ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

Του Γιώργου Τρανάκου

 

Άνδρος (φωτο: Επαμεινώνδας Μαρμαράς)

   Πρωινό Σαββάτου 31 Οκτωβρίου. Oκαιρός έχει βορίσει, ξηρός. Κρύος ήλιος, με δόντια που λέμε. Παίρνω το αυτοκίνητό από το Κόρθι με προορισμό το Μπατσί. Γνώριμη καθημερινή διαδρομή την οποία όλα τα πρωινά την απολαμβάνω εδώ και αρκετά χρόνια: Χειμώνα, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Άνοιξη. Χαζεύοντας την πλευρά της θάλασσας μόλις την πιάσω με την άκρη των ματιών μου: δυτικά της Άνδρου.

   Κατεβαίνοντας την διαδρομή  από Ζαγανιάρι ακούω στο ραδιόφωνο τις ειδήσεις της ημέρας. Ο δημοσιογράφος κάνει διάλειμμα από την πολιτική ανασκόπηση και καλεί έναν οδηγό ΤΑΞΙ να του δώσει ενημέρωση  από την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

-        Στον Πειραιά, στο λιμάνι, τα οχήματα κινούνται με δυσκολία, το ίδιο και στην κάθοδο της Κηφισίας – αναφέρει με δημοσιογραφικό στόμφο ο ταξιτζής,

  Χαμογελάω μόνος μου, περίεργο; Έχω ήδη φθάσει στην Σταυροπέδα και δεν έχω συναντήσει ούτε ένα αυτοκίνητο!!! Σαν να είμαι μόνος μου σε αυτό το νησί!!!

  Φθάνω στο Μπατσί και στην συνέχεια πηγαίνω στο λιμάνι του Γαυρίου για να παραλάβω εμπορεύματα από το πλοίο που θα ερχόταν στις 09.45. Στην προβλήτα του λιμανιού είμαστε όλοι και όλοι δέκα άτομα που αναμένουμε το πλοίο της γραμμής.          

  Κοιτώντας τον Χάρακα, γυρίζω το βλέμμα μου στον σταθμό επιβατών: άδειος…  

  Ούτε ένας επιβάτης δεν βρισκόταν να ταξιδέψει. Το πλοίο φθάνει στην ώρα του, η αποεπιβίβαση επιβατών και οχημάτων ολοκληρώθηκε σε λίγα μόλις λεπτά, η κίνηση του πλοίου προς Άνδρο μετρημένη στα δάχτυλα. Έχω προβληματιστεί πάλι…

  Δυστυχώς αυτή η σκέψη με βαραίνει όπως βαραίνει νομίζω όλους όσους  μένουν μόνιμα στην Άνδρο.

-   Είμαστε μόνοι, είμαστε λίγοι!! Που είναι ο κόσμος; Που είναι η κίνηση στα καταστήματα; Στους δρόμους;

Το καλοκαίρι πέρασε. Και πέρασε γρήγορα. Ο χειμώνας μακρύς όχι μόνο κλιματολογικά, αλλά συναισθηματικά, κοινωνικά, οικονομικά. Οι σκέψεις περνάνε γρήγορα από το μυαλό μου για συζητήσεις που κάνουμε  με φίλους, με συγχωριανούς, με γνωστούς για το ίδιο θέμα, εδώ και χρόνια.

-   Που είναι ο κόσμος;

   Η Άνδρος όσο έκτιζε σπίτια, εξοχικά, παραθεριστικές κατοικίες, νέους οικισμούς παράλληλα αιμορραγούσε πληθυσμιακά!

Αιμορραγούσε από την εποχή του 1980 με ταχύς ρυθμούς και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Οι λόγοι αυτής της φυγής; Αρκετοί. Άλλοι για λόγους επιβίωσης, άλλοι για το θεαθήναι. Όλοι όμως με μία κατάληξη. Την φυλλοροή των μόνιμων κατοίκων.

   Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για σπουδές ή προς αναζήτηση εργασίας, οι ηλικιωμένοι φεύγουν για λόγους υγείας, όπως λένε.

Δεν έχουμε νοσοκομεία, σχολές, φροντιστήρια, δεν έχουμε μετρό, τραμ, δεν έχουμε θεάματα, μέγαρα, όπερα, κοσμική ζωή, τρόπους διασκέδασης, βιτρίνες, αγορές, δεν έχουμε βαβούρα, κόσμο, κίνηση, φανάρια, διαδηλώσεις, καυσαέριο, εγκληματικότητα.

Οι επαγγελματίες προβληματισμένοι. Η τουριστική περίοδος μόλις τριάντα ημέρες, εδώ και τριάντα χρόνια. Πως θα κρατήσουν τώρα που είναι χειρότερα τα πράγματα;

   Για να κρατήσουν, κλείνουν αρκετοί τα καταστήματά τους τον χειμώνα. Πιο χειμώνα; Από μήνα Οκτώβριο μέχρι και μήνα Μάιο. Δεν έχει κόσμο…

 -  Και ο κόσμος γιατί να μείνει στην Άνδρο; Αφού δεν έχει μαγαζιά… Και ο φαύλος κύκλος καλά κρατεί και το νησί ερημώνει…

Αν αποφάσιζαν ξαφνικά πέντε χιλιάδες κόσμος να ερχόταν να μείνει στο νησί μας μόνιμα δεν θα άλλαζε αυτή η δύσκολη κατάσταση; Θα άλλαζε νομίζω. Εκατό άνθρωποι να έρθουν στο Κόρθι, αμέσως κάνουν την διαφορά.

