Ο Αλέκος Γουλανδρής χρηματοδοτεί το όνειρο: ξαναβγεί το "Αβέρωφ" στο Αιγαίο!

 

To "Aβέρωφ" μεταφέρεται με ρυμουλκά στα ναυπηγεία για επισκεύη.

Ο Ανδριώτης εφοπλιστής - και ευεργέτης του νησιού - Αλέξανδρος Γουλανδρής, βρίσκεται πίσω από την φιλόδοξη προσπάθεια, να ξαναβγεί στο Αιγαίο το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», που υπήρξε σύμβολο νίκης και ναυτικής κυριαρχίας.

Χρηματοδότησε το σύνολο των επισκευών που γίνονται στο πλοίο, το οποίο απέπλευσε  την Τέταρτη από το Φάληρο και με συνοδεία ρυμουλκών βρίσκεται στην δεξαμενή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για καθαρισμό στα ύφαλα, αντικατάσταση λαμαρινών και συντήρηση των εσωτερικών του χωρών. Το τελευταίο lifting στο δοξασμένο θωρηκτό, που πολέμησε σε όλους τους αγώνες του Έθνους στον 20ο αιώνα και δεν υπέστειλε ποτέ την σημαία του, είχε γίνει πριν από 14 χρόνια.

Ο δωρητής Αλέκος Γουλανδρής.

Το όνειρο του Γουλανδρή, που θέλησε η χρηματοδότηση να γίνει ανώνυμα, είναι το «Αβέρωφ» να κινηθεί ξανά με τις δικές του δυνάμεις και να περιπλανηθεί - ως μουσείο πλέον - σε όλες τις ελληνικές θάλασσες.

Για να μπορέσει όμως το συγκεκριμένο πλοίο να βγει στα ανοιχτά θα πρέπει προηγουμένως να εφοδιαστεί με νέες μηχανές, να ανακατασκευαστεί το κατάστρωμα και να γίνουν μεγάλες επισκευαστικές εργασίες και αντικαταστάσεις υλικών, κυρίως στο μηχανοστάσιό του. 

Ένα μοναδικό ναυτικό μουσείο: το πλοίο-θρύλος έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς και στους δύο παγκόσμιους πολέμους!!!

Ο δικηγόρος του, Δημήτρης Κωστόπουλος, έχει έρθει ήδη σε επαφή με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και έχει κάνει σαφές ότι όλες τις απαραίτητες μετασκευές-όσο δαπανηρές και αν είναι - θα τις αναλάβει η οικογένεια Γουλανδρή.

Το «Αβέρωφ» παραλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση  στις 16 Μαΐου του 1911 και ύστερα από την δοξασμένη δράση του, που πήρε διαστάσεις ιστορικού μύθου στην λαϊκή μνήμη, κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στο Φάληρο όπου λειτουργεί ως πλωτό μουσείο από το 1984.

Το "Αβέρωφ" στις δόξες του...

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής είναι γιος του Νικόλαου Ι. Γουλανδρή, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και τον δίδυμό του Λεωνίδα συνέχισαν μετά τον θάνατο του πατέρα τους, το 1957, την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία, ενώ η αδελφή τους Άννα συνέδεσε το όνομά της, ως σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν, με το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν.

Ο Α. Γουλανδρής, διανύοντας πλέον την ένατη δεκαετία της ζωής του, παραμένει ένας απλός και προσιτός άνθρωπος, ο οποίος μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας, Χινίτσας στο Πόρτο Χέλι και Ελβετίας. Το σαλέ που διατηρεί στο Γκστάαντ έχει γίνει σημείο συνάντησης πολλών κορυφαίων εφοπλιστών και εξεχόντων συλλεκτών έργων τέχνης. Το όνομά του σπανίως εμφανίζεται στις κοσμικές στήλες, ενώ  φωτογραφίες του δεν έχουν δει το φως της δημο­σιότητας. 

Η καθέλκυση του "Αβέρωφ" πριν από 106 χρόνια!!!...

