ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: καλοκαίρι ήταν, πέρασε και πάει…

"Ένα καλοκαίρι, πέρασε δεν στάθηκε..." (φωτ. Ν. Μπληζιώτης)

Ήταν ένα πλούσιο πολιτιστικά καλοκαίρι για την Άνδρο. Για όλη την Άνδρο. Είχαμε πολλές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη. Κυρίως όμως στη Χώρα και στο Γαύριο. Αλλά εφέτος ήταν το Μπατσί που άνοιξε τον χορό! Και ήταν το Κόρθι με τα Τρομάρχια που έδωσε εικόνες ωραίες και γραφικές. Και βεβαίως ήταν και τα μεγάλα ανοιχτά πανηγύρια των χωριών (Άρνη, Πιτροφός, Πίσω Μεριά κλπ), που άπλωσαν το κέφι σε όλο το νησί.

Ήταν ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτιστικά. Η Άνδρος ξέφυγε λίγο πιο πέρα. Άνοιξε πανιά. Δεν είχε όπως τα προηγούμενα χρόνια ένα κέντρο αναφοράς. Έγινε προσπάθεια από ιδιώτες και συλλόγους να δημιουργηθούν 3-4 εστίες οργανωμένων εκδηλώσεων σε όλο το νησί και σε όλη την Χώρα, που κρατά την πρωτοκαθεδρία στα πολιτιστικά δρώμενα της Άνδρου.

!8 κουζίνες στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Ξύλινο ιστιοπλοϊκό σκάφος. Μια σπάνια ατραξιόν στα 50 χρόνια του ΝΟΑ (φωτ. Εν Άνδρω).

Το Μπατσί λοιπόν ξεκίνησε με το 10ήμερο με τις «18 κουζίνες» τον Ιούνιο. Τις ίδιες μέρες ήταν τα 50 χρόνια του Ράλι Άνδρου του ΝΟΑ που έδωσαν χρώμα και στην Χώρα. Κόσμος πολύς και μεγάλη επιτυχία στο Μπατσί. Κόσμος πολύς και μεγάλη επιτυχία στη Χώρα.

 

Έκθεση Νίκου Εγγονόπουλου στο ϊδρυμα Γουλανδρή (φωτ. Εν Άνδρω).

Στο τέλος του μήνα ήταν η έναρξη της πολύ ωραίας έκθεσης του σπουδαίου Νίκου Εγγονόπουλου στη Χώρα από το Ίδρυμα Γουλανδρή. Αν το Ίδρυμα έκανε και μια καλύτερη προσπάθεια σύνδεσης των εκθέσεων του και με το κοινό της Άνδρου τα εγκαίνια του θα είχαν και εύρος και πανηγυρικό χαρακτήρα για όλο το νησί.

 

Γάμος στα Πολεμαίϊκα (φωτ. Ν. Μπληζιώτης)

Εδώ να σημειώσουμε την ίδια μέρα του Ιουνίου έγινε ένας από τους δεκάδες επιτυχημένους γάμους του εφετινού καλοκαιριού στη Χώρα, που ξεχώρισε για το γούστο του και για τον στολισμό της Ρίβας στα Πολεμαίϊκα. Με όλα αυτά η αρχή του καλοκαιριού ήταν εξαιρετική. Στα καινούρια αυτού του καλοκαιριού και το άνοιγμα γκαλερί τέχνης στο Μπατσί. Κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή.

 

Γκαλερί με έργα γνωστών μεγάλων καλλιτεχνών δεν ειχαμε στην Άνδρο. Απιοκτήσαμε μια στο Μπατσί. Εδώ έργο του Τάκη... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Από την συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά είχαμε μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο. Να ξεχωρίσουμε τέσσερις από αυτές. Κατά χρονολογική σειρά. Η συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο εστιατόριο/αναψυκτήριο του Φ. Περράκη στο ΝΟΑ. Ήταν το άνοιγμα του καλοκαιριού με μια εξαιρετική συναυλία στην οποία guest-star ήταν ο Σαββόπουλος.

  

 

Ιδρυμα Κυδωνιέως, Πάνω: από την έκθεση Μοντέρνας Ελληνικής Τέχνης. Κάτω η επί 23 χρόνια καλλιτεχνική υπεύθυνη των εκθέσεων Αθηνά Σχινά υπογράφει τον κατάλογο της (φωτ. Εν Ανδρω).

Την επομένη τα εγκαίνια του Ιδρύματος Κυδωνιέως η έκθεση του οποίου εφέτος ήταν η έκπληξη. Και για τους εξαιρετικούς έλληνες καλλιτέχνες που επέλεξε η επί 23 χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια Αθηνά Σχινά. Και ακολούθως με την πολύ ωραία συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο που ακολούθησε, στην οποία ειχε ρόλο και η Φιλαρμονική.

