Χώρα Άνδρου: Θρησκείες και πολιτισμοί της Μεσογείου (5-8 Ιουλίου)

 

Από 5 έως 8 Ιουλίου 2018 στο νησί της Άνδρου – Δημοτικό Θέατρο Χώρας - θα γίνουν σεμινάρια Θερινού Πανεπιστημίου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο».

Η τριήμερη επιστημονική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., του Δήμου Άνδρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σίκινου, καθώς και της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο «Θρησκείες και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο» αποτελεί δόκιμη, διεπιστημονική, πρωτοβουλία έγκριτων ερευνητικών ομάδων, η οποία αποσκοπεί στο να διασυνδέσει προσωπικότητες και φορείς από την ευρύτερη κοινωνική, επιχειρηματική σφαίρα και πολιτισμική σφαίρα με το σύγχρονο θεολογικό και θρησκειολογικό διεπιστημονικό λόγο που διατυπώνεται με αφετηρία ιστορικές και επίκαιρες πτυχές του διαχρονικά πολυπολιτισμικού και πολυθρησκευτικού βίου της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύσσονται θεματικές ενότητες όπως: (α) «Θρησκείες της Μεσογείου: Ιστορία, Πηγές και Διαπολιτισμικός Βίος», (β) «Διορθόδοξες, Διαχριστιανικές και Διαθρησκειακές Σχέσεις στη Μεσόγειο», (γ) «Θρησκεία, Πολιτισμός και Κοινωνία στη Σύγχρονη Μεσόγειο: Μια κριτική και ανθρωπολογική θεώρηση», (δ) «Θρησκείες της Μεσογείου και Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Τέχνη, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία», (ε) «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Θρησκευτική Αγωγή στη Μεσόγειο του 21ου αιώνα» και (στ) «Θρησκείες της Μεσογείου, Διεθνείς Ορίζοντες και Παγκόσμιες Προκλήσεις».

Ταυτόχρονα, προσφέρεται η ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων να έλθουν σε άμεση επαφή με τους πολιτισμικούς θησαυρούς της Άνδρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου.

Το κύριο σώμα των συνεδριών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6/7 (έναρξη και συνεδρίες) και Σάββατο 7/7 2018, ώρα 18:00-21:00, και την Κυριακή 8/72018, 11:00-15:00 (συνεδρίες και λήξη). Το σύνολο των συνέδρων, διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό, νέοι ερευνητές και ειδικοί προσκεκλημένοι, αναμένεται να ξεπεράσει τις εκατό (100) συμμετοχές. Επιτυχής παρακολούθηση των εργασιών του Θερινού Πανεπιστημίου, οδηγεί στη χορήγηση ειδικού πιστοποιητικού συμμετοχής.

Πληροφορίες-Επικοινωνία: +30 6981442982, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