Εν Άνδρω

Εν Άνδρω

Πρόγνωση Καιρού Μετεωρ/κός Σταθμός Άνδρος Live
  • Επικοινωνία

εν Άνδρω

  • Αρχικη
  • Πολιτικη
  • Κοινωνια
  • Οικονομια
  • Πολιτισμος
  • Περιβαλλον
  • Ιστορια
  • Χρονογραφηματα
  • Βιντεο
  • Ναυτικες Ιστοριες
  • Πληροφοριες
  • Επικοινωνια
  • Πολιτική
Facebook   Twitter
  • Αρχικη
  • Πολιτικη
  • Κοινωνια
  • Οικονομια
  • Πολιτισμος
  • Περιβαλλον
  • Ιστορια
  • Χρονογραφηματα
  • Βιντεο
  • Ναυτικες Ιστοριες
  • Πληροφοριες
  • Επικοινωνια
  • Εκτύπωση
  • Email

Θεόφιλος Καΐρης: ιστορική μορφή της Άνδρου και της Ελλάδας

on 10 Μαρ 2015

Του Μιχάλη Τιβέριου

Καθηγητή ΑΠΘ - Ακαδημαϊκού 

(Το κείμενο του Μιχάλη Τιβέριου - φωτο - για τον Θεόφιλο Καΐρη δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα για την Άνδρο της έκδοσης "δέκατα/εν Άνδρω" καλοκαίρι 2014)   

             O Θεόφιλος Καΐρης, η μεγαλύτερη πνευματική και όχι μόνο προσωπικότητα της Άνδρου, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της χώρας μας κατά τους χρόνους της Επανάστασης του ’21 και αμέσως μετά. Ωστόσο, αν και έδωσε με όλες του τις δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές, τα πάντα για την ανάσταση και προκοπή αυτού του τόπου, η ελληνική Πολιτεία όχι μόνο επεδίωξε τον παραμερισμό του αλλά και πρωτοστάτησε στη φυσική του εξόντωση.

Ο Καΐρης υπήρξε μια μορφή που συνδύαζε σοφία, θάρρος, εντιμότητα, μαχητικότητα, καρτερία, σεμνότητα, πίστη στην ελευθερία του ατόμου. Και όλες αυτές τις αρετές του και πολλές άλλες τις ένωνε σφικτά ένα άμεμπτο ήθος. Δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να γίνει κυνηγός υψηλόβαθμων θέσεων ή θύμα κολάκων. Στην οποιαδήποτε εξουσία έλεγε όχι αυτό που πιθανόν θα της άρεσε, αλλά εκείνο που ο ίδιος θεωρούσε ορθό. Στις μέρες μας όμως όλο και πιο αισθητή γίνεται η παρουσία ατόμων που κατέχουν ακαδημαϊκούς τίτλους και οι οποίοι βρισκόμενοι κοντά στην εξουσία τη... θωπεύουν, επικροτώντας και ενισχύοντας κακές επιλογές της που συνήθως οφείλονται σε όχι καλή ενημέρωση και σε ποικίλες σκοπιμότητες. Και αυτό το κάνουν, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν διάφορες φιλοδοξίες τους, μωρές και μη.

Το πορτρέτο του Θεόφιλου Καΐρη που κοσμεί την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στην Χώρα της Άνδρου

            Η πολυσχιδής προσφορά του Καΐρη στο έθνος κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού του αγώνα, όπως και πριν ή μετά από αυτόν, υπήρξε κατά γενική ομολογία ανεκτίμητη. Τον επιλέγουν να προσφωνήσει τον Καποδίστρια μόλις αυτός πατά το πόδι του στην απελευθερωμένη χώρα και αντί να πει λόγια πανηγυρικά, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις, ζητά από τον Κυβερνήτη σύνταγμα και νόμους: «Δεν θέλουσιν εξουσιάζει (...) ολέθρια πάθη· όχι χαμερπείς ιδιοτέλειαι, όχι ραδιουργίαι· όχι οικείος, εάν δεν είνε άξιος· όχι συγγενής, εάν είνε ανεπιτήδειος· όχι φίλος του Κυβερνήτου, εάν δεν έχη ικανότητα, για να αισθανθή η πατρίς, να καταλάβωμεν και ημείς, να επαναλάβη η αδέκαστος ιστορία, ν’ αντηχήσωσιν όλοι οι αιώνες, ότι ου Συ, ουδέ ο υιός Σου, ουδέ ο οικείος Σου, ουδέ ο φίλος Σου, ουδέ πνεύμα φατρίας, αλλ’ αληθώς αυτός ο νόμος του Θεού, αυτό το δίκαιον, αυτοί της Ελλάδος οι θεσμοί κυβερνώσι την Ελλάδα δια Σού»! [Οπωσδήποτε ο φιλόσοφος επηρεασμένος προφανώς από τις σχετικά πρόσφατες μεγάλες εξελίξεις στην Ευρώπη, που είχαν προκύψει μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εισηγείται στον Κυβερνήτη να προχωρήσει στη σύνταξη Συντάγματος, χωρίς να προβληματίζεται αν ο ελληνικός λαός ήταν ώριμος, κατά τη δεδομένη χρονική εκείνη στιγμή, να κυβερνηθεί με συνταγματικούς νόμους. Σε έναν τόπο που μετά από αιώνων σκλαβιά το μόνο που επικρατούσε ήταν το δίκιο και το συμφέρον των κατά τόπους ισχυρών τοπαρχών, ήταν αδύνατη η διακυβέρνηση των τότε απελευθερωμένων Ελλήνων με καθαρές δημοκρατικές διαδικασίες και φιλελεύθερες συνταγματικές διατάξεις.]

