ΑΝΔΡΟΣ 2018: Παραδοσιακά Χριστούγεννα στην Μονή Παναχράντου

 Από την παραμονή ο καιρός άρχισε ξαφνικά να τα χαλάει. Ο ερχομός της κακοκαιρίας στην μοναδικής ομορφιάς και εκπληκτικών φυσικών εναλλαγών κοιλάδα της Χώρας έγινε με τρόπο λίαν εντυπωσιακό όπως δείχνει η φωτογραφία του συνεργάτη μας από την Πανάχραντο (φωτ. Χαρίδημος).

 Αξημέρωτα ανήμερα Χριστούγεννα η ομίχλη και το χιονόνερο βαραίνουν πάνω στους Γερακώνες. Η εικόνα των Γέννησης στην υγρή, σκοτεινή και γεμάτη ομίχλη είσοδο του μοναστηρίου παραπέμπει στο παλιό χριστουγεννιάτιατικο τραγουδάκι: χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει!!! (φωτ. Χαρίδημος).

Ο αειθαλής Γέροντας Ευδόκιμος πρώτος-πρώτος στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία με το βιβλικό ύφος και τους απλούς τρόπους δίνει τον τόνο της γιορτινής θρησκευτικής μέρας (φωτ. Χαρίδημος).

 Η αδελφότητα της Παναχράντου - όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε επί πολλά πλέον χρόνια - δίνει με την παρουσία της την εικόνα της ενότητας και της χαρμόσυνης γαλήνη της μέρας, που συμβολίζει την γέννηση της ελπίδας, της αγάπης, της ζωής. Όλοι μαζί λειτουργούν στο Καθολικό της Μονής (φωτ. Χαρίδημος).  

 Στο ψαλτήρι ο Απόστολος Μακρόπουλος, με την βυζαντινή παιδεία του από την Κωνσταντινούπολη, ο φιλόπατρις Λευτέρης Πολέμης από τα Αποίκια και η Κατερίνα Ρεμούνδου από τον Πιτροφό αποτυπώνουν μια Άνδρο στην ολότητα της, που είναι παρούσα στην μεγάλη γιορτή... (φωτ. Χαρίδημος).

 Η μεγάλη είσοδος "τα Άγια" στην κατάμεστη εκκλησιά... (φωτ. Χαρίδημος).

 Κατάμεστη η εκκλησιά από κόσμο. Γύρω στις 8:00 δεν έπεφτε καρφίτσα. Εκατοντάδες οι προσελθόντες από όλη την Άνδρο. Ήταν εκεί Ανδριώτες από Γαύριο, από Μπατσί, από Χώρα και Κόρθι... (φωτ. Χαρίδημος).

 Φίλος ανέφερε πως κατάφερε και μέτρησε αξημέρωτα πάνω από 100 αυτοκίνητα στον σκοτεινό και ομιχλώδη δρόμο. Όλη η Άνδρος τίμησε την μέρα στο μοναστήρι της μεγάλης γιορτής (φωτ. Χαρίδημος).

 Και στο τέλος το παραδοσιακο κοκορόζουμο. Όπως είναι έθιμο κάθε χρόνο μοιράστηκε στους προσελθόντες για να τονωθούν από το αξημέρωτο ξύπνημα και την διαδρομή μέχρι το μοναστήρι. Κι όπως πάντα θερμός ο πατέρας Αέτιος να διακονεί το ποίμνιο... (φωτ. Χαρίδημος).

 Πάνω από 300 άτομα πέρασαν από το μοναστήρι αυτό το χριστουγεννιάτικο πρωινό. Γέμισε η τραπεζαρία για το καθιερώμένο κέρασμα με κοκορόζουμο, κοτόπουλο, σαλάτα, τυρί και κρασί (φωτ. Χαρίδημος).

 Το αδιαχώρητο στην τραπεζαρία και να σκεφτεί κανείς πως αρκετοί έφυγαν αμέσως μετά την λειτουργία γιατί λόγω μέρας γιόρταζαν και πήγαν για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα σπίτια τους (φωτ. Χαρίδημος).

 Γεμάτοι και οι στεγασμένοι διάδρομοι της Μονής μιας και το κρύο, το χιονόνερο και η ομίχλη κρατούσαν όλους μέσα ή σε στεγασμένους χώρους (φωτ. Χαρίδημος).

 Γεμάτη και η τραπεζαρία/καθιστικό των μοναχών μετά την λειτουργία. Οι Ανδριώτες της Άνδρου τίμησαν την μέρα και το μοναστήρι με την παρουσία τους (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και η απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία της μέρας. Η οικογένεια Σκόρδου από τα Αειπάτια με τον πατέρα Ευδόκιμο που τους κατευώδοσε στην εξώθυρα της Μονής (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και μια τελευταία φωτογραφία που συμπληρώνει την πρώτη αποτυπώνοντας την ομίχλη που είχε τυλίξει για ώρες το μεγάλο και ιστορικό μοναστήρι της Άνδρου (φωτ. Χαρίδημος)

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet