Για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου…

 

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου. Μνημείο της μετακλασικής εποχής στην Άνδρο. Ίχνος της ενιαίας ιστορίας του νησιού που ξετυλίγεται μέσα στον χρόνο (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου είναι το καλύτερα διατηρημένο μνημείο της μετακλασικής αρχαιότητας στην Άνδρο. Το μνημείο ορθώνεται μεγάλο και επιβλητικό δίπλα στο χωριό Άνω Άγιος Πέτρος, που είχε την τύχη να κατοικηθεί από αρκετούς επώνυμους που με επικεφαλής τον ανδριώτη εκδότη Γιώργο Δαρδανό, οι οποίοι έκαναν ότι μπορούσαν να το προβάλουν.

Και είναι αλήθεια πως από προβολή το μνημείο πήγε καλά μέχρι σήμερα. Όμως από θέμα συντήρησης και διάσωσης μάλλον δεν έχουν γίνει πολλά πέρα από έναν δρόμο που διανοίχτηκε ώστε να το προσεγγίζουν αυτοκίνητα για να μπορούν να γίνουν εργασίες. Αναφέρουμε τα παραπάνω και τον δρόμο που αποτέλεσαν μόνιμη προσπάθεια του ανδριώτη εκδότη Γιώργου Δαρδανού και τα οποία έχουμε προβάλει αρκετές φορές στο Εν Άνδρω όλα αυτά τα χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν μερικές πρώτες εκτιμήσεις για το μνημείο σε επίσκεψη που οργάνωσε πέρσι ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός. Το "Εν Άνδρω", site όλης της Άνδρου, ήταν εκεί για να αποτυπώσει την προσπάθεια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ να σημειώσουμε πως στο «Εν Άνδρω» έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη για τον Πύργο, την ιστορία του και την ανάγκη συντήρησης και διάσωσης. Όμως αυτοί που έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα για την διάνοιξη δρόμου για την σωτηρία του Πύργου οι ίδιοι έχουν αντιδράσει έμπρακτα στη διάνοιξη δρόμου για την συντήρηση και διάσωση του αρχαίου μνημείου των Άγιων Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας. Και ακόμα κάποιοι εξ αυτών έχουν καταφερθεί κατά του μοναδικού μνημείου του προϊστορικού Στρόφιλα στη Σταυροπέδα.

Στην πρώτη περίπτωση κινήθηκαν από υπερβολική περιβαλλοντική καχυποψία και στη δεύτερη από εμφανή ιστορική άγνοια και πολιτιστική αδιαφορία που υποκινείται από τοπικιστική σκοπιμότητα (να παραμείνουν για πάντα τα σκουπίδια στη Σταυροπέδα εις βάρος του Στρόφιλα).

Ο μικρός χωματοδρόμος που διανοίχτηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Δαρδανού προς το μνημείο με σκοπό να γίνουν οι μελέτες και οι αναγκαίες προσπάθειες διάσωσης του από την αρχαιολογία (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα γράφουμε αυτά γιατί εμείς θεωρούμε πως η Άνδρος είναι μια. Και για τον Πύργο του Αγίου Πέτρου που σωστά προβάλει ο Φιλοπρόοδος και αγωνίζεται επί χρόνια ο Γ. Δαρδανός, αλλά και για το σπάνιο εξωκλήσι στην κορυφή της Κουβάρας που διανοίχτηκε δρόμος για να φτάσει ως εκεί η αρχαιολογία και να ξεκινήσει η συντήρηση τις δαπάνες της οποίας ανέλαβε ο αείμνηστος Αλέκος Γουλανδρής. Το παράδοξο είναι πως ο Γ. Δαρδανός, που διάνοιξε τον δρόμο για την σωτηρία του Πύργου, διαμαρτύρεται από τους πρώτους για την διάνοιξη του δρόμου για την σωτηρία τυ εξωκλησιού από την αρχαιολογία!

Οι αρχαιολόγοι και οι προσκαλύντες πολίτες σε μια αναμνηστική φωτογραφία από την περσινή καταγραφή του μνημείου. Το αξιοπερίεργο είναι πως κάποιοι που διάνοιξαν τον χωματδρόμ για τον Πύργο αντιδρούν για την διάνοιξη του χωματόδρομου για το εξωκλήσι των Αγίων Σαράντα στην Κουβάρα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά... (φωτ. Εν Άνδρω).

Το αξιοπερίεργο είναι πως αν και εμείς πιστεύουμε πως η Άνδρος είναι μια και αδιαίρετη και στηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια την ολοκλήρωση των ανασκαφών και την διάσωση των βραχογραφιών της «αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης», του μοναδικού ναυτικού πολιτισμού του Στρόφιλα, αρκετοί που πρωτοστατούν για τον Πύργο έχουν καταφερθεί εναντίον του για λόγους σκουπιδιάρικης σκοπιμότητας.

Αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν στην ωραία και αρχαία Άνδρο, που κάποιοι έχουν χωρίσει ακόμα και τα αρχαία «σε δικά τους» που πρέπει να διανοιχτούν δρόμοι και να διασωθούν και «των άλλων» που δεν πρέπει να διανοιχτούν δρόμοι και μπορούν να συνεχίσουν να είναι χωματερές. Αυτά περί αρχαίων μνημείων και νέων επιλογών…

 Από τις εξαιρετικές εισηγήσεις που έγιναν στην εκδήλωση για τη διάσωση του Πύργου στο Γαύριο (φωτ. Φιλοπρόοδος Όμιλος). 

Πάμε τώρα μετά τα παραπάνω στην εκδήλωση για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου, που όπως μας πληροφορεί Ο Φιλοπρόοδος με δελτίο του, έγινε την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 με διοργανωτή τον ίδιο σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών με θέμα “Ο αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου” με σκοπό αφ’ ενός μεν να εξάρει τη σπουδαιότητατου μνημείου του 4ου αιώνα π.χ. που σώζεται στον τόπο μας και αφ΄ ετέρου να ευαισθητοποιήσει όλους μας για την επιτακτική ανάγκη σωτηρίας του.

Το πάνελ των εξαιρετικών ομιλητών της εκδήλωσης... (φωτ. Φιλοπρόοδος Όμιλος).

Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση, σημειώνει ο Φιλοπρόοδος, που έγινε φέτος, μιας και η πρώτη ήταν τον Ιούνιο στην Αθήνα. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο καθηγητής της Αρχαιολογίας και μελετητής του έργου Βασίλης Λαμπρινουδάκης που μίλησε για την μορφή και τις λειτουργίες του μνημείου, ο μηχανικός και επίσης μελετητής του έργου κος Ευάγγελος Καζολιάς και ο Δρ. Παναγιώτης Μαστραντώνης ο οποίος κάνοντας μια μαθηματική προσέγγιση του σχεδιασμού του Πύργου και των προηγμένων για την εποχή του τεχνικών λύσεων της κατασκευής του, ανέδειξε ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητα του όλου μνημείου.

Ο κόσμος που προσήλθε να παρακολούθησει την εκδήλωση στο Γαύριο... (φωτ. Φιλοπρόοδος Όμιλος).

Την συζήτηση διήυθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης, η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Λυδία Παλαιοκρασσά, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Όμιλου Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου, καθώς και με επιστολή του ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Ο κόσμος της εκδήλωσης στο Γαύριο (φωτ. Φιλοπρόοδος Όμιλος).

Επίσης, όπως σημειώνει ο Φιλοπρόοδος στο δελτίο του, σύντομους χαιρετισμούς και την υπόσχεση τους για κάθε βοήθεια απηύθυναν και οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος και Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Άνδρου Χρήστος Βουραζέρης. Τέλος, γράφουν, τον λόγο πήρε, μιλώντας από καρδιάς για το έργο ζωής του, ο εκδότης κος Γιώργος Δαρδανός “ψυχή” και χορηγός της όλης προσπάθειας.

Το δελτίο κλείνει με το παρακάτω απόσπασμα από λόγο του Αντώνιου Μηλιαράκη το μακρινό 1874 που αναδημοσίευσε ο Δημήτριος Πασχάλης το 1924:

[…] Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως. […]

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
  1. Αγγελος Μαροπουλος

Καλο πραγμα η δημοσιοτητα...για ολους τους μετεχοντες...,
(Δυσκολη και μη προσοδοφορα η συνειδητη σ ι ω π η...Καπου καπου ομως πρεπει να την σπαει κανεις... οταν αξιζει το θεμα.)
Και εδω πραγματι αξιζει να μιλησουν και οι επιμονα σιωπουντες Αντριωτες και μη, ΅πρατιγοι΅ (οπως ο ο ομιλων εδω) και περαστικοι... οπως οι περισσοτεροι σ¨ολα τα δυσμοιρα Νησια μας...
Ενα απλο μ π ρ α β ο λοιπον σ όλους που θελουν να διασωθουν τα αρχαια μνημεια της Ανδρου ...Ολα βεβαιως...
Μονο καμια αυταπατη! Και οι πιο ευποροι πολιτες δεν μπορουν να σωσουν μνημεια ενος αρχαιου πολιτισμου σαν του Ελληνικου που εχει σκεφτειι και φτιαξει τοσο προωθημενα εργα που ακομα και σημερα αποδεικνυονται π ρ ω τ ο π ο ρ α σε ολους τους συγχρονους τομεις της Επιστημης και της Τεχνης.
Μονο η κ ρ α τ ι κ η μ ε ρ ι μ ν α το μπορει! Απαοτελεσματικα και υπευθυνα .(Και να ...κ λ ε ι σ ε ι, η ιδια για τα ΙΧ τους δρομους που διανοιχθηκαν για την συντηρηση τους....)
Μπραβο λοιπον και παλι σ ολους που κινητοποιουνται για τα ανεπαναληπτα αυτα παντοτε επικαιρα μνημεια της Ανδρου...[/b]
Μονο μην τα ξεχασουν στην πορεια!Γιατι οι παντοτε καραδοκουντες κερδοσκοποι του τσιμεντου περιμενουν να τα καταστρεψουν .Οπως συμβαινει τωρα με τα περιφημα Μεγαλιθικα΅ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ΅της Νοτιας Ευβοιας , απεναντι απο την Ανδρο , που εγκαταλειλειμενα απο ολους , τα ...σπανε οι σπαστηρες των ΅εργολαβων΅ για να τα κανουν ...χαλικια για τα μπετα τους...