Η σχολή του Θεόφιλου Καΐρη στην Άνδρο (Χώρα) εκεί που σήμερα είναι το δημοτικό σχολείο

            Λίγο αργότερα, το 1835, ο Όθων αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προς την πατρίδα υπηρεσίες του Καΐρη, του απονέμει το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρα. Εκείνος όμως με σεμνότητα και ευγένεια δεν αποδέχεται την τιμή αυτή: «Δεν έπραξα τίποτε τοιούτου βραβείου άξιον», αλλά μόνο «μέρος (...) της επιθυμίας (...), ήτις πάντοτε με εβασάνιζε· (...) να προσφέρω τι και εγώ προς το έθνος μου αντάξιον των όσων προς αυτό (...) χρεωστώ· (...) Ήδη αξιωθείς του υπό της Υμετέρας Μεγαλειότητος δωρηθέντος μοι τούτου σταυρού λαμβάνω ευχαρίστως την ευκαιρίαν ταύτην και τολμώ να το προσφέρω δι’ Αυτής εις οποιονδήποτε άλλον ομογενή μου, άξιον τοιούτου αριστείου (...). Εις εμέ δε, Βασιλεύ, ικανή μένει αμοιβή, ότι επροσπάθησα τουλάχιστον να κάμω το προς την πατρίδα χρέος μου (...)»!

 

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στην Χώρα. Έργο ζωής του ιστορικού Δημήτρη Πολέμη εις μνήμη Θεόφιλου Καΐρη. Εκεί φυλάσσονται τα αρχεία του, αλλά και μεγάλος μέρος του πνευματικού πλούτου της Άνδρου.

            Το 1837 με βασιλικό διάταγμα ο Καΐρης διορίζεται καθηγητής της φιλοσοφίας στο νεοϊδρυμένο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αλλά και πάλι με εύσχημο και αθόρυβο τρόπο αρνείται να δεχτεί την υψηλή αυτή θέση. Πιστεύει ότι θα προσφέρει στην πατρίδα πολύ μεγαλύτερες υπηρεσίες αν παραμείνει στο Ορφανοτροφείο που είχε ιδρύσει με τόσες θυσίες στο γενέθλιο νησί του, διδάσκοντας ανάμεσα σε άλλους και σε ορφανά που είχε δημιουργήσει ο αιματηρός αγώνας της Επανάστασης του ’21, παρέχοντας σε αυτά επιπλέον φαγητό και στέγη δωρεάν.

