ΜΠΑΤΣΙ: Βραβεύσεις σε τουρίστες που έρχονται συνεχώς επί 20 χρόνια στην Άνδρο!..

 Πρώτη έκπληξη: τα βραβεία των τουριστών που έρχονται στο Μπατσί επί 20 χρόνια συνεχώς τα εμπνεύστηκε ο χρυσοχόος και πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μπατσίου Ευτύχης Τσιβουράκης από το σήμα του Εν Άνδρω. Μάς ευχαρίστησε για την ίδέα που εισάγαμε στο νησί πριν πέντε χρόνια. Απαντήσαμε πως ήταν δική μας ευχαρίστηση κάτι που κανείς ποτέ πριν δεν αξιοποίησε - κι εμείς το φέραμε στο κέντρο της κοινής προσοχής - τώρα τείνει να αναγνωριστεί ως σήμα κατατεθέν της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Δεύτερη έκπληξη: τα βραβεία των τουριστών που έρχονται στο Μπατσί και στην Άνδρο 20 χρόνια δεν προσέλκυσαν την προσοχή των επαγγελματιών της περιοχής - πέρα από την τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου. Αλλά ούτε τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες (πρόεδρο τοπικου, αντιδήμαρχο Μπατσίου, υπεύθυνη τουρισμού). Η εξήγηση μάλλον εύκολη: οι τουριστές μπορεί να έρχονται στην Άνδρο 20 και 30 χρόνια, αλλά δεν ψηφίζουν στην Άνδρο. Άρα το τοπικό πολιτικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Κρίμα γιατί μια τέτοια εκδήλωση με την παρουσία κάποιων που παραγόντων και με την κατάλληλη προβολή θα βοηθούσε την εξωστρέφεια του Μπατσιού και της Άνδρου. Τελικά παραβρέθηκαν το προεδρέιο του Σωματείου και καμια 20αριά χαμογελαστοί τουρίστες μάλλον έκπληκτοι, που κάποιοι τους αναγνώρισαν την επί 20ετία ή επί 30ετία συνεχή παρουσία τους (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το ένα βραβείο της συνεχούς 20ετούς παρουσίας στο Μπατσί απονεμήθηκε στην Σου από το Κέντ της Νότιας Αγγλίας. Η Σου ανακάλυψε την Άνδρο ψάχνοντας διαφημιστικές μπροσούρες πριν 24 χρόνια. Από τις τρεις που ξεφύλισε μια είχε μια όλη κι όλη φωτογραφία του Μπατσιού. Της άρεσε και ήρθε. Από την πρώτη στιγμή ένοιωσε παράξενα. Το μέρος την συγκλόνισε. Λες και το ήξερε. Λες και είχε έρεθι κάπτε άλλοτε.  Έμεινε ώρα και το κοίταγε και της ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Επέτρεψε πάλι το 1998. Τότε κατάλαβε πως το Μπατσί ήταν κάτι σαν μοίρα γι΄αυτήν... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Και την δεύτερη φορά στάθηκε στο ίδιο μέρος. Στην απέναντι ακτή που δείχνει. Ψηλά στο λοφίσκο. Και πάλι της ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Έμεινε ένα μήνα. Και δέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους. Αν και έχει ταξιδέψει σε 45 χωρες του κόσμου θεωρεί το Μπατσί και την Άνδρο δεύτερη πατρίδα της. Έρχεται κάθε χρόνο. Έφερε τον άντρα της, τους φίλους της, τις παρέες της. Όπως εξομολογήθηκε είναι σαν σε μια προηγούμενη ζωή της - όπως λένε οι ανατολικές βουδιστικές θρησκείες - να είχε ζήσει εδώ. Και τώρα ξαναγυρνά συνεχώς... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το δεύτερο βραβειο των 20 χρόνων συνεχούς παρουσίας το πήρε ένα ζευγάρι αυστριακών, ο Ρίτσαρντ και και η Ούρλι που ζουν λίγο έξω από την Βιέννη και οι οποίοι έρχονται αδιαλείπτως στο Μπατσί επί... 30 χρόνια!!! Όταν πρωτοήρθαν ο Ρίτσαρντ ήταν 30 ετών και σήμερα είναι 60! Ήρθαν γιατί ο πεθερός του που είχε έρεθει πριν είπε πει πως ήταν πολύ ωραία. Έφτασε στην Άνδρο και στο Μπατσί ένα μήνα μετά την σύσταση με την γυναίκα του οδικώς μέσω Ιταλίας. Ήταν το 1988. Του άρεσε πολύ το νησί, η φυσική ομορφιά του και ο απλός κόσμος του χωριού. Θυμάται πως τότε το Μπατσί είχε μόνο 5-6 ταβέρνες κι 1-2 ξενοδοχεία. Έμειναν σε ένα σπίτι. Ένοιωσαν πολύ ωραία. Και μετά άρχισαν να έρχονται συνέχεια. Αργότερα έκαναν παιδιά και τα έφερναν κι αυτά. Τώρα τα παιδιά τους μεγάλωσαν κι έρχονται μόνα τους και με τους φίλους τους. Όλη η οικογένεια θεωρούν πλέον την Άνδρο δεύτερη πατρίδα τους (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Σήμερα όλοι πλέον ξέρουν όλους στο Μπατσί. Νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Και οι τρεις κάνουν πολύ παρέα με τους ντόπιους. Και η Σου και ο Ρίτσαρντ και η Ούρλι νοιώθουν την ανάγκη να επικοινωνούν και να έχουν έλληνες φίλους. Αγαπούν την ελληνική κουλτούρα και επιδιώκουν να την ζουν όσο μπορούν περισσότερο. Αν και το Μπατσί μεγάλωσε πολύ πια εξακολουθούν να το αγαπάνε όπως και τότε που δεν ήταν τόσο τουριστικό. Ο Ρίτσαρντ εξηγεί πως αισθάνεται καλά και με τον πολύ κόσμο έτσι έρχεται δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, αλλά και μια αργότερα τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο όλα του θυμίζουν κάτι από το παλιό Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).

 Από τον πρόεδρο Ευτυχή Τσιβουράκη και τον γραμματέα Γιάννη Κατσιλίβα του Σωνατείου Επαγγελματιών Μπατσίου προσφέρθηκε σαμπάνια και δόθηκαν τα αναμνηστικά βραβεία σε ένα εύθυμο και ευχάριστο κλίμα. Από την μεριά μας ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία και αυτή η πρώτη βράβευση να βρουν συνέχεια και του χρόνου να πλαισιώσουν την μικρή γιορτή περισσότεροι επαγγελματίες και οι υπεύθυνοι της τοπικής δημοτικής αρχής ώστε να δοθεί μια αίσθηση μεγαλύτερης επιβράβευσης σε ανθρώπους που ήρθαν κι ένοιωσαν την Άνδρο σαν δεύτερη πετρίδα τους. Και το στήριξαν με την πολύχρονη παρουσία τους. Κάθε επιβράβευση προς αυτούς επιστρέφει στην Άνδρο και στο Μπατσί πολλάπλασία. Και κάθε προβολή μιας τέτοιας επιβράβευσης αναδεικνύει πολύ πέρα από τα όρια του νησιού μας μια Άνδρο φιλόξενη κι ευγνωμονούσα προς όλους αυτούς που την αγάπησαν... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"