Άνθρωπος πράος, αφοσιωμένος στην οικογένεια και τις επιχειρήσεις του, πέρα από το πάθος του για τη θάλασσα και την τέχνη προσφέρει αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο εκεί που πιστεύει ότι η βοήθειά του θα πιάσει τόπο. Ακόμη και όταν η μοίρα θέλησε να χάσει τη μία από τις τρεις κόρες του, τη Βιολάντω, εκείνος και η σύζυγός του Μαριέττα δεν το έβαλαν κάτω. Μεγάλωσαν με τις αξίες και ανέθρεψαν με τις αρχές που και εκείνος είχε λάβει από την ανδριώτικη οικογένειά του τις άλλες δύο κόρες του, τη Μαρία-Λούλα και την Αλεξάνδρα.

Το "Αβέρωφ" σε δράση...

Σήμερα ο Α. Γουλανδρής, ο μόνος εν ζωή από τα τέσσερα αδέλφια του, συνεχίζει την ιστορία της οικογενειακής δυναστείας στη ναυτιλία μαζί με τους υπόλοιπους κληρονόμους και τη νέα γενιά των Γουλανδρήδων. Ο όμιλος, που φέρει το όνομα του Νικόλαου Γουλανδρή - N.J. Goulandris Group - πρωτοστατεί στην παγκόσμια ναυτιλία με πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.  Το 1994 με δωρεά του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντως ανακατασκευάστηκε ο φάρος Τουρλίτης, στην Άνδρο, στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί. Σημαντική, επίσης, είναι η παρουσία του στον κόσμο της τέχνης. Δεκάδες πίνακες και διάφορα άλλα έργα κοσμούν τα σπίτια του σε Αθήνα, Πόρτο Χέλι και Ελβετία. Το όνομά του είχε γραφτεί πριν από τρία χρόνια στη «New York Post» όταν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s πουλήθηκε, πάνω από 100 εκατ. δολάρια, το εξαίσιο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Το Άρμα».

Πηγή: Εφημερίδα "Παρασκήνιο"  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή,επανερχόμαστε με αφορμή σήμερα το θάνατο του εφοπλιστή και ευεργέτη του τόπο καταγωγής του Αριστείδη Αλαφούζου και επαναλαμβάνουμε με όλο το σεβασμό τον ίδιο και την οικογένεια του κυρίου Αλέκου Γουλανδρή, δεν θα πρέπει να διαβάσουν, ο ίδιος, όλοι όσοι είναι τώρα δίπλα του...την διαφορά προσφοράς στο τόπο καταγωγής τους, τέτοιων εξεχόντων εφοπλιστών ? ?
Το μεταφέρω με το παράπονο πολλών συμπατριωτών μας, όταν μάθαμε ότι θα χρηματοδοτήσει το ΑΒΕΡΩΦ...ακουσον – ακουσον να βάλει μηχανές και να κινείται αυτοδύναμο και οι αναγκές εμας όλων που ζούμε στο νησί είναι θέμα κυριολεκτικά ζωής ! !
Διαβάστε και στείλτε το κύριε Μπασαντή στο γραφείο του στην Ελβετία το ακόλουθο:
‘’ Η σχέση του Αριστείδη Αλαφούζου με τον τόπο καταγωγής του, την Οία, υπήρξε πολύ δυνατή. Επισκεπτόταν τη Σαντορίνη συχνά και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της: Ενα εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο δώρισε το 1992 καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό, υποστήριξε τις ανασκαφές των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του μοντέρνου νοσοκομείου στο νησί ‘’

