ΑΝΔΡΟΣ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2019: Από τους χώρους του πνεύματος στους χώρους... του οινοπνεύματος!!!

 Ρωτάνε συχνά φίλοι εκλεκτοί πως περνά κανείς μια πρωτοχρονιά στην άδεια Άνδρο. Πως σε μια μικρή και κλειστή κοινωνία μπορεί να ξεφύγει από τα στεγανά της και μάλιστα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι φεύγουν για διακοπές στην άδεια Αθήνα; Η απάντηση απλή, αλλά και πέρα από τα συνηθισμένα. Μπορεί εύκολα με ένα απλό πέρασμα λίγων λεπτών από διαφορετικούς χώρους να βιώσει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις αγγίζοντας μια μοναδική διαδρομή από τους χώρους του πνεύματος μέχρι εκείνους του οινοπνεύματος! Μια διαδρομή όσο κρατά το κερί αυτής της τόσο απλής, αλλά και ξεχωριστής νύχτας του χρόνου... (φωτ. Εν Άνδρω)

Στους χώρους του πνεύματος...

 Βρεθήκαμε ακόμα μια χρονιά μέσα στη νυχτερινή βροχή που έχει ήδη ξεκινήσει με τα προεόρτια της βραδιάς στην Μονή Παναχράντου. Μια περιπλάνηση η άνοδος στο μοναδικό βουνό των Γερακώνων της Άνδρου. Αλλά και μια διαδρομή εικόνων από την χρονιά που έφυγε. Στιγμές απόσυρσης στους εσωτερικούς χώρους του εαυτού μας και μνήμες από αναμετρήσεις με όσα αφήσαμε πίσω προσδωκόντας να πάρουμε δύναμη γι' αυτά που θα έλθουν. Χρειάζονται κι αυτές οι στιγμές στη ζωή. Κι ο γέροντας Ευδόκιμος φιγούρα βιβλική ήταν εκεί ακούραστος μέσα στη νύχτα της μεγάλης εναλλαγής του χρόνου... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το σεμνό τραπέζι λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήταν το επιστέγασμα της προσμονής με έναν διαφορετικό τρόπο του νέου χρόνου. Όσοι έφτασαν μέχρι εκεί με την βροχή γεύτηκαν το εξαιρετικό ντόπιο κρασί. Το κυρίως πιάτο ήταν προσφορά οικογένειας της περιοχής... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και βεβαίως τι τραπέζι θα ήταν χωρίς την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα; Την οποία έκοψε ο παπούς της Άνδρου, ο γέροντας Ευδόκιμος. Το φλουρί μην ρωτάτε. Έπεσε στο πρώτο κομμάτι, που ήταν του Χριστού! Λογικό θα πείτε. Αν δεν πέσει το φλουρί σε μοναστήρι στον Χριστό που θα πέσει; (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και ενώ πια ο "Ραφαήλ" - όπως ονομάστηκε η καταιγίδα είχε πια φτάσει κι έβρεχε συνεχώς - η οικογένεια Μουστάκα από την Μεσαριά που ήταν όλη παρούσα ζήτησε να την φωτογραφόισουμε στην έξοδο του μοναδικού μοναστηριού της Άνδρου που μια τέτοια μέρα κατάφερε ακόμα μια χρονιά να αφήσει το αποτύπωμα του στην ζωή του νησιού (φωτ. Εν Άνδρω).

Και στους χώρους του οινοπνεύματος...

