"Μαγική εικόνα" το ανοιχτό θέατρο Άνδρου

 Σχεδόν ολοκληρωμένο. Πότε πρόλαβε και έγινε άραγε;

Το ανοιχτό θέατρο της Άνδρου ελιναι κατι σαν "μαγική" εικόνα. Υπήρχε σαν σκέψη σε ορισμένους για πολλά χρόνια. Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα που πάντα υπάρχουν σκέψεις! Κάποια στιγμή μια παρέα το ξεκίνησε. Και μετά ...κόλησε!!! Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα που όλα κολλάνε! Μετά βρέθηκε ένας από μηχανής θεός και το ξεκόλησε. Έτσι συνέβαινε στο αρχαίο θέατρο έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα καμιά φορά και σήμερα. Και μετά μέχρι να το σκεφτούμε "τσαφ" νάτο το θέατρο τελειωμένο. Έτσι συνήθως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Αλλά και έτσι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδσ όταν μας πιάσει το "τρελό" μας! 

Έχουν μείνει κάτι λίγα να γίνουν...

Και μετά κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα: από την δημοσίευυση ενός δημόσιου οργανισμού στην Διαφάνεια μέχρι την διοργάνωση ενός φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών να περνάνε μόνο ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!!! Αυτή είναι η "μαγική" εικόνα του ανοιχτού θεάτρου Άνδρου και η "μαγικότερη" του 1ου Φεστιβάλ Άνδρου που ξεκινά την 1η Αυγούστου 2015!!!.

Η είσοδος ολοκληρωμένη...

Αλλά ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά...

Το ανοιχτό θέατρο της Χώρας το είχαν σκεφτεί αρκετοί στη θέση που έγινε. Όταν γύρω στο 2002 πωλείτο η οικία Βούλγαρη μαζί με το περιβάλλοντα χώρο των 7 στρεμάτων ένας εκ των ενδιαφερομένων ήταν η Καΐρειος Βιβλιοθήκη. Ο ιστορικός Δημήτρης Πολέμης ήθελε η βιβλιοθήκη να επεκταθεί και ενδιαφερόταν για το κτήριο. Τότε είχε σκεφτεί στον περιβάλλοντα χώρο ένα μικρό ανοιχτό θέατρο και είχε φέρει και δύο ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού που εκτίμησαν πως ο χώρος προσφερότανε. Όμως το σχέδιο έμεινε στη σκέψη γιατί η διοίκηση Δ. Γιαννίση βρήκε χρήματα και πλειοδότησε και το κτήριο αγοράστηκε μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο για Δημαρχείο.

Η διοίκηση Δ. Γιαννίση έφτιαξε ένα πρώτο σχέδιο για ένα ανοιχτό θεατράκι και έναν φάκελο στην πολεοδομία. Εκεί το θέμα σταμάτησε γιατί η τότε διοίκηση έχασε τις εκλογές.  Στην διάρκεια της επόμενης διοίκησης, του Μ. Βάμβουκα, μια ομάδα υπό τον εφοπλιστή Αλκιβιάγη Τάττο ξανασκέφτηκε από την αρχή το θέμα του θεάτρου. Και το έθεσε με την διάθεση να το προχωρήσει μιας και χρηματοδότης θα ήταν ο Α. Τάττος.

Τέλεια προσαρμογή στον χώρο. Ένα θέατρο σαν ψέυτικό τοποθετειμένο τέλεια στο τοπίο. Και χωρά και 900 θεατές!.

 Όμως δεν έμελλε να προχωρήσει εύκολα το θέατρο γιατί σκάλωσε στα γρανάζια του υπουργείου Αιγαίου. Το θέμα ξέμπλεξε μετά από επίμονη προσπάθεια ο δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Και το ανοιχτό θέατρο της Χώρας μπήκε εμπρός το 2014 με γοργούς ρυθμούς. Προχώρησαν οι εκσκαφές, ρίχτηκαν τα μπετά και άρχισαν να χτίζονται οι πετρόχτιστοι τοίχοι.

Ελάχιστοι πίστευαν πως θα μπορούσε εφέτος να φιλοξενήσει το φεστιβάλ Άνδρου. Ακόμα λιγότεροι είχαν οραματιστεί ένα φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών που είχε στόχο να εξελιχθεί και σε διεθνές. Τον χειμώνα του 2015 συζητήσαμε πρώτη φορά για το θέατρο με τον χορηγό του έργου Αλκιβιάδη Τάττο που μας υπογράμμισε με έμφαση τον σημαντικό ρόλο του πρώην δημάρχου Γιάννη Γλυνού στο όλο εγχείρημα.

Και θέσεις για αμαξίδια ΑΜΕΑ

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου λειτουργίας του διεθνούς φεστιβάλ Άνδρου στην Διαφάνεια από τον Δήμο Άνδρου την άνοιξη του 2015 προσέθεσε πάλι ερωτηματικά σχετικά με τους χρόνους κατασκευής του θεάτρου και οργάνωσης ενός φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών μέσα στο 2015.

Σάββατο πρωί και ο Αλκιβιάδης Τάττος στο θέατρο επί το έργον... Μόνο έτσι τελειώνουν τα έργα στην Ελλάδα!