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξερουμε απο πρωτο χερι, οτι αδελφια και συγγενεις μας, που υπηρετησαν στα εμπορικα πλοια της N.J.GOULANDRIS οτι εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων και συγκυριων,πέρασαν και μεγαλούργησαν στη ναυτιλια του τοπου μας,απέκτησαν εμπειριες και γνώση τι εστι βαπόρι τι εστι θαλασσα και δεν νομιζω οτι κανενας δεν θα πρεπει να τους ακουει, να ακουει τις εμπειριες τους.
Σημερα διαβαζουμε οτι αυτοί οι απομαχοι της Ανδρου,δεν δισταζουν να μιλησουν για μια χορηγια, που μοιαζει πραγματικα απίστευτη, για ενα πλοιο θρύλος, το οποίο η πολιτεία συντηρούσε στο Φάληρο και επισκεπτόταν κάθε Ελληνας και Ελληνίδα και λειτουργούσε τόσα χρόνια αψογα σαν πλωτό μουσείο της ιστοριας του ενδοξου ναυτικού μας.
Ας τους ακουσουμε τι λενε και πραγματικα ας μας πουνε οι καθε υπευθυνοι-ανευθυνοι σε τι περιπετεια πραγαμτι βαζουν το πουγκι του κυριου Γουλανδρη, οταν πραγματικα αυτο θα μπορουσε να ανοιξει για καποιες αλλες αμεσες αναγκες της πατριδος μας.
Καθηκον της πολιτειας αλλα και του εντυπου και ηλεκτρονικου τυπου και ιδιαιτερα της Ανδρου, ειναι να ναδειξουμε το θεμα αυτό,ασχετα εαν πηραν το ΑΒΕΡΩΦ για επισκευή .
Ποτε δεν ειναι αργα να το επισκευασουν και συντηρησουν εκει στη δεξαμενη και να το γυρισουν στη θεση του, να το επισκεπτονται, ολοι οι Ελληνες και τα παιδια μας και τα υπολοιπα λεφτα να δοθούν, σε ολα οσα σχολιαστες σας κυριε Μπασαντη νααφερουν, αφου φυσικα αξιολογηθουν.ευχαριστουμε για την φιλοξενια του αρθρου μας. Μαρινα - Λειβαδια Ανδρου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Ωραία τα λέτε. Πόσα χρήματα είναι η επισκευή κανείς δεν ξερει. Πόσα θα περισσέψουν, άν περισσέψουν, κανεις δεν ξέρει. Αλήθεια γιατί τσακώνεστε. Γι' αυτά που θα δωθούν και δεν ξέρουμε ή αυτά που θα περισσέψουν και πάλι δεν ξέρουμε; Μάλλον κάποιοι έχουν μπερδευτεί και μοιράζουν χορηγίες των άλλων!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΟΜΩΣ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ! !
ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ : ΟΣΟΙ ...ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΜΟΡΑΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ''ΑΒΕΡΩΦ'' ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ...ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΣ ΕΞ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝ, ΘΑ ΖΗΤΑΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ ! !
ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ! !
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΑΝ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ,
Ο '' ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ'' ΜΕ ΠΛΩΤΑ Η ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟ Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ! !
ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ''ΤΣΕΠΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ'' ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ? ?...ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ, ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΛΕΕΙ.... ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ??
ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ! !
ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΗΜΑΡΤΟΝ, ΕΛΕΟΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ! !
ΤΙΜΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ '' ΑΒΕΡΩΦ '' ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΔΕΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΝ ΠΛΩΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Εξακολουθώ να διαφωνώ μαζί σας. Καθε χορηγός δίνει τα χρήματα του όπου αγαπάει. Κι οχι όπου θέλουν οι άλλοι. Αλλά και τα κόστη - όπως ξέρω -είναι τρελά για μια σύγχρονη πολεμική φρεγάτα σε σχέση με μια επισκευή ενός παλιού πολεμικού πλοίου-μουσείου....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ
Σίγουρα δεν προσέξατε προηγούμενη απάντηση του Εν Ανδρω γι' αυτό επικαλείστε και την μαρτυρία μου. ΟΧΙ δεν είμαι της άποψης πως ο τόπος δεν χρειάζεται μνημεία και μουσεία. Η πείρα μου διδάσκει το αντίθετο.
