Ο ελληνικός κινηματογράφος και η Άνδρος: ταινία "Φουσκοθαλασσιές" - Μπατσί 1966.

Το "Elena P." μπαίνει στο Μπατσί. Από την ταινία Φουσκοθαλασσιές που γυρίστηκε στην Άνδρο το 1966.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ηθογραφίες της ελληνικής κοινωνίας των νησιών τη δεκαετία του 1960, αποτελεί αναμφισβήτητα η ταινία με τίτλο «Φουσκοθαλασσιές» που γυρίστηκε στην Άνδρο το 1966, από την εταιρεία παραγωγής Αφοί Ρουσσόπουλοι-Γ.Λαζαρίδης-Δ.Σαρρής-Κ. Ψαρράς, με πρωταγωνιστές δύο από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και την Μαίρη Αρώνη. Το σενάριο ήταν του Γιώργου Λαζαρίδη και βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Μπόγρη με τίτλο «Τα αρραβωνιάσματα», σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου.

Άλλο ένα στιγμιότυπο. Το "ElenaP" μπαίνει στο φινάλε της ταινίας στο Μπατσί.

Η ταινία παρακολουθεί την ζωή μιας οικογένειας θαλασσινών του νησιού, σε μια κοινωνία γυναικοκρατούμενη, στην οποία κάθε σπίτι είχε και έναν ναυτικό, ενώ η γυναίκα είχε δύο εξίσου σημαντικούς ρόλους, αυτή της συζύγου, αλλά και της «κεφαλής» του σπιτιού, που σήμαινε ότι ήταν η απόλυτη αρχή διοίκησης, που κάθε της εντολή δεν δέχονταν αμφισβήτηση.

Το "Elena P." είναι για τους πολλούς μια ευτυχισμένη παιδική μνήμη. Τότε το πλοίο της γραμμής έπιανε και στα Μπατσί. Δύο στιγμιότυπα του πλοίου από την ταινία.

Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί την ζωή της Αλκμήνης, κόρης της καπετάνισσας Χρυσούλας, η οποία αγαπάει τον νεαρό ναυτικό Αυγουστή. Η μητέρα της όμως θέλει να την παντρέψει με έναν στεριανό για να μη δυστυχήσει, όπως συνέβη με την ίδια. Όταν ο πατέρας της Αλκμήνης, ο καπεταν-Νικόλας, αφήνει το καράβι του για να ζήσει πλέον στη στεριά, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά συναντά δυσκολίες και διαπιστώνει ότι τη θάλασσα είναι πιο εύκολο να την «φέρει βόλτα» απ’ ότι το ίδιο του το σπίτι.

Βραδινό Μπατσί 1966. Ένας άλλος οικισμός. Πόσα προστέθηκαν και πόσα λείπουν από τότε;  Ο Άγιος Φίλιππος ημιτελής. Τα σπίτια λιγοστά. Το ξενοδοχείο Κρίνος ξεχωρίζει. Άλλα χρόνια. 

Οι δύσκολες καταστάσεις συνεχίζονται και προκαλούν τριγμούς στην οικογένεια του καπετάν-Νικόλα, ωστόσο το τέλος θα είναι καλό και η Αλκμήνη θα παντρευτεί τον Αυγουστή, τον οποίο υποδύεται ο Ανδρέας Ντούζος, σε μια από τις πιο «δροσερές» ερμηνείες του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Πάνω το Μπατσί του 1966. Πίσω του η αιώνια Κουβάρα. Κάτω οι πρωταγωνιστές της σπουδαίας ηθογραφίας "Φουσκοθαλασσιές", Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Μαίρη Αρώνη, στην τελευταία σκηνή του έργου. 

Η ταινία είναι γεμάτη από όμορφα τοπία και παραλίες της Άνδρου και πραγματικά είναι κρίμα που δεν είχε γυριστεί σε έγχρωμο φιλμ, αφού με χρώμα θα κέρδιζε πολλούς «πόντους». Εξαιρετικός όπως πάντα ο Παπαγιαννόπουλος, αλλά την παράσταση κλέβει χωρίς αμφιβολία η μοναδική Μαίρη Αρώνη, με τη νευρώδης, αλλά και άκρως δυναμική παρουσία της, που πείθει 100% ως γυναίκα ναυτικού και αρχηγός του σπιτιού.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet