Μια ανεμογεννήτρια στο σπήλαιο του Αλαδινού ή όταν σμίγουν περιβάλλον και τεχνολογία

 Το σπήλαιο του Αλαδινού. Μια διαδρομή μέσα από το χωριό. Ένα μικρό όμορφο μοναπάτι που ξεκινά από τα πέτρινα καλντερίμια για να καταλήξει μετά από 359 μέτρα στο μοναδικό σπήλαιο με σταλακτίτες της Άνδρου και ένα από τα ελάχιστα σε νησί. Μια ξεχωριστή γωνιά του νησιού μας... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ίσως είναι η πιο φροντισμένη περιοχή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Άνδρου. Κι αυτό γιατί όλοι οι κάτπικοι του χωριού εδώ και πολλά χρόνια έχουν "υιοθετήσει" το σπήλαιο. Είναι το δικό τους σπήλαιο. Είναι η δικά τους προβολή στον κόσμο. Ο Σύλλογος του χωριού έχει κάνει το καλύτερο. Οι κάτοικοι έχουν ξεχωρίσει και αγαπήσει αυτό το βαθύ σπήλαιο που απλώνει κάτω από την γη τους. Σε μια από τις πιο καταπράσινες περιοχές της Άνδρου που με τίποτα δεν θυμίζει Κυκλάδες. Εκεί στήθηκε - ως υπόμνηση της σχέσης του χτες με το σήμερα - μια μικρή οικιακού χαρακτήρα ανεμογεννήτρια που εγκαιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα 2/6 από την ηλεκτρική εταιρεία Ήρων... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μοιάζει με παιχνίδι η μικρή ανεμογεννήτρια. Όμως δεν είναι. Έχει και τις μπαταριές της και δίνει ηλεκτρινό στο σπήλαιο. Δεμ πληγώνει το περιβάλλον. Μοιάζει με έλικα από ένα μικρό αεροπλανάκι μέσα στην καταπράσινη κοιλάδα. Η εταιρεία Ήρων σκέφτηκε να την κάνει δώρο στο σπήλαιο και η υπεύθυνη για το θέμα Λία Φιλιπποπούλου ανέλαβε να μάς ειδοποιήσει να είμαστε εκεί. Το αστείο είναι πως όταν μάς είπε πως "τηλεφωνεί από την εταιρεία Ήρων για να μάς καλέσει επίσήμως" ρωτήσαμε: "πως βρήκατε το Εν Άνδρω". Και η απάντηση: "το ξέραμε με δύο τρόπους. Πρώτον μάς το σύστησαν και δεύτερον το παρακολυθεί ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης και στελέχη μας!!"{ (φωτ. Εν Άνδρω)

Και μάθαμε πως στην εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ήρων μερικά στελέχη της από την Άνδρο!!! Πρώτος ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Δανιόλος (τρίτος από αριστερά) με καταγωγή από το Αλαδινού! Και μετά ο Δημήτρης Σαραντόπουλος (πέμπτος από αριστερά) από την Ρίβα!! Εδώ στην φωτογραφία και η Λία Φιλιπποπούλου (τέταρτη από αριστερά). Τους πλαισιώνουν στελέχη της εταιρείας που βρέθηκαν για την περίσταση στην Άνδρο το Σαββατοκύριακο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Βρεθήκαμε μετά την μεσημεριανή πρώτη συνάντηση στην Χώρα, το απόγευμα στο σπήλαιο του Αλαδινού, όπου η Φρόσω, μόνιμη κάτοικος και ξεναγός του σπηλαίου ανέλαβε να καταβάσει την μικρή παρέα τωνβ τολμηρών στα έγκατα της ανδριώτικης γης για μια διαδρομή στον χρόνο δημιουργίας του σπηλαίου, που έχει να κάνει και με τον χρόνο δημιουργίας της Άνδρου και της γης (φωτ. Εν Άνδρω)..

 Μια μικρή στενή στριφογυριστή σκάλα μάς κατεβάζει αρκετά μέτρα μέσα στη γη. Εδώ κάτω όλα είναι λίγο στενάχωρα μιας και κανείς πρέπει να προσέζει. Όμως η ανταμοιβή από αυτό που βλέπει και ζει τον ανταμοίβη. Πρώτη παρατ'ηρηση: ανεξαρτήτως τιμ καιρό κάνει έξω εδώ κάτω η θερμοκρασία είναι σταθερή 15-16 βαθμοί Κελσίου! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η πρώτη εικόνα του σπηλαίου και πρώτη επαφή με αυτό είναι η υπέροχη αίθουσα των καταρρακτών: εντυπωσιακή. Ένας πανύψηλος βράχος γεμάτος ριπές από στακακτίτες που "τρέχουν" από πάνω προς τα κάτω δίνει την αίσθηση μαρμαρωμένων καταρρακτών! Με τον κατάλληλο επιβλητικό φωτισμό όλα γύρω αποκτούν κάτι το μαγικό και το εξώκοσμο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Οι επισκέπτες παρακολουθούν την ξεναγό που εξηγεί και εντυπωσιάζει με τα λεγόμενα: "το σπήλαιο δημιουργήθηκε σε παλαιότερη εποχή της γης. Τότε εδώ μέσα έτρεχε ένα υπόγειος ποταμός που κάποτε στέρεψε... Μετά άρχισε να δημιουργείται το φυσικό περιβάλλον για να διαμορφωθούν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες από την υγρασία και τα άλατα..." (φωτ. Εν Άνδρω).

 ΄Οι ειδικοί της ενέργειας του Ήρωνα και αρκετοί άλλοι που ήρθαν για την περίσταση παρακολουθούν στριφογυρίζοντας στα στενάχωρα υπόγεια δρομάκια κατάλοιπο του αρχαίου υπόγειου ποταμού και της επέμβασης του ανθρώπου που έκοψε πολλούς σταλακτίτες. Γιατίν το σπήλαιο του Αλαδινού πριν αναδειχθεί από τους ανθρώπους είχε πρώτα μερικώς καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από έναν δάσκαλο της Μεσαριάς που έστελνε τα παιδιά και έσπαζαν σταλακτίτες για να φτιάξουν ένα συντριβάνι στη πλατεία του χωριού! Κάποτε διαμορφώθηκε η πλατεία και πετάχτηκαν οι σταλακτίτες!!! Έτσι τώρα ότι βλέπουμε είναι μέρος από το θέαμα των σταλακτιτών που υπήρχαν πολύ παλαιότερα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η έξοδος από το σπήλαιο στην επιφάνεια είναι η ανάδυση από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Όλοι στρέφουν τα μάτια προς τον ουρανό να δουν ένα drone που πετά πάνω τους! Από τα σπλάχνα της γης στον αέρα της γης. Κι ο σημερινός άνθρωπος κάπου ανάμεσα. Η σεμνή τελετή παρουσιάσης της ανεμογεννήτριας του σπηλαίου πήρε τέλος. Οι ανδριώτες της περιοχής και οι άνθρωποι του Ήρωνα που παραβρέθηκαν πλήρεις εντυπώσεων πήραν τον δρόμο ντης επιστροφής χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι για ένα ακόμα μικρό βήμα να συνδυαστεί το περιβάλλον με την τεχνολογία με τρόπο αρμονικό (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"