Ένα ληξιαρχείο μετράει τ΄ άστρα! Ή, οι "ισορροπίες" και οι "ανισορροπίες" ενός νησιού...

(Σήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο διαχειριστής του Εν Άνδρω είναι σε πολυήμερο ιδιωτικό ταξίδι στην Ολλανδία. Από το Άμστερνταμ και τη Χάγη οι φωτογραφίες με υπέροχα πολύχρωμα τριαντάφυλλά, χρυσάνθεμα και τουλίπες: για όλους, ερωτευμένους και μη. Γιατί η ζωή είναι ωραία. Ακόμα και όταν οι  καιροί είναι κάποτε σκυθρωποί: "you make me happy when skies are grey". Πρόκειται για στίχους από ένα παλιό ποπ τραγούδι και είναι αναρτημένοι στο δωμάτιο που μένω, στο σπίτι της Μυρτώς στη Χάγη - Εν Άνδρω)

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: Βολτάρεις στο Άμστερνταμ. Ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνο. Και σε γυρίζει πίσω στην Άνδρο. Μια οικεία φωνή σε καλεί και σου δίνει μια πληροφορία. Συγχρόνως ρωτάει τι γνώμη σου. Ακουμπάς σε μια ξύλινη γωνία ενός μπαρ κι ακούς το πρόβλημα.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Μεσημέρι Δευτέρας 12/2. Η πληροφορία: ο δήμαρχος Άνδρου μεταθέτει υπάλληλο από το Γαύριο στο Μπατσί. Κι επειδή χειρίζεται το ληξιαρχείο Γαυρίου μεταφέρει και το ληξιαρχείο και το αρχείο στο Μπατσί. Κάποιοι στο Γαύριο νοιώθουν αναστατωμένοι. Νοιώθουν πως η περιοχή αποδυναμώνεται. Και χάνεται μια δυνατότητα όσοι έρχονται από Αθήνα για το ληξιαρχείο ή για να πληρώσουν κάτι στο λιμάνι πρέπει να πάνε μέχρι το Μπατσί. Ακούς την πληροφορία κι απαντάς με περίσκεψη. Ας περιμένουμε μέχρι αύριο. Να δούμε αντιδράσεις.

Πρωινό Τρίτης 13/2. Πίνοντας πρωινό καφέ στο σπίτι της Μυρτώς στη Χάγη. Τηλεφωνάς στο Μπατσί και ρωτάς αντιδράσεις. Νοιώθουν ικανοποιημένοι. Θα έρθει υπάλληλος μιας και στο κοινοτικό κατάστημα δεν υπάρχει πια κάποιος μετά τις απολύσεις εκτάκτων που έχουν γίνει με τη νέα διοίκηση. Τους παραξενεύει βέβαια η μετακόμιση του ληξιαρχείου και του αρχείου του, αλλά δεν λένε τίποτα.

Η ΕΙΔΗΣΗ: Απόγευμα Τρίτης 13/2. Στο τηλέφωνο φίλος από το Μπατσί. Ρωτάς τι βλέπεις να γίνεται με αυτή τη μεταφορά του ληξιαρχείου από το Γαύριο στο Μπατσί. Γελά κι απαντά. Με εντολή δημάρχου πάγωσε το θέμα. Μετατίθεται μόνο η υπάλληλος. Το ληξιαρχείο στο Γαύριο θα το αναλάβει η δεύτερη υπάλληλος που υπάρχει εκεί και παραμένει στη θέση της. Το θέμα θεωρείται λήξαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: Πως και γιατί αποφάσισε ο δήμαρχος την μεταφορά του ληξιαρχείου στο Μπατσί; Πως και γιατί αποφάσισε πάλι ο δήμαρχος την παραμονή του ληξιαρχείου στο Γαύριο; Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη να καταλάβεις. Ο δήμαρχος αποφάσισε και ξε-αποφάσισε γιατί επενέβησαν οι τοπικοί του δημάρχου κι απείλησαν πως έτσι και γίνει θα γίνουν… γιουβέτσι!... Θα υπήρχαν δυσαρέσκειες που δεν θα ήθελαν να διαχειριστούν. Κι έτσι τη μια μέρα αποφάσισαν και την άλλη ξε-αποφάσισαν. Το ίδιο όμως δεν έγινε και με την τρύπα στα Αϊπάτια που άνοιξε πολυπράγμων «ειδικός σύμβουλος» το πρωί και την παράτησε το μεσημέρι. Και μετά άρχισε τις διαψεύσεις. Όπως φαίνεται κάπως έτσι θα προχωρήσει το νησί. Και ας μην υπάρχουν δυσαρέσκειες. Υπάρχει πρόσφατη εκλογική ετυμηγορία που επιβράβευσε αυτόν τον τρόπο διοίκησης, ο οποίος ήταν γνωστός από την προηγούμενη 5ετία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Κι κάπου εδώ ερωτά ο προσεκτικός παρατηρητής: Αν ήταν σωστή η αρχική απόφαση γιατί την πήραν πίσω; Κι αν ήταν λάθος γιατί δεν ρώταγαν πριν την πάρουν; Και τα δύο ερωτήματα είναι ενδεικτικά για το πως παίρνονται οι αποφάσεις από την σημερινή διοίκηση. Ο τίτλος του έργου που θα παίζεται στο προσκήνιο της Άνδρου τα επόμενα χρόνια θα είναι το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»!!!  Όχι του Πιραντέλλο, αλλά το σημερινού δημάρχου και των στελεχών του. Δεν είχαν πλάνο, φάνηκε προεκλογικά. Είπαν γενικότητες και τώρα από τη μια παίρνουν την ρεβάνς και από την άλλη τρέμουν μη δυσαρεστήσουν κανέναν. Μια ισορροπία ενίοτε στο πουθενά. Κι αν αυτό ισχύει για τα μικρά πόσο μάλλον για τα μεγάλα. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, αυτή ήταν στην προηγούμενη 5ετία...

ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Θα ρωτήσετε: Δεν υπήρχαν αυτοσχεδιασμοί με την προηγούμενη διοίκηση; Αρκετοί και κακοί. Σε μερικές περιπτώσεις αποδείχτηκαν μάλιστα καταστροφικοί. Και μάλιστα ορισμένοι χωρίς λόγο ή με αστείο και άδικο τρόπο. Από ττις στήλες μας είχαμε επισημάνει παλινδρομήσεις και αδικίες σε αποφάσεις του προηγούμενου δημάρχου: στον Όρμο Κορθίου και στο Μπατσί. Και στις δύο περιπτώσεις επέμενε αδίκως και άνευ σοβαρού λόγου . Και του κόστισαν. 

Όμως κάπου τα έκανε σαλάτα λόγω της αδυναμίας του να αποφασίζει για όλα μόνος του και χωρίς να συζητά. Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Έπινα ένα εξαιρετικό Irish Coffee στην θαλπωρή ενός ημι-υπαίθριου μπαρ στο μουσκεμένο και όμορφό Ντελφτ της Ολλανδίας όταν τηλεφώνησε φίλος αναγνώστης από την Μπανγκόκ! Μετά τα χαιρετίσματα και την πρόσκληση να τον επισκεφθώ μου εξήγησε περίπτωση κτηματικής αντιδικίας στο Συνετί όπου έρχεται προσεχώς ως μάρτυρας σε δίκη εναντίον μιας εντελώς λάθος και άδικης απόφασης του προηγούμενου δημάρχου. Η απόφαση αναιρέθηκε όμως η δίκη προχώρησε. Η απόφαση ήταν εναντίον υποψηφίου του προηγούμενου δημάρχου! Όλα αυτά τα ανισόρροπα συνέβησαν σε προεκλογικό χρόνο. Ο υποψήφιος και οι φίλοι του στράφηκαν στο τέλος κατά του απερχομένου δημάρχου. Οι μερικές δεκάδες ψήφοι αυτοί στο Συνετί του κόστισαν την εκλογή του. Αυτά συνέβησαν και ο φίλος επιστρέφει από Ταϊλάνδη σε λίγες μέρες ως μάρτυρας στην δίκη. Αυτά προς πληροφόρηση και γνώση. Κι ας μην ψάχνει σήμερα ο προηγούμενος δήμαρχος για το ποιος φταίει για τις 19 ψήφους διαφορά της ήττας του. Αυτός φταίει και η αδυναμία του να ακούει τους δικούς του...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αν ο σημερινός δήμαρχος δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις και αυτοσχεδιάζοντας οδηγεί το νησί σε αδιέξοδα, ο προηγούμενος θεωρούσε θέσφατο τις δικές του αποφάσεις. Έδινε λύσεις με έργα, αλλά δεν άκουγε κανέναν. Αν ο σημερινός δήμαρχος δεν προβλέπεται να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τίποτα εξισορροπώντας τα ανισόρροπα ο προηγούμενος αποφάσιζε μόνος για τα έργα, αλλά για τις όποιες προσωπικές αποφάσεις που οδηγούσαν σε ανισορροπίες.

Ατυχώς για την Άνδρο το εκλογικό σώμα δεν έκρινε το έργο του προηγούμενου, αλλά κάποιες συμπεριφορές του. Από αυτή την άποψη μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως τις οριακές εκλογές του 2023 δεν τις κέρδισε ο κ. Σουσούδης και η ασύνταχτη πολιτικά παρέα του. Αλλά ατυχώς τις έχασε ο κ. Λοτσάρης. Και μαζί με αυτόν έχασαν και έργα που θα γίνονταν στο νησί. Τώρα το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στο νησί είναι άγνωστο και μένει να φανεί. Οι πρώτες όμως ενδείξεις δεν είναι ευοίωνες…

ΥΓ  Το Εν Άνδρω δεν υιοθετεί τις επιπόλαιες πολιτικές εξηγήσεις απόντων από την κοινωνία της Άνδρου περί της "ενότητας" του νησιού. Τέτοιες απόψεις απλώς αποκαλύπτουν την ρηχότητα όλων όσων δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν το πως διοικήθηκε και πως διοικείται το νησί στα χρόνια της ενοποίησης του. Τότε που αποτυπώθηκαν όλες οι ανισορροπίες και ο αναχρονιστικός τοπικισμός. Κάτι που φανερώνει τις αδυναμίες προσαρμογής της κοινωνίας της Άνδρου στη σύγχρονη εποχή... 

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»