            Οι θρησκευτικές δοξασίες του Καΐρη, που κατακρίθηκαν ακόμη και από πολλούς φίλους και μαθητές του, του προκάλεσαν αφορισμό από την Εκκλησία και μεγάλες διώξεις. Καταδικάζεται και το ταλαιπωρημένο από το γήρας, τις ασθένειες και τις οθωμανικές σφαίρες σώμα του σύρεται σε φρικτές φυλακές, όπου και πεθαίνει στις 09/01/1853 σε ηλικία 68 ετών. Δέκα μέρες μετά το θάνατό του, όμως, ο Άρειος Πάγος τον αθωώνει. Αξίζει να παραθέσω την αρχή της αγόρευσης του Νικολάου Σαριπόλου, του μεγάλου νομομαθή της εποχής που είχε αναλάβει την υπεράσπισή του: «Ο Καΐρης απέθανε, και απέθανεν αθώος. (...) Αλλ’ οποίον μέγα μάθημα έδωκε προς την επίγειον δικαιοσύνην αυτός ο Θεός, καλέσας ενώπιον του αναμαρτήτου δικαστηρίου του τον Θεόφιλον Καΐρην! Ο Ύψιστος (...) εκκαλέσας (...) τον κατηγορηθέντα επί αιρεσιαρχία Θεόφιλον Καΐρην, απέδειξε προφανώς ότι αι τοιαύται δίκαι υπεκφεύγουσι την αρμοδιότητα παντός επιγείου, παντός εξ ανθρώπων συγκεκροτημένου δικαστηρίου. Πάσα κατά του Υψίστου προσβολή υπό μόνου του Υψίστου αρμοδίως εκδικάζεται (...)»! Είναι ένα από τα μελανότερα σημεία της νεότερης ιστορίας μας ότι το άψυχο σώμα του Καΐρη κάποιοι στο λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου, εκτελώντας ίσως εντολές ανωτέρων τους, φρόντισαν να το εξαφανίσουν, ενώ υπάρχει και παράδοση που υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε οικτρά.

            Το 1930, όταν το ελληνικό κράτος γιόρταζε την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσής του από τον οθωμανικό ζυγό, ο Καΐρης ξεχάστηκε παντελώς. Ας ελπίσουμε ότι όταν το έθνος θα γιορτάζει τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού του, οι τότε υπεύθυνοι θα τον θυμηθούν. Πάντως το 1920 ο ευφυής και διορατικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, Μελέτιος Μεταξάκης, θέλοντας να αμβλύνει την κακή για την Εκκλησία εντύπωση που προκάλεσε ο άγριος διωγμός του Καΐρη, έγραφε: «Δια την φυλάκισιν και την ειρκτήν (του Καΐρη), είνε μεμπτέα μόνον η Πολιτεία, διότι πολιτικαί είνε και όχι εκκλησιαστικαί αι διατάξεις, αίτινες εφηρμόσθησαν κατ’ αυτού»!

Tweet

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
  1. Σχόλια (3)

  1. Πρώτα τα παλαιότερα
  2. Πρώτα τα νεώτερα
There are no comments posted here yet
Νικόλαος Ζαρίκος
Νικόλαος Ζαρίκος
  1. περίπου 1 χρόνο πριν
  2. #64748
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή σας ημέρα
Έχουν δίκιο οι φίλοι Άγγλοι, αγαπητό "Εν Άνδρω".
Ορισμένα κείμενά σας και φωτογραφίες, θα ήταν πολύ ευχάριστο να μπορούμε και εμείς να τα αποθηκεύουμε η να επεξεργαζόμαστε (μετάφραση στην περίπτωση των Άγγλων), έτσι ώστε να εμπλουτίζουμε το αρχείο μας για το αγαπημένο μας νησί, που είναι και ο τόπος καταγωγής η διαμονής μας.
Δεν είναι ολοι οι αναγνώστες σας "κλέφτες".
Καλό θα ήταν να επανεξετάσετε το θέμα "φίλτρο".

Πάντως καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι το συγκεκριμένο φίλτρο που χρησιμοποιείτε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απροσπέλαστο.
Ήδη το κείμενο του αγαπητού Καθηγητή, έχει μπει στο αρχείο μου για την Άνδρο μας.
Και είμαι και ένας απλός και μάλλον αδαής χρήστης των υπολογιστών.
Φαντασθείτε δηλαδή πόσο απλό είναι το θέμα για τους "κλέφτες" στους οποίους αναφέρεστε, οι οποίοι έχουν τους υπολογιστές ως επάγγελμα.

Φιλικότατα πάντοτε
Ευχαριστώ

  1. 0
Κώστας Κυριακός
Κώστας Κυριακός
  1. περίπου 2 χρόνια πριν
  2. #63830
This comment was minimized by the moderator on the site

Γειά σας. Σας γράφω εκ μέρους φίλων Άγγλων, μονίμων κατοίκων του νησιού, που με τα λίγα Ελληνικά τους διαβάζουν συστηματικά και με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστοσελίδα σας, υποβοηθούμενοι.πολλές φορές από την ηλεκρονική μετάφραση. Πλην όμως μου λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν πια Select (ηλεκτρονική επιλογή) του κειμένου για να προχωρήσουν στην μετάφρασή του. Πράγματι διαπίστωσα και εγώ πως έχουν δίκιο. Μήπως έχετε αλλάξει κάτι στη ιστοσελίδα σας, η μήπως μπορείτε να μας συστήσετε κάποια άλλη μέθοδο για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι;
Ευχαριστώ,