Το 1992 επισκέφθηκα στο Όσλο τα πλοία-μνημεία μουσεία του Ρ. Αμούσδεν με τα οποία πήγε στον Βόρειο Πόλο και αργότερα στην Ανταρκτική. Επισκεφθηκα τα ξύλινα τρικάταρτα πλοία-μνημεία των Νορβηγών που μετά από 100 χρόνια ήταν στο λιμάνι και ακόμα ταξιδεύουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια στις Βόρειες Θάλασσες. Επισκέυθηκα το πλοίο των Βίκινγκς στο μουσείο - αν θυμάμαι καλά γύρω στο 1000 κατασκευασμενο. Το 1986 επισκέφθηκα το πλοίο-μνημείο του Κολόμβου στον μώλο της Βαρκελώνης και την αρμάδα του Δον Ιωάννη Αυστριακού της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571) στο μουσείο της πόλης. Το 1988 επισκεφθηκα στην Φιλαδέλφεια/Πενσυλβάνια το ναυτικό μουσείο όπου διασώζονται άρτια πλοία του "λευκού στόλου" των ΗΠΑ. Το 1994 επισκέφθηκα το ξύλινο πλοίο-μουσείο των Ολλάνδών στο Άμστερνταμ. Έχω επισκφθεί δύο φορές το ΑΒΕΡΩΦ και το μουσείο-Liberty Ελλας που επισκυάστηκε και είναι πια στην Ελλάδα μετά από παρέμβαση του γερουσιαστή Ραπτάκη.
Όλα τα σοβαρά ναυτικά έθνη έχουν πλοία-μουσεία. Που για να συντηρηθούν σωστά πρέπει κάποια από αυτά να ταξιδεύουν. Το ΑΒΕΡΩΦ είναι η ναυτική ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Συμμετείχε σε δύο Βαλκανικούς και δύο Παγκοσμίους πολέμους και επέζησε. Είναι η πολεμική και ναυτική μας ιστορία. Εκτός του ΑΒΕΡΩΦ - και του Liberty που διέσωσε για την εμπορική μας ναυτιλία και μας έδωσε ο Ραπτάκης σε συνεργασία με τον Μ. Κεφαλογιάννη και με χρηματοδότηση του Κωνταντακόπουλου τι άλλο έχει να δείξει σημαντικό από τη ναυτική της ιστορία η Ελλάδα;
Αφήστε φίλοι μου οι ανάγκες είναι πολλές. Αλλά η ζωή για να προχωρήσει χρειάζεται και τις μνήμες. Κάποιοι που δεν έχουν τις... κατασκευάζουν!!! Εμείς που τις έχουμε εσείς θέλετε να τις αγνοήσουμε με το επιχείρημα του... επιταφίου!!!
ΥΓ. Αλήθεια γιατί τόσος κόσμος κάθε χρόνο αιώνες τώρα πηγαίνει στις περιφορές του; Τι κρύβει ο συμβολισμός του; Σκεφθείτε το και μην πετάτε τα σύμβολα και τους συμβολισμούς στη θάλασσα έτσι εύκολα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ '' ΑΒΕΡΩΦ'' ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΕΟΝ ! ! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ! ! ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΩΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ( ΠΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ) ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ, ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ.... ΛΕΝΕ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΕΣ ! ! ...ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ! ! ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΑΕΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΛΩΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΜΟΡΑΓΙΑ ! !
ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑΥΤΙΚΟΙ - ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΙΜΜΟΡΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ! !
ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΑΠΟΨΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ....ΕΕΕ ..ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΟΤΙ, ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ! !
ΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ, ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΣΑΝ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΕΥΕΡΓΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ, Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΙΔΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΝΕΑ ΠΛΩΤΑ ΣΚΑΦΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΕΝ ΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ...ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ....( ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΕΚΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ )! !
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ...ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ! !

