Τότε που το βαπόρι έκανε 19... ώρες - Εικόνες από την χειμωνιάτικη Άνδρο του χτες...

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

 

Δεκαετία 1950. Μεγάλη μέρα για το νησί φτάνει το καράβι μετά 19 ώρες από τον Πειραιά. ¨Όλοι κατεβαίνουν στην Πακούρα για να το υποδεχτούν. Πίσω διακρίνονται τα κατεστραμένα από τους Γερμανούς Εμπειρικαίικα της Πλακούρας.  

Ξεφυλλίζοντας παλιά άλμπουμ με κιτρινισμένες φωτογραφίες, αποκαλύπτεται μπροστά σου μια άλλη Άνδρος. Η Άνδρος του χειμώνα (που έρχεται), με τις μεγάλες φουρτούνες, τους ανύπαρκτους μόλους και λιμενοβραχίονες, τα πελώρια κύματα να μπαίνουν μέσα στα σπίτια, την μοναξιά και την απομόνωση.

 

Δεκαετία 1960. Η Χώρα "μαυρόσπρη" ατενίζει το πέλαγος.

Τότε που το βαπόρι από τον Πειραιά έκανε… 19 ώρες να φτάσει στο νησί, τότε που οι κοινωνίες των χωριών ήταν ζωντανές κι άνθρωποι παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, χαίρονταν με μικρά και ασήμαντα πράγματα και νοιάζονταν ο ένας για τον άλλον.

Σ αυτή την Άνδρο θα «ταξιδέψουμε» σήμερα…

Κόρθι. Μεγάλη φουρτούνα σε ασπρόμαυρη φωτογραφία του Δημήτρη Αντωνέλου. 

Δεκαετία 1940. Άλλες δύο φωτογραφίες από τα Εμειρικαίικα της Πλακούρας.

Δεκαετία 1950. Πρώτη φωτογραφία από το καράβι η Πλακούρα με τον κόσμο να περιμένει. Δεύτερη φωτογραφία η Χώρα από το Παραπόρτι.

ίδια εποχή. Η Χώρα από την μεριά του Παραπορτίου.

Χώρα. Πολύ παλαιότερη φωτογραφία πριν χτιστεί ο Νειμποριός.

Κόρθι. Χειμωνιάτικο τοπίο. Τα κύματα σπανε στην Αγία Αικατερίνα σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Δύο ακόμα χειμερινές φωτογραφίες του Δημήτρη Αντωνέλλου.