Ντοκουμέντα του πολέμου στον βυθό της Άνδρου. Εντυπωσιακές φωτογραφίες!

 

Ένα από τα αεροπλάνα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό του Αιγαίου. Το εντόπισε και το φωτογράφισε η ελληνική "αεροπλοϊκή αρχαιολογία".

Απομεινάρια μια σκληρής εποχής, σιωπηλά μνημεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκονται διάσπαρτα και σχεδόν ανεξερεύνητα, στο βυθό των ελληνικών θαλασσών. Είναι - ότι απέμεινε - από τα πολεμικά αεροπλάνα των Γερμανών και των Συμμάχων, που έπεσαν και χάθηκαν ύστερα από σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο, παρασέρνοντας στον αιώνιο υγρό τάφο, τα πληρώματα τους.

Στην Άνδρο, τέτοια «ναυάγια» είναι τρία: ένα καταμεσής στο λιμάνι στο Κορθι, ένα δεύτερο ανοικτά της Παλαιόπολης και ένα τρίτο βόρεια, στα βαθιά νερά απέναντι από τον φάρο της Γριάς.

Οι πολύ ηλικιωμένοι Κορθιανοί, ίσως θυμούνται το γερμανικό βομβαρδιστικό Junker 52, που προσπάθησε να κάνει φλεγόμενο αναγκαστική προσθαλάσσωση στον κόλπο. Δεν τα κατάφερε όμως και καρφώθηκε με το ρύγχος στα κύματα. Λίγο αργότερα βυθίστηκε χωρίς ν αφήσει στην επιφάνεια, ανθρώπινο ίχνος. Στην Παλαιόπολη οι ιστορίες των παλιών λένε ότι επρόκειτο για εγγλέζικο, ενώ για το τρίτο υπάρχουν μόνο οι αφηγήσεις ψαράδων της εποχής.

Εγγλέζικο αεροπλάνο στη Νάξο.

Ένας ιστορικός θησαυρός, λοιπόν, βρίσκεται στα βάθη του Αιγαίου πελάγους. Πρόκειται για τα “κουφάρια” των αεροσκαφών του Πολέμου, τα οποία είτε είχαν καταρριφθεί ,είτε είχαν πέσει από μηχανική βλάβη. Υπολογίζεται ότι τα αεροσκάφη που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες είναι εκατοντάδες!

Μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ερευνητές, καταδυτικές ομάδες και ειδικοί σε θέματα αεροπορίας με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και αρχειοθέτηση αεροπορικών ναυαγίων Β’ Παγκοσμίου πολέμου στις Ελληνικές θάλασσες έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα. Μέχρι σήμερα, εχει καταγράψει τα έξης:

Στην Κέα.

Εντοπισμένα αεροπορικά ναυάγια του B’ Παγκοσμίου πολέμου
Junkers – Ju52, Κέα
Junkers – Ju52, Φάληρο
Junkers – Ju52, Λέρο
Junkers – Ju52, Κω
Junkers – Ju87 “STUKA”, Αντίκυρα
Junkers – Ju88, Πατραϊκός
Junkers – Ju88, Ψαθούρα Σποράδες
Messerschmitt – Bf109, Κόλπος Σούδας – Κρήτη
Messerschmitt – Bf109, Μάλεμε Κρήτης
Messerschmitt – Bf109, Ηράκλειο Κρήτης
Arado – Ar196, Ηρακλειά 
Savoia Marchetti – SM79, Πόρος
Bristol Beaufighter, Λιμένι, Λακωνίας
Bristol Beaufighter, Ιθάκη
Bristol Beaufighter, Νάξος
Bristol Beaufighter, Σητεία Κρήτη
Bristol Beaufighter, Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Bristol Beaufighter, Φισκάρδο Κεφαλονιά
Vickers Wellington, Σίφνος
Β-24 Liberator, Κέρκυρα

Γερμανικό μεταγωγικό στην Κέα.

Άγνωστα ναυάγια Β’ Παγκοσμίου πολέμου
Ιθάκη
Πεταλίδι, Μεσσηνίας
Κόλπος Ελευσίνας
Οι έρευνες συνεχίζονται και σύντομα υπολογίζεται ότι οι καταδυτικές ομάδες, θα εξερευνήσουν και τα σκουριασμένα και γεμάτα πεταλίδες αεροπλάνα, που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Άνδρου.

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μα τι ωραία θέματα! Που τα βρίσκετε; Μαθαίνουμε τόσα πολλά.