 

ιδρυμα Κυδωνιέως: Ο Σαββόπουλος τραγουδά στην Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και τέλος δύο λόγια για την μεγάλη συγκέντρωση/παρουσίασης του Στρόφιλα στην Άνδρο, αλλά  και την εξαιρετική συναυλία με νησιώτικους σκοπούς και τραγούδια του Νίκου Οικονομίδη. Κατάμεστο το θέατρο και δεν κούνησε κανείς στη μιάμιση ώρα της παρουσίασης για τα 20 χρόνια ανασκαφών της Χριστίνας Τελεβάντου. Κουνήθηκαν πάντως όλοι όταν άρχισε το πραγματικά εξαιρετικό νησιωτικο πρόγραμμα.

 

 Στρόφιλας Άνδρου: Πάνω: Η ακρόπολη της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης. Κάτω: Εκατοντάδες θεατές από ένα κατάμεστο θέατρο χορεύουν στη σκηνή (φωτ. Εν Άνδρω).

Στο τέλος του μήνα κορυφώθηκαν τα δρώμενα με τρεις ταυτόχρονα πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις την ίδια μέρα. Την μεγάλη ανοιχτή παρουσίαση του βιβλίου μαγειρικής στην πλατεία Γηροκομείου από τον γέροντα Ευδόκιμο με την Ελένη Μενεγάκη, στην οποία προσήλθε ο αριθμός/ρεκόρ 2.300-2.400 θεατών. Η έναρξη του φεστιβάλ Άνδρου με τον Σταμάτη Κραουνάκη με 800 θεατές και το μεγάλο πανηγύρι του Πιτροφού με 600 συμμετέχοντες.

 

Η παρουσίαση μετά μαγειρικής του βιβλίου του Ευδόκιμου από την Ελένη Μενεγάκη (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Από την συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη στο ανοιχτό θέατρο με την οποία άνοιξε το φεστιβάλ (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Και το πανηγύρι του Πιτροφού (φωτ. Εν Άνδρω).

Πολλά λέχθηκαν για την σύμπτωση και το που πήγε ο κόσμος. Κανείς όμως δεν στάθηκε πως χιλιάδες άνθρωποι συνέρευσαν από όλη την Άνδρο (κάτοικοι και επισκέπτες) στην Χώρα δίνοντας ένα μοναδικό γιορταστικό χρώμα στην κορύφωση της μικρής τουριστικά σεζόν της Άνδρου. Τέτοια κορύφωση με τόσο κόσμο δεν έχει ξαναγίνει. Κατά τα άλλα ο κόσμος πήγε όπου ήθελε και αρκετοί πήγαν και σε δύο εκδηλώσεις.

 

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του καλοκαιριού στην Άρνη (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Παραμονή Δεκαπενταύγυστου τα εγκώμια της Παναγίας στα Τρομάρχια (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεκαντενταύγουστος στην Πανάχραντο (φωτ. Εν Άνδρω).

Από εκεί και μετά είχαμε τα μεγάλα πανηγύρια, οι θρησκευτικές γιορτές του καλοκαιριού και ο Δεκαπενταύγουστος (στην Άρνη το μεγαλύτερο, στα Φαλικα, στο Γαύριο του Φιλοπρόοδου, στην Πίσω Μεριά, στα Τρομάρχια και στην Καππαριά του Κορθίου).Και ακόμα μια σημαντική παρουσίαση για τα 30 χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών της Λυδίας Παλαιοκρασά στην Παλαιόπολη που έγινε στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου. Επιπλέον, αναφορά να κάνουμε στο νέο βιβλίο του αειθαλούς και εξαιρετικού ανδριώτη λογοτέχνη Σταμάτη Καμπάνη, "Ο Τροβαδούρος".

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Σταμάτη Καμπάνη στο Γαύριο (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Από τα εγκαίνια της έκθεσης για την Παλαιόπολη στο Εμπειρίκειο (φωτ. Εν Άνδρω).

Είχαμε και τις παραστάσεις και συναυλίες του φεστιβάλ Άνδρου (αρχαίες τραγωδίες, όπερα, οπερέτα, μπαλέτο, θέατρο Νέου Κόσμου, Νίκος Πορτοκάλογλου). Από όλες να σταθούμε στο θέατρο του Νεου Κόσμου με την πρωτοποριακή παράσταση του και στον Πορτοκάλογλου που κατάφερε να ξεσηκώσει το ανοιχτό θέατρο με το μπρίο του και τους εξαιρετικούς μουσικούς του.