Κυριακή πρωί. Το θέατρο από το πάρκινγκ του σχολείου. Σχεδόν δεν φαίνεται. Τόσο ενταγμένο στο περιβάλλον είναι. Ο κ.υριος με το άσπρο πουκάμισο πάνω στην πέτρινη μάντρα είναι ο Αλκιβιάδης Τάττος! Είπαμε μόνο έτσι τελειώνουν γρήγορα μερικά σημαντικά έργα στην Ελλαδα. Κάποιος πρέπει να το "τρέχει"... 

Λίγοι άνθρωποι πίσω από όλα αυτά κινούσαν μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Άνδρου: ο χορηγός Αλκιβιάδης Τάττος, η επιβλέπουσα αρχιτέκτων Κυριακούλα Κονδυλάτου και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Οι δύο πρώτοι έβαλαν στοίχημα με τον χρόνο και κινητοποίησαν συνεργεία με απίστευτους ρυθμούς. Ο Παντελής Βούλγαρης με μια ομάδα ανθρώπων γύρω του και με αναφορά ένα υπό κατασκευή θέατρο έστησε με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα το 1ο Φεστιβάλ Άνδρου. Οι χρόνοι και για τα δύο εγχειρήματα – θέατρο και φεστιβάλ – ήταν σχεδόν μαγικοί…

Η σκηνή είναι από τις μεγαλύτερες του είδους...

Κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο αμφιβάλλοντες για το όλο εγχείρημα μιλήσαμε με τον Αλκιβιάδη Τάττο για το αν θα είχε τελειώσει το θέατρο και για το αν το φεστιβάλ θα ξεκίναγε με θεάματα εθνικού επιπέδου. Η αμφιβολία μας κάμφθηκε από την απίστευτη βεβαιότητα του.

Στην πορεία η αμφιβολία μας χάθηκε εντελώς όταν ο Παντελής Βούλγαρης και ομάδα του μας ανακοίνωσαν τις μεγάλες μετακλήσεις παραστάσεων όπως οι Τρωάδες του Ευριπίδη με το Εθνικό Θέατρο και οι Αχαρνής του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και συναυλίες όπως του Πλιάτσικα και της Γαλάνη. Η Άνδρος χάρη στην χρηματοδότηση και στην προσωπική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων έμπαινε με απίστευτους ρυθμούς στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδος.

Πλαϊνή εσωτερική είσοδος

 Το «εν Άνδρω» βρέθηκε στο θέατρο το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 μαζί με τον Αλκιβιάδη Τάττο και ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους. Μιλήσαμε με τα διάφορα συνεργεία, είδαμε και φωτογραφίσαμε τα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και τα υπολειπόμενα. Πολλά τα συνεργεία (ηλεκτρολόγοι, κηπουροί, πετράδες, μπετατζήδες) να δουλεύουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Κάτι λίγα είπαμε μένουν να τελειώσουν

Η σκηνή, οι θέσεις των θεατών, τα καμαρίνια των ηθοποιών, οι είσοδοι, το κυλικείο, τα εκδοτήρια εισητηρίων, οι κήποι, κλπ. Όλα σχεδόν στη θέση τους, Το θέατρο πλέον έχει σχηματοποιηθεί στην τελική μορφή του. Και είναι στην τελική ευθεία. Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται στην Άνδρο από ανδριώτες τεχνίτες. Σε λίγες περιπτώσεις κλήθηκαν συνεργεία από Αθήνα.

Και οι πετράδες επί το έργον

Και καθώς ολοκληρώνεται το κέλυφος που θα στεγάσει τις εκδηλώσεις προχωρά πολύ γρήγορα η διοργάνωση του φεστιβάλ από την ομάδα του Παντελή Βούλγαρη με μια οργανωτικότητα που εκπλήττει. Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες μετακλήσεις, κλείνονται ξενοδοχεία για τους θιάσους, εισιτήρια για νταλίκες που θα μεταφέρουν σκηνικά και ηχητικά, γράφονται δελτία τύπου ετοιμάζονται παρουσιάσεις κλπ. Μια κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων σε μια εποχή κρίσης που η Άνδρος είχε ανάγκη μια ανάσα το φεστιβάλ της προσφέρει …δυο ανάσες! Σε συνδυασμό μάλιστα και με τις δύο μεγάλες τακτικές ετήσιες εκθέσεις (την διεθνή του Ιδρύματος Γουλανδρή και την εθνική του Ιδρύματος Κυδωνιέως) πολύ περισσότερες.

Οι συντελεστές του έργου...

Ξεκινάμε, λοιπόν, μια σειρά παρουσιάσεων τόσο του θεάτρου όσο και της όλης διοργάνωσης. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε το θέατρο μέσα από μια συζήτηση με τον Αλκιβιάδη Τάττο. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια συζήτηση για το φεστιβάλ με τον Παντελή Βούλγαρη. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τον μεγάλο θίασο που θα παίξει τους Αχαρνής του Αιστοφάνη. Και θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα αποτελέσουν έκπληξη.

«εν Άνδρω»