Εγκαίνια έκθεσης Μυταρά (πρόσωπα και παρουσίες)

 Σάαβατο βράδυ στην Χώεα. Μια χαλαρή ευχαριστη βραδιά. Χωρίς αέρα ή πολύ ζέστη. Κόσμος αρκετός γύρω. Μερικοί γάμοι, μια μαθητική παράσταση στο Ανοιχτό Θέατρο και τα εγκαίνια Μυταρά έφεραν κόσμο στην πόλη της Άνδρου.Κατηφορίσαμε προς το Μουσείο Γουλανδρή... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στις πρώτες θέσεις της σεμνής μάζωξης σε αίθουσα της έκθεσης πολλοί οι προσκεκλημένοι. Διακρίνονται η κ. Μυτσρά, η κ. Αρβελέρ και η κ. Καραδόντη. Αριστερά ο Κ. Κουτσομάλης, διευθυντής του Ιδρύματος. Σύντομές οι εισαγωγές πριν την δεξίωση στο δώμα του μουσείου που ακολούθησε (φωτ. Εν Άνδρω).

Κόσμος αρκετός και στο μουσείο για την έκθεση που ήδη παρουσιάσαμε. Συνήθως στα εγκαίνια μιλούν πολιτικοί και οι δημιουργοί του γεγονότος. Μίλησε, λοιπόν, ο δήμαρχος Άνδρου (πάνω). Καλωσόρισε η κ. Καραδόντη εκ μέρους του Ιδρύμαστος και για την έκθεση μίλησε η επιμελήτρια Μαρία Κουτσομάλη (κάτω).

 Στη δεξίωση παραβρέθηκε κυρίως η εξ Αθηνών Άνδρος. Υπήρχαν όμως και εξ Άνδρου ανδριώτες. Βεβαίως υπήρχαν και οι επίσημοιι προσκαλεσμένοι του Ιδρύματος Γουλανδρη. Παρατήρηση: οι ανδριώτες εξ Αθηνών περιορίστηκαν με τους συμπατριώτες της Αθήνας! Και οι εξ Άνδρου κυρίως με τους εξ Άνδρου! Υπάρχει κάποιες στιγμές δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινωνικών τμημάτων της Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Πάντως ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το δώμα του μουσείου και μπλέχθηκαν όλοι. Ή, τουλάχιστον έτσι φαινόταν... (φωτ. Εν Άνδρω).

Από τους προσκεκλημένους του Ιδρύματος (ανδριώτες γαρ κι εμείς περιοριστήκαμε σε αυτούς που γνωρίζαμε ή γνωρίσαμε) σταθήκαμε σε μερικούς ξεχωριστούς από Αθήνα. Εδώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Πριν 4 δεκαετίες διευθυντής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών είχε δώσει συστατική επιστολή για το μεταπτυχιακό μας. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή που τον βρήκαμε πάλι  προσκεκλημένο ομιλητή του Ιδρύματος στο στρογγυλό τραπέζι της Κυριακής... (φωτ. Εν Άνδρω) 

 Άλλη μια παρέα γνώριμων από παλιά και νέων γνώριμων. Ο εκδότης, βιβλιοπώλης και ιδιοκτήτης μιας από τις πιο γνωστές αίθουσες λόγου στο βιβλιοπωλείο Ιανός Ν.Καρατζάς (αριστερά κάτω). Η ξεχωριστή ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραϊνδρου (πάνω αριστερα). Δίπλα ο γνωστός σκηνοθέτης Αντωνης Αντύπας. Και η παρέα κλείνει με την Ειρήνη, υπεύθυνη του Ιδρύματος στις δημόσιες σχέσεις. Πριν δεκαετίες συμφοιτήτρια στο Οικονομικό της Νομικής. Μια αξέχαστη φοιτητοπαρέα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και μια αναμνηστική φωτογραφία (από τις ελάχιστες προσωπικές). Μέσα στην καλή χαρά με τον σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα και την Ελένη Καραΐνδρου (φωτ. Ν. Καρατζάς).

Λίγο αργότερα ανηφορίζοντας με φίλο καλό και παλαιό από το Γαύριο διαπιστώσαμε πως κίσμος αρκετός - παρά το προχωρημένο της ώρας - ήταν στον πεζόδρομο της Χώρας δίνοντας χρώμα σε μια βραδιά που με τον τρόπο της - και με τα εγκαίνια του Μυτσρά - ανοίγει την καθυστερημένη σε σχέση με τα άλλα νησιά καλοκαιρινή σεζόν της Άνδρου...  *φωτ. Εν Άνδρω).

Δ. Μπ.