Από τους αντιεμβολιαστές του 1918 στους αντιεμβολιαστές του 2021.

Από διαδήλωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την ευλογιά στην Αμερική το 1918!!! 

H είδηση και η παραπάνω φωτογραφία είναι από το 1918. Δηλαδή πριν από 103 χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Όμως η αντιδραστικότητα της ανθρώπινης φύσης απέναντι στην επιστήμη και στην ιατρική τεχνολογία δεν έχει αλλάξει και πολύ. Ξεκινάμε με την είδηση και παραθέτουμε και την φωτογραφία που την αλίευσε ο αναγνώστης μας Δ.Γ. από την Πάρο και την παριανή ιστοσελίδα Paros Press και η οποία αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε τότε το εμβόλιο της ευλογιάς - ενός θανατηφόρου ιού - που θέριζε πριν 100 χρόνια. Και στη συνέχεια παραθέτουμε τον σχολιασμό του Paros Press:

"Τότε πολλά κράτη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την διαβολική πανδημία της ευλογιάς - που μόνο κατά τον 20 αιώνα προκάλεσε τον θάνατο 500.000.000 ανθρώπων - είχαν αρχίσει να επιβάλουν ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων. Κι ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε αρχίσει να οργανώνει διαδηλώσεις που χαρακτήριζαν τον εμβολιασμό «σφαγή αθώων» και «γερμανικό σχέδιο». 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τώρα, βέβαια, ξέρουμε ότι το εμβόλιο κατά της ευλογιάς έσωσε ζωές, εξαφάνισε μια θανατηφόρα ασθένεια και δεν προκάλεσε καμία από τις επιπτώσεις που οι δεισιδαιμονίες της εποχής προέβλεπαν. Αλλά οι ίδιοι φόβοι, οι ίδιες προλήψεις, οι ίδιες θεωρίες συνομωσίας επιστρέφουν. Κι ένας κίνδυνος προβάλει: Ο δισταγμός να μετατραπεί σε άρνηση, ο (φυσιολογικός) φόβος να γίνει οργανωμένη και με πολιτικά χαρακτηριστικά αντίδραση στον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου ένας στους δύο ψηφοφόρους του ρεπουμπλικανικού κόμματος αρνείται να εμβολιαστεί, στην Πολιτεία του Τένεσι, η πολιτική πίεση των αντιεμβολιαστών οδήγησε σε διακοπή της καμπάνιας για τον εμβολιασμό των εφήβων. Στην Ελλάδα (και στις περισσότερες, αν και όχι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες) η καμπάνια για την μετατροπή του εμβολιαστικού δισταγμού σε «αντισυστημικό» κίνημα, με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, είναι ακόμη (όπως έδειξαν και οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών) υπόθεση περιθωριακών και γραφικών ομάδων. Αλλά κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται..."

Οποιαδήποτε ομοιότητα των παραπάνω με την σημερινή κατάσταση μάλλον δεν πρέπει είναι συμπτωματική! Αλλά ενδεικτική της αναχρονιστικότητας μέρους των ανθρώπων μπροστά στην επιστήμη και στην τεχνολογία (της ιατρικής και όχι μόνο)! 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ανόητε "Gavrio" έγραψες την κοτσάνα σου για να πλειοδοτήσεις ανάμεσα στους άλλους ανόητους...
Δυστυχώς δεν επιτρέπονται τα copy-paste για να παραθέσω τα links αντί απάντησης στην κοτσάνα σου.
Σε προτρέπω όμως να γκουγκλάρεις τις λέξεις του δεξί πλακάτ (αν είσαι ικανός) για να διαπιστώσεις την ταυτότητα και την πιστότητα της φωτογραφίας που είναι μπροστά από το δημαρχείο του Τορόντο της Αμερικής στις 13/11/1919.
Μάλιστα, ίσως δεις και μερικές φωτογραφίες μικρών παιδιών που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να κάνουν το εμβόλιο της ευλογιάς.
Αλλά τι σου λέω τώρα...
Δεν είμαστε σίγουροι για το άπειρο του σύμπαντος... για το άλλο όμως, ναι μας έπεισες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το δεξί πλακάτ εκτυπωμένο από excel είναι; Ρε είστε ηλίθιοι που ούτε καν παρατηρείται ότι είναι photoshop?

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς που είστε έξυπνος πως το καταλάβατε; Μπορείτε να το εξηγήσετε τεχνικά; Γιατί εμείς βλέπουμε μια χαρά την φωτογραφία που στάλθηκε από ΕΠΩΝΥΜΗ ΠΗΓΗ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro