Η φρεγάτα "Έλλη" στην Άνδρο πριν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας

Η "Έλλη" σε αραξοβόλιο

Η ναυαρχίδα του Στόλου, η φρεγάτα «Έλλη», κατέπλευσε λίγες μέρες στην Άνδρο πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι χτες βράδυ είχε αγκυροβολήσει έξω από το Μπατσί και προετοιμαζόταν για την Τήνο όπου με την παρουσία της (15.8) θα τιμήσει το εύδρομο «Έλλη» που βυθίστηκε, τη μέρα της μεγάλης γιορτής το 1940, από την φονική τορπίλη των Ιταλών. Χτες βράδυ η φρεγάτα αναχώρησε πάλι,

 

Η "Έλλη" σε άσκηση.

Το πλοίο, βάφτηκε, καλλωπίστηκε για να λάμπει στον αυγουστιάτικο ήλιο στο νησί της Μεγαλόχαρης. Σύμφωνα με το έθιμο, θα γίνει κλήρωση, προκειμένου να επιλεγούν εκείνοι από το πλήρωμα που θα σηκώσουν στους ώμους τους την εικόνα της Τήνου.

 

Η "Έλλη" στο τρικυμισμένο Μπατσί των ημερών 

Η παρουσία του πολεμικού πλοίου στην Άνδρο, δείχνει ότι το ΓΕΝ δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση για την παραμονή ή όχι μονάδας του Στόλου στο νησί.

Ελπίζεται ότι οι ναύαρχοι Γενικού Επιτελείου, θα υπολογίσουν σωστά την επιθυμία του συνόλου των κατοίκων της Άνδρου και θα διατάξουν υπέρ της μόνιμης παρουσίας μια φρεγάτας γύρω από τις ακτές της Άνδρου.

Λ.Π.

XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο θυρεός του πλοίου

Διαστάσεις: 130,5/14,6/6,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.630 τόν.
Πρόωση: 2 RR Olympus 56.800 HR, 2 RR Tyne 10
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: 198
Οπλισμός: 2 πυροβόλα 76 χιλ. ΟΤΟ Melara, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε.Ε. Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow. Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντίμετρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 Ε/Π ΑΒ-212 ή ενός (1) Ε/Π SH-70B .

Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας, μαζί με τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, μετά από παραγγελία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 10 Οκτωβρίου 1981 με πρώτο κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γρηγόρη Δεμέστιχα ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου 1981. Του ιδίου τύπου: ΛΗΜΝΟΣ, ΑΔΡΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΝ, ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

Έλαβε μέρος στον πόλεμο του Κόλπου, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράκ (1990-91), στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας καθώς και στις αντιπειρατικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κέρατος της Αφρικής (2010). Τα ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ έχουν ενισχυμένο Α/Α οπλισμό έναντι των λοιπών. Από το Νοέμβριο 2007 έως τον Ιούλιο 2009, το πλοίο εκτέλεσε Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και από το Νοέμβριο 2016 έως το Μάρτιο 2017, Μετασκευή Ελικοδρομίου (Ε/Δ) και εργασίες Δεξαμενισμού και Συντήρησης, επίσης στα ΕΝΑΕ .

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάποια στιγμή πρέπει να μας πείτε ποιος ήταν αυτός ο «άρρωστος» που ήθελε να διώξει το πλοίο από το νησί επειδή τάχα τον ενοχλούσε το ελικόπτερο. Και τώρα που λύθηκε το θέμα με το ελικόπτερο, να μας πει τι είναι αυτό που τον ενοχλεί...