Το ταξίδι ενός βιβλίου και η αναγνώριση ενός έργου

 

 Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα τα παρακάτω ενδιαφέρουν μεγάλο μέρος των αναγνωστών του Εν Άνδρω. Η βασική θεματολογία του site είναι κυρίως θέματα, καταστάσεις, περιγραφές, αναφορές, τοπικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου η αναφορά σε μια σημαντική επιτυχία του διαχειριστή του site σε πανελλήνιο επίπεδο ίσως να μην ενδιαφέρει. Όμως όπως και να το κάνουμε είναι μια επιτυχία και του διαχειριστή και του site, αλλά και της Άνδρου στην οποία αναφέρόμαστε καθημερινά.

 Δεν είναι απλό ή μικρό πράγμα ένα τοπικό site να ξεχωρίζει συχνά και να σπάει τα όρια της τοπικότητας απευθυνόμενο στο εθνικό ακροατήριο. Κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές με ναφορές του Εν Άνδρω για το νησί μας. Όμως είναι ακόμα πιο δύσκολο ένας ερευνητής με πανεπιστημιακες αναφορές και δημοσιογραφικές καταγραφές, όταν πια έχει αποτραβηχτεί στο πατρικό νησί, να γίνεται μέσα από ένα ακόμα έργο του - που πρωτοπαρουσιάστηκε στο εξωτερικό - επίκαιρος πάλι σε πανελλήνια κλίμακα. Η επιτυχία του αντανακλά λίγο και στο site και λίγο και στη σημερινή του αναφορά που είναι η Άνδρος. 

Πρώτη παρατήρηση: Με αυτές τις σκέψεις καταθέτουμε την είδηση: σήμερα Παρασκευή 30/3/18 η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αφιέρωσε την σελίδα πολιτισμού κάνοντας εκτενή αναφορά στο βιβλίο μας "Η Ποίηση στο Ελληνικό Τραγούδι". Την αναφορά υπογράφει η έγκριτη δημοσιογράφος Γιώτα Συκκά. Διαβάζοντας την παρουσίαση της κ. Συκκά νοιώσαμε ικανοποίηση που αναγνωρίστηκε - ακόμα μια φορά - ένα έργο μας για το οποίο ερευνήσαμε. γράψαμε, κοπιάσαμε, ταξιδέψαμε και στο τέλος το είδαμε τυπωμένο σε βιβλίο. Το ταξίδι μας εδώ και στο εξωτερικό άξιζε. Μάς πρόσφερε πολλά. Και τώρα με χαρά βλέπουμε το ταξίδι του βιβλίου μας να συνεχίζει πολύ πιο πέρα στο πέλαγος της ζωής και των ιδεών.

Δευτέρη παρατήρηση: μια αναδρομή στον Μάρτη του 2018 δείσνει πως τέσσερις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες και δύο ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΤ παρουσίασαν σε έκταση το βιβλίο μας. Έχουμε αναφέρθει στις πέντε πρώτες (Εφημερίδα των Συντακτών, 3/3/18, μια σελίδα, Αυγή, 6/3/18, μισή σελίδα, Ελεύθερος Τύπος, 14/3/18, μια σελίδα, Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΤ, μια ώρα 10/3/18, εκπομπή Δημήτρη Τρίκα, Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΤ, μια ώρα 21/3/18, εκπομπή Φώτη Απέργη). Σήμερα καθώς ο Μάρτης ολοκληρώνεται ήταν η σειρά της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Να πούμε με αφορμή αυτή την αναφορά πως κανείς άμα θέλει μπορεί και από την "απόμακρη" Άνδρο να προσφέρει και στο νησί, αλλά και να δημιουργεί στο πεδίο της έρευνας και των ιδέων σε εθνικό επίπεδο όπως δείχνει η διαδρομή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Τρίτη παρατήρηση: οι παρουσιάσεις, οι κριτικές, οι αναφορές, οι συνεντεύξεις, είναι στίγματα σημαντικά στον χάρτη ταξιδιού ενός βιβλίου.  Αυτές οι διάσπαρτες αναφορές (στον τύπο και στο ραδιόφωνο) είναι σημεία αναφοράς της δικής του ζωής που πάει πολύ πιο πέρα από τον συγγραφέα του.  Κάθε βιβλίο είναι και λίγο σαν ένα πνευματικό παιδί. Όταν ξεκινήσει κάνει μόνο του το δικό του ταξίδι στον χρόνο και στον τόπο. Και αφήνει τα δικά του στίγματα. Τα οποία όσα περισσότερα και μακρύτερα απλώνουν τόσο μεγαλύτερο είναι και το ταξίδεμα του βιβλίου...

Δ. Μπ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ…

This comment was minimized by the moderator on the site

Σπουδαία πράγματα μπορούν να γίνουν από όλους από οποιαδήποτε βάση! Σημασία έχει η θέληση και η σοβαρή προσπάθεια.
Μπράβο και βέβαια περιμένουμε τα επόμενα ωραία!