Κόρθι 29/9: Ξεκινούν οι εργασίες - με χορούς και με τραγούδια - για το μουσείο του Άγιου Ιωάννη Θεολόγου

 

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος - Φωτογραφία Εν Άνδρω.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο Κόρθι είναι ένα από τα σπουδαιότερα πρωτοχριστιανικά μνημεία της Άνδρου και όχι μόνο. Περικλείει μέσα του ιστορία δεκάδων αιώνων. Μια ιστορία που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής-Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας, περνά τους αιώνες του Βυζαντίου και της Ενετοκρατίας-Λατινοκρατίας, τους αιώνες των Οθωμανών και του νέου ελληνικού κράτους και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

 

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος - φωτ. Εν Άνδρω.

Το μνημείο είναι ελάχιστα γνωστό στην Άνδρο. Όπως ελάχιστα γνωστό είναι το μοναδικό φυσικό φαινόμενο που το ξεχωρίζει από όλα τα άλλα πρωτοχριστιανικά μνημεία και τις εκκλησίες της Άνδρου και της Ελλάδας. Κατά τον 20ο αιώνα ένα κυπαρίσι επέλεξε άγνωστο πως να φυτρώσει και να ξεπεταχτεί σε μια από τις κολώνες που κρατάνε τον τρούλο του. Ένας νεός με ένα κυπαρίσι στην στέγη του είναι ότι πιο παράξενο: κάτι σαν θαύμα...

Θεοσκέπαστη Κορθίου και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος - φωτ. Εν Άνδρω.

Για τον ναό αυτό την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου  2017 και ώρα 8.00μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στο κτίριο του "Πανεπιστημίου" στην Πίσω Μεριά Κορθίου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Επαρχείο.Άνδρου και έχει ως συνδιοργανωτές το Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίσω Μεριάς "Το Μουστάκειο" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αηδονίων.

Όπως επεξηγηματικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Επαρχείου:

«Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι λόγω της καλής κατάστασης διατήρησής του, τηρουμένων των αναλογιών με άλλα μνημεία και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που δεν συνδέεται με τους συνήθεις τύπους των Κυκλάδων, αλλά περισσότερο με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με την Μικρά Ασία και άλλες ανατολικές επαρχίες.

Αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο της βυζαντινής αρχαιολογικής γεωγραφίας της Άνδρου, με τον σπάνιο πολύ πρώιμο, του 5ου ή 6ου αιώνα, για την περιοχή αρχιτεκτονικό του τύπο, με τα ανασκαφικά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα χρονολογικά από την υστερορωμαϊκή περίοδο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και τέλος με τις τοιχογραφίες του μνημείου που χρονολογούνται τη μεσοβυζαντινή εποχή.»

            Όταν ολοκληρωθούν ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Κόρθι θα είναι ένα μουσείο ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο. Οι πρώτες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου έγιναν μεταξύ 2004-2008 από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το πρώην δήμο Κορθίου. Σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδιάζει την ολοκλήρωση των υπολοίπων εργασιών και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική του συγκροτήματος της Λέτας Κορρέ και την συμμετοχή των χορευτικών του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας.

"Εν Ανδρω"

           

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ , ΛΟΤΣΑΡΗΣ , ΚΑΠΑΚΗΣ μόνο για χορούς και πανηγύρια για τίποτα περισσότερο