 
  1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ. ΜΑΜΑΗ.

ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΟΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

 
  1. Πανω-Αγιο-Πετριτισσα

Τελικά οι σχολιαστές σας «Εν Άνδρω» μόνο για στον Πύργο του Αγίου Πέτρου δεν σχολίασαν.
(διαγραφεται μια φράση)

  Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 11 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
  1. ΝΤΙΝΑ ΜΑΜΑΗ

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ.

 
  1. ΧΑΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΔΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ?
ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ? ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ? ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΘ ΤΑΜΕΙΟ ?
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ...ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΔΗΑΜΡΧΟΥ ΛΕΕΙ ...ΧΡΗΜΑΤΑ ...
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΑ ΑΥΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!
ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΛΕΜΕ, ΟΤΙ ΕΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΑ ΔΝΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΠΟΤΑ !

ΚΥΡΙΟΙ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΒΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

 
  1. ΝΤΙΝΑ Π. ΧΗΡΑ

Η ΑΜΜΟΛΟΧΙΤΟΥ Η ΜΑΜΑΗ ΚΑΙ Η ΒΟΛΙΚΑ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΣ + ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ
ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΩΡΑΙΩΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΧΥΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ κυριας ΜΑΜΑΗ ΝΤΙΝΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΜΕΓΑ.

 
  1. ΜΑΜΑΗ ΝΤΙΝΑ

Η ΑΜΜΟΛΟΧΙΤΟΥ Η ΜΑΜΑΗ ΚΑΙ Η ΒΟΛΙΚΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΧΥΤΥ.

 
  1. ΝΤΙΝΑ Π. ΧΗΡΑ

Τελικά ο αντιδημαρχος Οικονομικων μας ειπε οτι βρηκε κληρονομια βαρια απο τους προηγουμενους αλλα μιας και ηρθε απο μακρια (Κορθι, εδω σταματησε και περιμενε χειροκροτημα ) αλλα σε αυτο το σημειο σηκωθηκαν ολοι οι ντοπιοι και εφυγαν.
Παντως εταξε οτι στο επομενο ΣΑΤΑ κατι θα βγαλει για τον πυργο του Αγιου Πετρου
Ας ετοιμασει τα πινελα και τις βουρτσες ο προεδρος του Γαυρίου.

 
  1. ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΜΑΜΑΗ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΑΜΑΗ ,ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥΣ

 
  1. ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Κορθιανό

Νάσαι καλά ρε Μπατσιώτη. Πέστα Χρυσόστομε. Αν δεν ήταν αυτές οι τρεις θα είχε καταστραφεί η Πλούσκα. Το καλύτερο μέρος της γης. Εκεί που ρέει ένα ποτάμι με νερό μέχρι τη παραλία της Πλούσκας και με 3 γεωτρήσεις που υδροδοτεί το Μπατσί..
Ενώ τώρα έχει καταστραφεί η Υδρούσα με μια χωματερή στο Γαύριο δίπλα στον Άγιο Νικόλα, μια στο Φελλό, μια στο Ζόργκο, μια στο Βιταλι, στις Γίδες και γενικά σε όλη την ΥΔΡΟΥΣΑ
Διαβάζεις τι γράφουν οι Γαυριώτες που έχουν πνιγεί στο Σκουπίδι;
Γιατί ο Δήμαρχος άλλα τους έταξε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ και τώρα τους τιμωρεί με το να μη μαζεύουν τα σκουπίδια
Σε ποια μεριά της Άνδρου ζεις ΚΟΡΘΙΑΝΕ και δεν βλέπεις παντού σκουπίδια;
ΚΟΡΘΙΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ γίνει ο ΧΥΤΥ στη Πλούσκα θα ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ δημοτικά τέλη μέχρι τον ουρανό ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟΟΟΟΟΟ

 
Περισσότερα