Το ιστορικό Ξενοδοχείο «Πηγή Σάριζα» στ’ Αποίκια

Της Γκέλης Μανούσου

Ιστορία

Στο κέντρο του γραφικού χωριού Αποίκια, δεσπόζει ένα από τα ιστορικά πλέον ξενοδοχεία της Άνδρου το ξενοδοχείο Πηγή Σάριζα (www.sariza–spring-hotel.gr ), το οποίο ξεκινήσε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 1989 με τον Νικόλαο Μανούσο, με καταγωγή από τη Μεσσαριά της Άνδρου.

Ο ίδιος αγόρασε το ξενοδοχείο από τον Αυγουστή  Πολέμη, ο οποίος έβαλε τα θεμέλια και έριξε τα μπετά το  1973, στο σημείο που πριν ήταν ένα καφενείο στο κέντρο του χωριού. Ο Αυγουστής Πολέμης, για προσωπικούς λόγους, το άφησε ημιτελές έως το 1985, οπότε και το αγόρασε ο Νίκος Μανούσος, που το ολοκλήρωσε το 1989. Τη χρονιά εκείνη,  πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ξενοδοχείου την ίδια μέρα με τα εγκαίνια της έκθεσης του Wassily Kandinsky στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1989 το ξενοδοχείο Πηγή Σάριζα ήταν ίσως το καλύτερο του νησιού με πλούσιο και σύγχρονο εξοπλισμό στα άνετα δωμάτια, πισίνα, σάουνα, αίθουσα παιχνιδιών, εστιατόρια μπαρ και φυσικά με την υπέροχη αυλή με τα πλατάνια και τη μοναδική βεράντα με θέα την κοιλάδα των Στενιών.

Ο συνδυασμός του ήρεμου, άνετου και φιλόξενου περιβάλλοντος του ξενοδοχείου με το εξαιρετικό δροσερό κλίμα του χωριού έκανε πολλές σημαντικές προσωπικότητες, όπως επιστήμονες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, ηθοποιοί, και κάθε είδους καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους να διαλέξουν το ξενοδοχείο Sariza Spring Hotel για τη διαμονή και τη ξεκούραση τους στο νησί.

Επιπλέον, δεκάδες εκδηλώσεις, όπως γάμοι, πάρτυ, και χοροί κάθε είδους (Χριστούγεννα, Παναγίας, Αγίας Μαρίνας κτλ) έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στους μεγάλους και άνετους χώρους του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο σήμερα

Από το 2012 γίνονται, κάθε δύο χρόνια, μαθήματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τα «Θερινά Πανεπιστήμια» - 2012, 2014, 2016 - με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών του ΕΑΠ με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα και βιωματικά εργαστήρια, όπως ο γραπτός ακαδημαϊκός λόγος, η ψηφιακή αφήγηση, η δημιουργία animation, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού. Το 2018 πραγματοποιήθηκε το «Θερινό Σχολείο» του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «η Δημιουργικότητα και ΤΠΕ στο Δημοτικό Σχολείο».

Το ξενοδοχείο - Sariza Spring Hotel - εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά χαλαρωτικό, ήρεμο και σύγχρονο περιβάλλον με αυθεντικά vintage στοιχεία, ειδικό χώρο των  σεμιναρίων στην αυλή με τους δύο αιωνόβιους πλάτανους και με μαθήματα aqua aerobic στον χώρο της πισίνας.

Τ' Αποίκια

Η ιστορία και η ύπαρξη του ξενοδοχείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χωριού Αποίκια με τη διάσημη για το εξαιρετικό νερό της: την Πηγή Σάριζα. Το νερό της Πηγής Σάριζα, πλούσιο σε διάφορα μέταλλα, είναι γνωστό για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες για τη λειτουργία των νεφρών και όχι μόνο Το νερό της Πηγής Σάριζα, πλούσιο σε διάφορα μέταλλα, είναι γνωστό για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες για τη λειτουργία των νεφρών και όχι μόνο.

Οι ιδιότητες μάλιστα του νερού της Σάριζας αλλά και οι πολλές πηγές των Αποικίων,  είχαν δώσει έναν ιδιαίτερα έντονο τουριστικό χαρακτήρα στο νησί από το 19ο αιώνα, όπου συναντάμε γραπτές μαρτυρίες για το ενδιαφέρον των Αποικιανών για την αύξηση του τουρισμού στο χωριό.

 

Το εξαιρετικό μικροκλίμα που δημιουργείται από τις διάσημες πηγές (Σάριζα, Λεζίνα κ.ά,) τα πλατάνια, ο καταρράκτης της Πυθάρας δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τη δροσιά, χωρίς υγρασία, την ηρεμία και την υπέροχη θέα στην κοιλάδα των Στενιών –Αποικίων.

Σήμερα το χωριό των  Αποικίων αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό στην ενδοχώρα της Άνδρου, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρια μοναστήρια, τη μονή της Αγίας Μαρίνας, τη Μονή του Αγίου Νικολάου και τη μονή της Αγίας Ειρήνης, η οποία φιλοξενεί  4 ιδιαίτερα σημαντικές συλλογές (ιστορία της γραφής από τη συλλογή του Μιχαήλ Καϊρη, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, γεωλογική συλλογή Σπύρου Μπέλλα με πετρώματα και ορυκτά και τη βοτανική συλλογή Έλλης Μανδαράκα – Σταματιάδου.

Επιπλέον, η μονή της Αγίας Ειρήνης φιλοξενεί κατασκηνώσεις για παιδιά. Βρίσκεται στο κέντρο 3 σημαντικών μονοπατιών,  υπέροχων και σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικής γεφυρών, μουσείο για τον ποιητή Ιωάννη Πολέμη και έκθεση φωτογραφίας για τις πηγές των Αποικίων στον Οντά κάτω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο, όλα τα παραπάνω έγιναν  με τη συνδρομή του Λευτέρη Πολέμη και του συλλόγου των Απανταχού Αποικίων. 

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι στο χωριό σήμερα φιλοξενείται μια από τις πιο σημαντικές και σπάνιες για την Ελλάδα πίστες για σκέιμπορντ και ποδήλατο επιδείξεων.

Το χωριό παρά την μεγάλη  ιστορία του και στον τουρισμό κρατάει την αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη μοναδικότητα του ανοίγοντας τις πόρτες του στις νέες προκλήσεις, καθώς προωθεί νέες εναλλακτικές δράσεις, εικαστικές εκθέσεις, αθλητικές δραστηριότητες στη φύση και όχι μόνο, χώρους ανταλλαγής απόψεων,  ιδεών και δράσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό το ξενοδοχείο Sariza Spring Hotel, διοργανώνει στις 25 Αυγούστου ημερίδα αφιερωμένη στα 30 χρόνια του ξενοδοχείου με θέμα: Ο τουρισμός στην Άνδρο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η περίπτωση του χωριού των Αποικίων.