This comment was minimized by the moderator on the site

Για κάτι ΚΑΤΕΡΙΝΑ & ΙΩΑΝΝΑ και λοιπούς , όπου γουστάρει θα δώσει τα λεφτά του.-
Δεν χρειάζεται κανένας τρίτος θεόσταλτος από μηχανής θεός για προφανέστατα τους επί σερί αποτυχημένους δημάρχους που βγάζεi το νησί.
όσον αφορά τα ναρκωτικά, δεν υπάρχει πώληση όπου δεν υπάρχει αγορά.... ναρκωτικά -> τουρισμός -> σεξοτουρισμός κτλ.
Αν έχετε.... (διαγράφεται μια λέξη) ας μην σερβίρετε / φιλοξενήσετε / δεχτείτε τα λεφτά αυτών που διοργανώνουν τα πάρτι που διακινούνται τα ναρκωτικά.
Ούτε βοήθεια να περιμένεις από την εκκλησία. Κούνα την κεφάλα σου και κατανόησε κάτι.
Είσαι σκλαβωμένη από το 197 π.χ , έκτοτε συγκεκριμένα στρώματα κοινωνικά είχαν παροχές , ελευθερία για τον λαό δεν υπήρχε ούτε και εμπιστοσύνη στο οποιοδήποτε κράτος / κυβέρνηση ακολούθησε. Αυτό πέρασε μέσα στο DNA γενιά με γενιά.
Αυτοί που αγαπάνε πραγματικά τον τόπο τους και θέλουνε το καλό του νησιού / χωριού κτλ. δίνουν ότι περισσεύει ακόμα και από αυτά που δεν περισσεύουν για να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο , αν είναι οργανωμένο , το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη επίδραση.
Οι περισσότεροι μένουν στην κρητική και στην τηλεόραση και κοιτάνε πως να γίνουν ακόμα πονηρότεροι.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Γιαννούλη θεωρείτε πως ο δωρητής πρέπει να διαθέσει τα χρήματα του σε νέα πολεμικά πλοία! Δύο κυρίες παραπάνω θεωρούν πως πρέπει να διατεθούν στους φτωχούς της Άνδρου! Ένας κύριος από το Μπατσί θεωρεί πως πρέπει να διατεθούν σε κλειστό γυμναστήριο στο Γαύριο! Βλέπετε πως κανένας από εσάς που διαφωνείτε δεν συμφωνεί με κανέναν.
Άρα το θέμα δεν είναι η ηλικία του κ. Α. Γουλανδρή, που προσβλητικά αναφέρετε. Το θέμα είναι πως και όλοι εσείς που διαφωνείτε προτείνετε καθένας "το κοντό του και το μακρύ του".
Αλήθεια πως θα πρέπει κάποιος να σχολιάσει αυτή "πολυφωνία/κακοφωνία" εντελώς ετερόκλητων προτάσεων;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

"" Η ανοησια ειναι αυλη"" υπογραφει καποιος/οια κυριε Μπασαντη και αναπτυσσει αποψεις που θυμιζουν..μαυρογονατο Ανδριωτη συμπατριωτη μας.Που μπροστα σε μια τετοια δωρεα του κυριου Γουλανδρη...ισως να εχουν ηδη λαβει θεσεις για τιποτα ...μιζες απο την ολη χρηματοδοτηση και ας αφησουν τις επιλογες στον ιδιο το κυριο Γουλανδρη.
Ολοι ξερουν την σημερινη ηλικια του κυριου Γουλανδρη και ολοι αναρωτιουνται,πως αληθεια πειστηκε για μια ομολογουμενως εθνικη συμβολικη χρηματοδοτηση,αλλα που ισως θα επρεπε να ειχε γινει σε αλλη στιγμη.Οι Τουρκοι αλωνιζουν στο Αιγαιο και πολυ πιο σπουδαιο θα ηταν, να υπηρχαν 2-3 συγχρονα σκαφη για την αντιμετωπιση τους και οχι να βγαλουμε το ΑΕΡΩΦ σεργιανι !
Η χωρα μας κινδυνευει φιλοι και δεν θα μας συγχωρησουν τα παιδια μας,καμμια ολιγωρια ως προς την αντιμετωπιση απο μερους της επισημης πολιτειας,αλλα και εθνικων ευεργετων,μια κοινη πολεμικη αμυντικη μηχανη με συγχρονα πλωτα μεσα.
Ας μαθει ο κυριος Γουλανδρης και οχι οι παρατρεχαμενοι του,οτι εθνικο ειναι τωρα αυρη τη περιοδο η ευημερια των νησιωτων απο τις καθημερινες απειλες και τις αγωνιες,απο πλευρας Τουρκων.
Ολα τα αλλα κργβουν σκοπιμοτητες....

