΙΟ: Σε τροχιά δημοπράτησης 7 έργα, ανάμεσα τους και ο ΧΥΤΥ Άνδρου…

 

Η περιοχή που χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΥ Άνδρου το 2012. Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του. Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια και τρεις δημάρχοι για να ολοκληρωθεί στον τρίτο ο κύκλος: από την χωροθέτηση στην έναρξη κατασκευής!!!

Με γοργά βήματα οδεύει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς τη δημοπράτηση 7 μονάδων επεξεργασίας στερεών (ΜΕΑ) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικού προϋπολογισμού 84,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα τους και η μονάδα του ΧΥΤΥ Άνδρου, προϋπολογισμού 9.809.451,52 €, η οποία αναμένεται να πάρει έγκριση χρηματοδότησης εντός Απριλίου.

Αναλυτικά πρώτη έρχεται η Ρόδος. Ακολουθούν 6 επιπλέον έργα μεγάλου βεληνεκούς με σημαντικότερο αυτό της Σαντορίνης προϋπολογισμού 18.6 εκατ. Ευρώ (τιμή με ΦΠΑ). Η Σαντορίνη θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ προς τα τέλη του έτους, καθώς δεν έχει ακόμα υποβληθεί η σχετική πρόταση στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Από τα υπόλοιπα 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν με τη μορφή δημόσιου διαγωνισμού, τα πιο «ώριμα» προς δημοπράτηση είναι της Κάρπαθου και της Λέρου με ημερομηνία δημοπράτησης εντός του Απριλίου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί όλα σταδιακά έως τα τέλη του έτους.

Η ΑΝΔΡΟΣ

Η Άνδρος βρίσκεται προς ένταξη στο ΕΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου έχει ήδη σταλεί προς έγκριση η μελέτη ένταξης του ΧΥΤΥ Άνδρου στο ΕΜΕ-ΠΕΡΡΑ και αναμένεται η αποδοχή τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Μετά από αυτό θα χρειαστούν 2-3 μήνες για την δημοπράτηση. Κάτι που ο αρμόδιος σύμβουλος του περιφερειάρχη βλέπει πως θα γίνει τέλος Ιουνίου. Συνεπώς, κατέληξε: «είμαστε στην τελική ευθεία η Άνδρος να ξεκινήσει το έργο πρώτους μήνες του 2022»…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»