 Στη Χώρα επόμενο σταθμό της πρωτοχρονιάτικης νυχτερινής διαδρομής μας: μόνο η βροχή υπήρχε στον άδειο νυχτερινό δρόμο. Υπήρχαν όμως και δύο μπαρ που έσφυζαν από νεανική ζωή. Φίλος που συναντήσαμε μας σύστησε να πάμε οποσδήποτε πρώτα στο μπαρ "Λήθη". Κάναμε στροφή και κατηφορίσαμε λοιπόν - λίγο παραξενεμένοι - μιας και το ξέραμε ελάχιστα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο "Λήθη" λοιπόν. Στα σκαλάκια αριστερά προς την Θεοσκέπαστη. Ο εξωτερικός στολισμός του έδινε χάρη και το καθιστούσε αναφορά. Η μουσική νεανική και ζωηρή. Είχαμε αφήσει πια πίσω τους χώρους του πνεύματος και μπαίναμε στους χώρους του... οινοπνεύματος!!!... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο Νεός Χρόνος είχε φτάσει πριν δύο ώρες κι όλοι ήταν χαρούμενοι. Και πως να μην είσαι χαρούμενος όταν είσαι νέος και έχεις όνειρα κι ελπίδες που μόνο τα νιάτα δίνουν; Το μπαρ είχε αρκετές δεκάδες νέους που συζητούσαν κι έπιναν το πότο τους... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ξαφνιαστήκαμε που βρήκαμε τόσους πολλούς φίλους του Εν Άνδρω εκεί. Η υποδοχή ιδιαίτερα θερμή από όλους. Ήταν έκπληξη και γι' αυτούς η παρουσία μας. Αλλά και ιδιαίτερη για εμάς η θερμή υποδοχή των θαμώνων και κυρίως των άγνωστων σε εμάς ιδιοκτητών, που μάς ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως για την παρουσία μας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο Ηλίας Μαραβελής - εκ των ιδιοκτητών μαζί με τον Θεοφάνη Βονίκα - με ιδιαίτερη χαρά μάς εξήγησε γιατί βγάλανε το μπαρ του "Λήθη". Όπως γράφει και ο κατάλογος τους "η Λήθη είναι ποταμός του Κάτω Κόσμου που σύμφωνα με την μυθολογία πίνοντας από τις πηγές τους οι ψυχές ξέφευγαν από τις έγνοιες τους ξυπνώντας αισθήματα χαράς, ευτυχίας κι ανεμελιάς, όπως θα νοιώσετε δοκιμάζοντας τα signature cocktail μας"!!!(φωτ. Εν Άνδρω).

Ο τίτλος του μπαρ τους και η άντληση από την μυθολογία μιας ωραίας ιστορίας βοηθά την παρουσία τους. Συνάμα είναι και η ζεστασιά τους προς όσους ανοίγουν πόρτα του μπαρ τους. Στη "Λήθη" έχουν ξεχάσει τις κακές συμπεριφορές μιας Άνδρου περιθωριακής και αναχρονιστικής. Είναι εκεί ολοχρονίς δίνοντας εικόνες και συμπεριφορές ευχάριστες προς όλους. Και η Άνδρος χρειάζεται τέτοιες παρουσίες. Στη φωτογραφία ο Ηλιάς Μαραβελής συζητά με τρεις ωραίες κοπέλες ξημερώματα του νέου χρόνου... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Επόμενος σταθμός το Level του αρχιπροπονητή Πεπέ. Ο Φίλιππος είναι κομμάτι αναπόσπαστο της νυχτερινής Άνδρου πολλά χρόνια. Η μετεγκατάσταση του στην Αγορά άνοιξε τις πόρτες για ένα πιο νεανικό κοινό. Τα απόμερα μέρη δεν βοηθούν πάντα μια προσπάθεια έτσι κρυμένα και δύσκολα προσβάσιμα. Ο Φίλιππας με το Level έκανε βήμα σε ένα άλλο επίπεδο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Αρκετές δεκάδες νεαροί και νεαρές τις πρώτες πρωινές ώρες του νέου χρόνου στο μπαρ. Ατμόσφαιρα γιορτινή. Χαρούμενη. Μουσική εκκωφαντική, αλλά κομμάτια ιδιαίτερα... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μουσική από τις παλιές γνωστές επιτυχίες του ροκ μέχρι σημερικά μουσικά νεανικά περάσματα. Και οι νεανικές παρέες κατά γκρουπ να λένε τα δικά τους, να ζουν τις στιγμές με τρόπο έντονο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι ο Φίλιππας στα χάι του. Με την γνωστή εγκαρδιότητα του: βέβαια αυτός μάς περίμενε! Και χάρηκε λέγοντας: "πάντα επαγγελματίας στο πάθος για ενημέρωση"!!! Καινούργια χρονιά με ελπίδες ξεκινά... (φωτ. Εν Άνδρω).