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ανοησία είναι άυλη. Πως αλλιώς να διαβάσει κανείς αυτά που γράφουνε μερικοί εδώ πέρα αντιδρώντας στην μετατροπή του ιστορικού καταδρομικού Αβέρωφ σε ένα πλωτό μουσείο του 20ου αιώνα ώστε να τιμηθούν τα ναυτικά επιτεύγματα της Ελλάδος σε δύο παγκόσμιους πόλεμους και σε δύο Βαλκανικούς.
Ο κάθε ευεργέτης θέλει να αφήσει κάπου ένα στίγμα που να αναφέρεται στο σύνολο. Ποια έργα είναι σωστά και ποια όχι το κρίνει ο δωρητής ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ευαισθησίες του. Όλα είναι καλά μιας και είναι για το καλό της κοινωνίας. Ποιο είναι πιο καλό δεν θα το κρίνει ο καθένας που κατακρίνει τονίζοντας τις δικές του προτεραιότητες και τα δικά του στερεότυπα.
Πολύ σωστά έκρινε ο Αλέκος Γουλανδρής και συμβάλει αυτή την φορά σε αυτό το εθνικό έργο. Όπως πολύ σωστά έκρινε και έδωσε πολλά χρήματα για την αποκατάσταση του Τουρλίτη το 1994. Όπως πολύ καλά κάνει και βοηθά την Πανάχραντο και την αρχαία εκκλησία στην Κουβάρα. Αυτοί που τον επικρίνουν θα τον επέκριναν ότι και να έκανε. Εκτός αν έκανε αυτό που θέλουν αυτοί με βάση τις δικές τους προτεραιότητες.
Οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν έργο με τα λεφτά των άλλων. Και από τέτοιους η Άνδρος δυστυχώς έχει πολλούς…

This comment was minimized by the moderator on the site

μα καλα εχουν λεφτα και δεν ξερουν που να τα δωσουν ? ? ...εδω πειναει το συμπαν και στο νησι μας οικογενειες ζουνε και τρεφονται απο τις εκκλησιες και το υστερημα πολλων συμπατριωτων μας και ο κατ' τ' αλλα αξιαγαπητος κυριος Γουλανδης, χρηματοδοτεί να λλαχτουνε μηχανες στο ΑΒΕΡΩΦ ? ?
Οσοι το διαβασουν αυτο αλήθεια τι θα λενε ? ?...ειναι εποχες για να ξοδευονται ετσι τοσα χρηματα ? ?
δεν ειναι καλυτερα να ενισχυονταν ο μαχιμος στολος μας και το λιμενικο ώστε να περιοριστεί η λαθρεμπορια κια τα ναρκωτικα στο αιγαιο, απο το να ξοδευτουν τοσα εκατομυρια για ενα μουσειο- πλοιο, που τιμουμε, αλλα καλιστα εκει που ηταν αραγμενο, συμβολιζε την αξια του και την προσφορα του, μεσα απο τις εκδηλωσεις στα σπλαχνα του, που ελαμβαναν και λαμβανουν χωρα καθε φορα ? ?
Το νησί μας μαστιζετε απο τα ναρκωτικα που σουπερ ταχυπλοα διακινουν λενε στις ακτες του και το λιμενικο μας, προσπαθει αλλα τα μεσα ειναι πολυ φτωχα...καλα-καλα δεν εχουν πετρελαια και ο κυριος Γουλανδρης παει να χρηματοδοτησει κατι ..αυλο,που ξεχωρα απο το συμβολισμο του δεν θα προσφερει τιποτα πραγαντικο στο πολιτη που υποφερει ? ?
δεν υπαρχει αληθεια καποιος να εξηγησει στον κυριο Γουλανδρη ολα αυτα που οι Ανδριωτες λενε, μετα την γνωστοποιηση περι του ΑΒΕΡΩΦ ? ?
δεν θελουμε ν απιστεψουμε και αυτο που λεγεται, οτι ειναι πολλα τα λεφτα και καθε τι περι αυτου φιλτραρεται προς τον κυριο Γουλανδρη και δεν τον αφηνουν να μαθει τον σφυγμο και την ανασα των συμπατριωτων μας στο νησι ! !

Περισσότερα