Κώστας Κυριακός (6978684360 / 22820 71914)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επειδή μας έχουν κατέκλέψει σάιτ που κάνουν "ρεπορτάζ" από τον καναπέ τους κσι φωτογραφίες και κείμενα βάλαμε φίλτρο. Τι να κανουμε; Να το αφήσουμε ανοικτό και να βλέπουμε φωτογραφίες και κειμενα μας στο Πρώτο Θέμα ή στο iefimarida με υπογραφή του Κυκλάδες κλπ;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
  1. 0
Κωνσταντίνος Στρατής
Κωνσταντίνος Στρατής
  1. περίπου 7 χρόνια πριν
  2. #210
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Μιχάλη σου εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για το εξαιρετικό άρθρο σου, που τα λέει όλα για το μεγάλο φιλόσοφο της Ανδρου τον Θεόφιλο Καίρη και τιμάει επάξια την αιώνια μνήμη του.
Αυτό και μόνο το άρθρο σου αποδεικνύει οτι επάξια έλαβες την τήβενο του Ακαδημαϊκού.

  1. 0
Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ANDROS 200 XRONIA
SEAJETS
ANDROS STON XRONO

Προτεινόμενα

Σύγκρουση πετρελαιοφόρων νότια στον Κάβο Ντόρο!...
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΑΝΔΡΟ...
Η πλατεία Καΐρη, το πανηγύρι και μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες γι' αυτήν
Ακριβές μου διακοπές!...
Ένα μπαρ από το πουθενά κλέβει τις εντυπώσεις στην Χώρα...
ΤΑ ΝΕΑ - Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος: Ένα ξεχωριστό βιβλίο
ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Πλάθοντας το άυλο...
Οι καλοί οι καπετάνιοι... στο Γαύριο φαίνονται!
Το πανηγύρι του Πλάτανου!!!
ΑΝΔΡΙΑΚΟΣ: ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ Ο ΡΑΦΑΗΛ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΤΙΒΟΥ Κ-16

Δημοφιλή

Ραφήνα-Πειραιάς-Λαύριο: Πλοία, αποστάσεις, εισιτήρια...
ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ: Επείγουσα διακομιδή τη νύχτα στο Λαύριο...
Ηλιάνα Χώνα: από την Άνδρο με εξ αποστάσεως μαθήματα αριστούχος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας!
ΑΝΔΡΟΣ: Γάμοι, βαφτίσια, τριήμερα και Σαββατοκύριακα!...
Οι καλοί οι καπετάνιοι... στο Γαύριο φαίνονται!
Ένα μπαρ από το πουθενά κλέβει τις εντυπώσεις στην Χώρα...
Κι άλλη διακομιδή με ελικόπτερο. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους...
Πέτρος Γουλανδρής: έφυγε ένας από τους σημαντικούς ανδριώτες εφοπλιστές σε ηλικία 93 ετών...
Έρχονται στην Άνδρο και με... αεροταξί!!!
ΕΚΑΒ: Τέλος καλό όλα καλά...
ANNA DOULI
PLOES TRAVEL

Ναυτικές Ιστορίες

Port Elizabeth: "Σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού…"
Η τραβερσάδα του τρόμου
H Judy...
Αλλόκοτα συναπαντήματα στους ωκεανούς!...
Μια μεγάλη θαλασσοταραχή και ένα στοίχημα…
Εφιάλτης μιας νύχτας...
Πασχαλινό γαλακτομπούρεκο στον Ειρηνικό…
Το κύμα η πλώρη κέρδιζε οργιά με την οργιά...
Ο ναύαρχος Νίκος Παπάς, εγώ και το ...καψώνι
Στα πλοκάμια της Ντόροθυ

Βίντεο

Λιμάνι Ραφήνας 1945-2015 (χρονογράφημα και βίντεο)
Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου (βίντεο)
Το τελευταίο ρεμέτζο (βίντεο)
Δύο ανδριώτες ζωγράφοι - Δ.Βαρδακώστας & Γ.Σεργουλόπουλος (βίντεο)
Στρόφιλας Άνδρου 4500 π.Χ. - 3200 π.Χ. (βίντεο)
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Περιβάλλον
  • Οικονομία
  • Ιστορία
  • Χρονογραφήματα
  • Αθλητισμός
  • Θέματα
  • Προτεινόμενα
  • Δημοφιλή
  • Βίντεο
  • Ναυτικές Ιστορίες
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνία
  • Επικοινωνία
Facebook   Twitter
©  2022. All rights reserved. Designed by Steficon S.A.