Εγκαίνια Ιδρύματος Κυδωνιέα: μια σημαντική προστιθέμενη αξία στην Άνδρο...

 Για μια ακόμα χρονιά το Ίδρυμα Κυδωνιέα έδωσε στην Άνδρο προστιθέμενη πολιτιστική αξία με την ετήσια έκθεση του που εγκαινιάστηκε στην Χώρα το Σάββατο 21/7. Το ϊδρυμα επί 24 χρόνια απλώνει την Άνδρο πολύ πέρα από τα όρια της μέσα από τις εκθέσεις του που αποτυπώνουν την ελληνική εικαστική δημιουργία. Λίγες είναι οι "εστίες" που δίνουν σήμερα με συνέπεια και τακτικότητα μια γενική εικόνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην χώρα μας. Στη φωτογραφία εικόνα από τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ανοικτές στην κοινωνία της Άνδρου οι πόρτες του Ιδρύματος προσέλκυσαν για μια ακόμα χρονιά κόσμο στα εγκαίνια της έκθεσης του. Ένας κόσμος που απλώθηκε στην αυλή και στα γύρω πεζοδρόμια... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Λίγο πριν τα εγκαίνια. Μερικοί από τους παρουσιαζόμενους στην έκθεση καλλιτέχνες με την επιμελήτρια της έκθεσης, φίλους και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος (φωτ. Εν Άνδρω).

 Λίγο μετά την πρωινή συνέντευξη τύπου του Σαββάτου οι καλλιτέχνες στις αίθουσες της έκθεσης (φωτ. Εν Άνδρω).

 Όπως πάντα η ομιλία της Αθηνάς Σχινά ήταν κάτι μεταξύ έκπληξης και μαθήματος. Ιδίως οι αναφορές της στην διάκριση μεταξύ Πλατωνικής και Αριστοτελικής αντίληψης της Ευρώπης. Η μεν ανατολική ορθοδοξία, όπως εξήγησε, ακολούθησε την Πλατωνική αντίληψη ο δε δυτικός καθολικισμός/προτεσταντισμός ακολούθησε την Αριστοτέλεια αντίληψη χαράσσοντας, με βάση την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τις διαφορές της Ευρώπης τόσο στην λογική όσο και στην τέχνη. Οι απαρχές αυτής της διάκρισης βρίσκονται στον Άγιο Θωμά Ακινάτη. Δίπλα στην Σχινά ο Νίκος Σιγάλας, πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέα, που με την ομιλία του το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης κατέθεσε τις ανησυχίες του, πέρα από την τέχνη, και για το περιβάλλον του νησιού μιλώντας για είδη της πανίδας και της χλωρίδας της Άνδρου που απειλούνται με εξαφάνιση (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και όπως πάντα δημοσιογράφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ και της ΕΡΤ ανέλαβαν την παρουσίαση της έκθεσης πέρα από τα όρια της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η Αθηνά Σχινά με προσκαλεσμένο της με φόντο τα έργα δύο διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η έκθεση ερευνά την σχέση του ανθρώπου με την φύση. Δέντρα και ανθρωποι έχουν ρίζες και αναφορές στο περιβάλλον. Ρίζες και αναφορές υλικές και πνευματικές, όπως εξήγησε η Α. Σχινά (φωτ. Εν Άνδρω).

Συνάμα όμως και ο άνθρωπος αφήνει το δικό του ίχνος, το δικό του αποτύπωμα στη φύση, όπως φαίνεται στον παραπάνω εντυπωσιακό πίνακα της έκθεσης (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια έκθεση που εξέπληξε συμπεριλαμβάνοντας και πίνακες συμβατικής τοπιογραφίας. Μια τοπιογραφία που αποτυπώνει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο νησιώτικα τοπία της Ελλάδας από έναν καλλιτέχνη που ξαφνιάζει προερχόμενος από την Δράμα! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια έκθεση που περιλαμβάνει και το παιχνίδι του ανθρώπου με την φύση. Ένα παιχνίδι, που αποτυπώνεται στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού που ξετυλίγει το κουβάρι της Αριάδνης ανάμεσα από τα δέντρα, το οποίο όπως φαίνεται έχει μπερδευτεί επικίνδυνα στους καιρούς μας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ακόμα στην έκθεση υπάρχει και μια τοπιογραφία/παιδικό παιχνίδι που κρατά ότι αυτή θέλει από την σχέση ανθρώπου με το τοπίο. Μια ακόμα από τις πολλές εκφάνσεις της έκθεσης... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο πολιτισμός είναι συνάρτηση της δημιουργικότητας και της αυτενέργειας μιας κοινωνίας. Για να υπάρξει αποδοχή του πρέπει τα πολιτιστικά προϊόντα να γίνουν μέρος της κοινωνίας. Πρέπει δημιουργοί και Ιδρύματα Πολιτισμού να βρουν τρόπους να απευθυνθούν στην κοινωνία. Να νοιώσουν την κοινωνία και η κοινωνία να νοιώσει αυτούς σαν μέρη της. Καιρός τα Ιδρύματα Πολιτισμού και οι δημιουργοί της Άνδρου να βρουν συνέργειες μεταξύ τους και με την κοινωνία. Για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα στο νησί μας. Στη φωτογραφία η αδελφότητα της Μονής Παναχράντου που με την παρουσία και την δράση της να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας της Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).   

Διαμαντης Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ειναι δυνατον ο δημαρχος να λειπει απο τα εγκαινια χωρις να συμβαινει κατι πολυ σοβαρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο δήμαρχος δεν έλειπε από τα εγκαίνια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια κ. Μπασαντή για τη λιτή αλλά στοχευμένη παρουσίαση των εγκαινίων της έκθεσης. Το Ίδρυμα Κυδωνιαίως χάρις των πρωτοβουλιών του προέδρου κ. Σιγάλα, αλλά και της οραματικής συζύγου του κ. Έρης Μανούσου, αθόρυβα συμβάλει, προσφέρει και δημιουργεί πολιτισμό στο νησί μας. Το θέμα της έκθεσης είναι επίκαιρο όσο ποτέ, για τη συνειδητοποίηση ότι η φύση και γενικά το οικολογικό περιβάλλον του νησιού, αποτελεί προέκταση, αλλά και ταυτόρονα και το "Ποιητικό Αίτιο" του πολιτιστικού περιβάλλοντος.