Βεβαίως δεν μπορούμε να είμαστε πάντα παρόντες σε όλα. Το μπαρ του Mickey είχε πάρτυ από νωρίς (γύρω στις 18:30) και είχε κόσμο πολύ. Δεν παραβρεθήκαμε, αλλά ο πάντα εγκάρδιος Μίκι με τον Βαγγέλη Μενδρινό έστειλαν φωτογραφίες και τις συμπεριλάβαμε στο οδοιπορικό μας στους χώρους του οινοπνεύματος... (φωτ. Β.Μ.)

Άλλη μια φωτογραφία από το μεγάλο πάρτι στου Mickey... (φωτ. Β.Μ.)

 Στο τέλος της σύντομης περιδιάβασης μας ο "Ραφαήλ" μας περίμενε στον μουσκεμένο πεζόδρομο. Ασταμάτητος... (φωτ. Εν Άνδρω).

Περνώντας από τον Νειμποριό κατά τις 3:00 το πρωί είδαμε το αδιαχώρητο σε αυτοκίμνητα και δεν σταματήσαμε. Στανάτησαν όμως οι φίλοι του Χαλά και έστειλαν μετά την ανάρτηση μας μιας σειρά φωτογραφίες λέγοντας: "είμαστε και εμείς εκεί"! Ε, αού ήταν και αυτοί εκεί βάζουμε δύο φωτογραφίες για να μην ξεχνιόμαστε (φωτ. Γ.Ν.)

Και για να μην χανόμαστε στα βουνά. Ο κάποτε απόμερος Νειμοριός χάρη στην παρουσία ορισμένων ξεχωριστών επαγγελματιών έχει γίνει με τον τρόπο του αναφορά της Χώρας και του νησιού και αν τον αφήσουμ έξω από τον λογαριασμό μάς στέλνουν οι φίλοι του φωτογραφίες. Νάναι καλά οι άνθρωποι (φωτ. Γ.Ν.)

 Αλλά μήπως σταμάτησε κι ανήμερα πρωτοχρονιά ο "Ραφαήλ"; Πάλι ασταμάτητος. Αλλά τον χρειαζόμαστε κι αυτόν. Χωρίς αυτή την αδιάκοπή επί ώρες βροχή πως θα γεμίσει η γη τα ρεζερβουάρ της; Πως θα τρέξουν οι πηγές; Πως θα περάσει το επόμενο στεγνό καλοκαίρι; Γι' αυτό σας λέμε πως ο νέος χρόνος ήρθε με το καλό και βροχερό ποδαρικό του "Ραφαήλ" να ξεδιψάσει την γη της Άνδρου και των άλλων νησιών μας που τον χρειάζονταν τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορα. Στη φωτογραφία η Χώρα μέσα στην κουρτίνα της αδιάκοπής σημερινής πρωτοχρονιάτικης βροχής. Καλή Χρονιά σε όλους...

"ΕΝ ¨ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σας κ.Μπασαντή ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ,τα αρχαία Ελληνικά το λένε............
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι είναι για να το λένε τα αρχαία ελληνικά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Μπασαντή υπάρχει μία αρχαία Ελληνική λέξη η ''ναυς''η βάρκα δηλαδή η γενική της είναι της νηός είτε κατ άλλους της νεώς. Το ΝΗμποριό λοιπόν πρέπει να είναι σύνθετη λέξη από την ναυς της νηός και το εμπόριο,Ο χώρος που γίνονταν εμπόριο με τις βάρκες της ''νήες'.Υπάρχει και η λέξη ΝΑΥΣταθμος με κοινή ρίζα .Αυτά μας μάθαινε κάποτε ο αείμνηστος Χαζάπης ο φιλόλογος στην ΑΝΔΡΟ.Βλέπετε κ Μπασαντή ''γηράσκω αεί διδασκόμενος''.Έχετε αντίρρηση;;;ΜELINADELFINAKI Καλό απόγευμα........
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Για να το λέτε εσείς έτσι θά' ναι...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί ο ''Νειμποριός ''με ει;;;;και όχι Νημποριός;;;; με ΄΄η΄
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι νομίζουμε. Αν υπάρχει άλλη εξήγηση γράψτε τη να μάθουμε αγαπητή κυρία melinadelfinak

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΑΠΑΙΧΤΟΣ....
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ !!!