"Πέτρες στις τσέπες του". Από την παράσταση του θεάτρου Νέου Κόσμου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Συναυλία Νικου Πορτοκάλογλου στο ανοιχτό θέατρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Κατά τα άλλα το φεστιβάλ Άνδρου είναι πλέον εμφανές πως με την περιορισμένη χρονικά παρουσία του και την στόχευση του στην κατεστημένη (mainstream) «υψηλή τέχνη» δεν μπορεί να βρει ακόμα έναν βηματισμό. Δεν έχει – και λογικά - τις δυνατότητες να συναγωνιστεί την Επίδαυρό ή το Μέγαρο.

Η Φιλαρμονική (εδώ με τον Σαββόπουλος) σε μια από τις πολλές καλοκαιρινές εμφανίσεις της στην Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Μια ακόμα πολύ καή παράσταση του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου που συνεχίζει την παράδοση του (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Και ο "Βαφτιστικός" του Γιώργου Δάμπαση που έκλεισε το φεστιβάλ (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως με αυτές τις κατευθύνσεις μοιάζει να μην αφορά το νησί και τις αναζητήσεις του. Η διάρκεια του - οι δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου – το περιορίζει επίσης. Μετά τον 15αύγουστο το συντήρησαν οι τρεις παραστάσεις των ανδριώτικων σχημάτων (Φιλαρμονική ΜΟΥΣΑ, Θεατρικός Όμιλος Άνδρου, Αλαλούμ) που ήταν όλες πολύ καλές προσελκύοντας το ντόπιο κοινό.

 

Μια από τις πιο μαγικές στιγμές του καλοκαιριού - για τρίτη χρονιά - ήταν η συναυλία του Φιλοπρόοδου Ομίλου στον Άγιο Κυπριανό (φωτ. Φιλοπρόοδος). 

Την ίδια περίοδο ο Φιλοπρόοδος στο Γαύριο έκανε μια καινούρια εμφάνιση με τη νέα διοίκηση του που τα κατάφερε πολύ καλά με μια σειρά εκδηλώσεις που έκαναν το Γαύριο πάλι αναφορά της Άνδρου. Παραστάσεις με νέο στιλ (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δημήτρης Τάρλοου κλπ) συναυλίες ξεχωριστές (κλασική μουσική στην παραλία του Αγίου Κυπριανού), ο κλασικός χορός του στο λιμάνι και βιβλιοπαρουσιάσεις. Ήταν μια άλλη αναφορά και δημιούργησε έναν άλλο πόλο στο νησί.

 

Οι γάμοι έχουν πια πληθυνεί στην Άνδρο. Εδώ ο γκλάμουρ γάμος στην Αγια Τριάδα (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάπου εδώ, για την ιστορία, να αναφέρουμε και τον «γκλάμουρ» γάμο της κόρης του Γ. Στεφάνου που έδωσε μια εικόνα «κοσμοπόλιταν» της Μυκόνου στην Άνδρο!!! Όμως με 40 βαθμούς θερμοκρασία, όλα ήταν στα όρια της θερμοπληξίας!!!…

 

 Ακούσαμε και hiphop-rap με τους Gion' Through στο αναψυκτήριο του Ομίλου. Κάτι καινούριο για τα δεδομένα του χώρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Τέλος δύο λόγια για το Νειμποριό, αλλά  και για την προσπάθεια του Φ. Περράκη στο αναψυκτήριο του ΝΟΑ. Εφέτος στον χώρο αυτόν έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νεανικού στεκιού. Ξεκίνησε με την εξαιρετική συναυλία του Μαχαιρίτσα και ακολούθησς μια σειρά ροκ συναυλίες ελληνικών σχημάτων. Κατέληξε με το hiphop-rapελληνικό συγκρότημα των GoinThrough, που διασκέδασε τον κόσμο. Ήταν ένα άνοιγμα στους νέους της Χώρας που δεν είναι μέλη του Ομίλου. Και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε.

 

Από το νεανικό πάρτι του Αυγουστίνου στο ΝΟΑ. Και αυτό κάτι καινούριο για τα δεδομένα (φωτ. αγνώστου). 

Όπως το μοναδικό άνοιγμα του ίδιου του Ομίλου. Το μεγάλο πάρτι του Αυγουστίνου Γαλιάσου στο οποίο προσήλθαν εκατοντάδες νέοι από όλη την Άνδρο. Μακάρι αυτά τα ανοίγματα να συνεχιστούν… Εδώ να προσθέσουμε πως μέρος μιας νεανικής κουλτούρας αποτυπώθηκε στα beach-partyστα Γιάλια του Αυγουστίνου Γαλιάσου και στις Αποθήκες και στο πάρτι του Moombaμε τον σατυρικό Τόνι Σφίνο.

Ο Νειμποριός εφέτος κατάφερε με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί να αποκτήσει χρώμα και παλμό. Κάτι που θα θέλαμε να δούμε να συνεχίζεται…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»