Η σκέψη μου αυτή ξέρω, φαντάζει μη ρεαλιστική και όμως είναι τόσο αναγκαία. Είναι τόσο αναγκαία στο μυαλό μου, που μου έρχεται να φωνάξω:

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!

    

    

       

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφερομαι

This comment was minimized by the moderator on the site

Nα ρθουμε...και ειναι κτο ονειρο μας ...Αλλα που θα μεινουμε?που θα δουλεψουμε??

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα. Είμαστε αποφασισμένη σαν οικογένεια 3 ατόμων (Μητέρα, πατέρας, υιός 11ετων) να αλλάξουμε την ζωή μας . Η δουλειά μου ανακαινίσεις σπιτιού , κτιρίου. Σύζυγος φαρμακείο. Είναι δύσκολο φυσικά χωρίς βοήθεια μια τέτοια αλλαγή. Αλλά καθόλου απίθανη εάν υπάρξει κάποιος από το νησί να ενδιαφέρεται να μας καθοδήγηση. Σπίτι κ εργασία . 32 Χρόνια εμπειρίας εγώ 13 η Σύζυγος. Ευχαριστούμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέρομαι να ζήσω σ ένα τέτοιο νησί.Ειμαι από Χαλκίδα κ λατρεύω τη θάλασσα.Πώς θα βιοποριστώ όμως;Πού θα μένω μέχρι να βρω ένα Ρυθμό ζωής κατά κάποιο τρόπο.Αυτό με φρενάρει μονάχα.Δεν έχω κανέναν γνωστό στο νησί σας.Ειμαι πρόθυμος να κάνω οποιαδήποτε εργασία αρκεί να μπορώ να βιοποριστώ... Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Σε 2 μήνες γίνομαι κ 39 ετών οπότε βλέπω το υπόλοιπο της ζωής μου σ ένα τέτοιο τόπο

This comment was minimized by the moderator on the site

δωστε μας τουλαχιστον ενα σπιτι να μεινουμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγω θελω να ερθω μονιμα για μαγαζι αλλα τον χειμονα? Το αγαπαω το νησι θα εχω δουλεια η τσαμπα τα εξοδα θα εχει δουλεια μονο καλοκαιρι; θα το ανοιξω στο γαυριο μαγαζι 1 ευρω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς FRANKY_Andriotis-Architect-Dreamer.
Αρχικά το URL του Video που έχετε αναρτήσει δεν λειτουργεί. Το σωστό είναι:
https://www.youtube.com/watch?v=oOVW383uheU
Να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι υπέροχη ιδέα. Απαιτείται όμως να υπάρχουν και τα "κατάλληλα" αυτιά να την ακούσουν. Φοβάμαι πως τα αυτιά που "Κυβερνούν" φορούν ωτασπίδες. Δείτε το Δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο (10/10) και θα καταλάβετε. Ψήφισαν "Πολιτικά". Ο Άλλος διάβαζε ποιηματάκια. Αυτά που αναφέρετε είναι τόσο σημαντικά που πρέπει κανείς να έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις προκειμένου να τις κατανοήσει. Αναρωτιέμαι εάν σας έχουν απαντήσει έστω σε προσωπικό επίπεδο διότι στα social media ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας και "κατινιάς" και δεν έχω δει καμία απάντηση από μέρους τους. Έστω ένα μπράβο που υπάρχει έστω ένας δημότης σας εσάς που σκέφτεται το καλό του τόπου. Αυτοί σκέφτονται πως να καταστρέψουν τον τόπο και γι' αυτό τον λόγο δεν θα εκπλαγώ εάν πείτε ότι κανένας δεν ήλθε σε επαφή μαζί σας. Μπράβο σας και συνεχίσετε. Αυτά που γράφετε υπάρχουν άνθρωποι που τα διαβάζουν...και ελπίζουν να βρεθούν τα κατάλληλα...αυτιά!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΕΩΤΕΡΗ - ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για την ΑΝΔΡΟ (2)
Εδώ και δύο εβδομάδες έχω κοινοποιήσει στο Διαδίκτυο και τα Κοινωνικά Μέσα, την αρχική Πρωτοβουλία - Εισήγηση μου, να προτείνουμε την Ανδρο ως το μελλοντικά προοριζόμενο νησί για να γίνει Επίκεντρο Διεθνών Συσκέψεων και Συνεδρίων - στα πρότυπα του Νταβός στην Ελβετία. Ο Υφυπουργός κος Δ. Μάρδας προέβη σε σχετική Ανακοίνωση της ιδέας του αυτής - το Σαββάτο 18 Οκτώβρη - ως αναζήτηση για ένα νησί με ήδη υψηλές Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές αξίες που θα μετατραπεί σε Παγκόσμιας εμβέλειας Πολιτιστικό - Οικονομικό Κομβικό Τόπο για την διοργάνωση πλήθους διεθνών Συναντήσεων Κορυφής και Συνδιασκέψεων - "ΝΗΣΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΤΕΧΝΩΝ" - αναφέρθηκε δε ηδη στην ακατοίκητη βραχονησίδα Αιγιλεία - απέναντι απο τα Στύρα, στον Νότιο Ευβοικό. Οι δαπάνες των Υποδομών και Δικτύων τελευταίας Τεχνολογίας θα κατασκευαστούν - κατα τις δηλώσεις του Υφυπουργού - απο το ΕΣΠΑ και λοιπά Επενδυτικά Κεφάλαια που θεωρούν αναγκαίες τέτοιας μεγάλης σημασίας και κλίμακας Επενδυτικά Σχέδια, καθώς και τις εύπορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν δε να φθάσουν τα 80 δις Ευρω
Θεωρώ οτι η Ανδρος με την πληθώρα των ήδη επώνυμων και διεθνώς αναγνωρίσιμων Πολιτιστικών Ιδρυμάτων, Μουσείων, του νεου Φεστιβάλ Πολιτισμού στο Ανοικτό Θεατρο της Χώρας καθως και την πρόσφατη μοναδική Πανευρωπαϊκή Πιστοποίηση των μονοπατιών και του Πεζοπορικού Τουρισμού, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη Αντι-Πρόταση και θεωρώ οτι πρέπει να ξεκινήσει μια Πανανδριακή Κινητοποίηση - Σύμπραξη του Δήμου Ανδρου, φορέων και επωνύμων φιλανδριακών διασημοτήτων καθως και των Ανδριωτών εφοπλιστών (που με την διεθνώς γνωστή τους διαπραγματευτική Δυναμική στον χώρο των Διεθνών Κεφαλαιαγορών), ώστε να προωθήσουμε το σχετικό Αίτημα ΑΜΕΣΑ. Παρακαλώ για άμεση κινητοποίηση του Δήμου και την ενεργο συμμετοχή όσων πιστεύουν στην εξαιρετική αυτή προοπτική και την διάδοση σε κοινά ενδιαφερόμενους.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσω και την απο 2 ετών εκπονηθείσα απο εμένα Προμελέτη - Πλάνο Σκοπιμότητας και Επενδυτικού Σχεδιασμού με τον αρχικό τίτλο :
ΖΩΝΗ ΗΠΙΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ -ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΔΡΟΥ
κατά τα πρότυπα των Ε.ΣΧ.Δ.Α.Α. και Ε.ΣΧ.Α.Σ.Ε. του Υ.ΠΕ.Κ.Α., που συντάσεται και συμπληρώνει δυναμικά ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο όπως αυτό της Πρωτοβουλίας του κου Δ. Μάρδα, και διαχέει χωρίς ιδιαίτερα Χωροταξικά και Περιβαλλοντικά προβλήματα, την ανάπτυξη και κατασκευή των Νέων Υποδομών και Μονάδων Διαμονής υψηλότατου επιπέδου στην ήδη υπάρχουσα Τουριστική δυναμικότητα που προσφέρεται στο νησί απο ιδιώτες και επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους.
Δείτε την μικρού μήκους ταινία- παρουσίαση στο U-TUBE παρακάτω :

ΖΩΝΗ ΗΠΙΑΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ -ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΔΡΟΥ - in U-Tube

https://www.youtube.com/editor?p=ISVsWB7bjIJIiDD3guEOLL2XFVoV-02X
It is a Project planned by a private Little Technical Consulting Business, based on ANDROS island (ANDRIATTICA Ltd.)- with CEO an Andriotis Architect and Properties' Advisor mr. FRANJESKOS KALLIVROUSIS - for a Protype Zone of Sustainable Tourism Developement linked with Ancient sites and perfect beaches. As an active member of Greek ECO-GREENS party and the E.G.P., we have pre-planned the whole Project in Enviro-friendly operational and medium sizing Developement, based mainly in private vacation housing concentrated in the area of about 1100-1500 acres, on the West coastline of ANDROS island, starting from PALEOPOLIS area and YPSILI (site with ancient ruins found and exposed) and reaching the beach ofv PLAKA and the old monastery of TROMARCHIA (recently renovated).

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς επισκέπτη Νίκο,
Αναφέρει : "Χειρότεροι είναι οι Ανδριώτες που μένουν εκτός Άνδρου, διότι θέλουν την Άνδρο ησυχαστήριο και δε θέλουν να έχει κόσμο"
Να τον διορθώσουμε και να του ζητήσουμε να συμπεριλάβει στην εξίσωσή του και αυτούς που είναι στα πράγματα και δεν έχουν Ανδριώτικη καταγωγή.
Τον παρακαλούμε να μας κοινοποιήσει το αποτέλεσμα αυτής της μαθηματικής πράξης.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΜΑΙ 26 ΧΡΟΝΩΝ,BΡΕΣ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ.....:) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη babis
Περισσότερα