Route 66: Αναφορά στον χαμένο αυτοκινητόδρομο της απόλυτης φυγής...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Στη Route 66, γιορτάζει σήμερα 30 Απριλίου 2022. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τις 24 Απριλίου 2001. Οι τεράστιες νταλίκες που τρέχουν ασταμάτητες - στην αναβαθμισμένη και πια μισοχαμένη Route 66 - θυμίζουν σκηνές από το φιλμ "Το convoy" του Sam Peckinpah.

Σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 η Google τιμά με doodle την ιστορική Route 66, τον ιστορικά πρώτο μεγάλο αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε το 1926 και πήρε και το όνομα του τότε: Route 66 ή US Highway 66. Υπήρξε ο πιο δημοφιλής αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ξεκινούσε αρχικά από το Σικάγο, στο Ιλινόις, μετά μέσω του Μισούρι, του Κάνσας, της Οκλαχόμα, του Τέξας, του Νέου Μεξικού και της Αριζόνας τερματίζει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας καλύπτοντας περίπου 4.000 χιλιόμετρα.

Χάρτης του "μητρικού δρόμου' των ΗΠΑ

Ο γράφων έτυχε σε μια από τις μεγάλες διαδρομές του στον χάρτη της ζωής του να βρεθεί τον Απρίλιο του 2001 στο παγκόσμιο συνέδριο του Broadcast Education Assosiation στο Λας Βέγκας. Και επέλεξε να εκδράμει από τη Νεβάδα στην Αριζόνα για να δει το Grand Canyon. Η διαδρομή στην Αριζόνα είχε και περίπου 150 χιλιόμετρα επί της ιστορικής Route 66, που είχε πια βελτιωθεί και αλλάξει. Όμως, τα εναλλασσόμενα τοπία και τα ατέλειωτα ασφάλτινα χιλιόμετρα και οι αποστάσεις παραμένουν ίδιες και εξακολουθούν να είναι ατέρμονες.

 Το πούλμαν που μας μετέφερε από το Λας Βέγκας της Νεβάδα μέχρι το South Rim του Grand Canyon της Αριζόνα έκανε κάπου 4 ώρες. Ο εντυπωσιακός αυτοκινητόδρομος που έτρεχε πάνω στην ιστορική Route 66 παρέπεμπε στις σελίδες του Τζον Στάιμπεκ (Τα σταφύλια της οργής) και του Κέρουακ (Στον δρόμο). Παρέπεμπε στους ήχους των Rolling Stones και στα φιλμ του Χόλυγουντ. 

Στη δεκαετία του 1930 ήταν η κύρια οδική αρτηρία για όσους ταξίδευαν δυτικά. Καταργήθηκε επίσημα από το σύστημα εθνικών οδών των Ηνωμένων Πολιτειών το 1985 και αντικαταστάθηκε στο σύνολό του από τμήματα του συστήματος διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων. Όμως, ορισμένα τμήματα του δρόμου που περνούσαν από το Ιλινόις, το Μιζούρι, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά "Historic Route 66".

Ο δρόμος διέσχιζε τις ατέλειωτες πεδιάδες της Αριζόνας...

Για την Route 66 έχουν γραφεί πολλά. Θεωρήθηκε το απόλυτο ταξίδι της φυγής και της αναζήτησης. Ο αυτοκινητόδρομος «Route 66», οποίος αποκαλείται από τους Αμερικανούς «the mother road», έχει την τιμητική του στη μουσική, στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο, με τις αναφορές σε αυτήν την ιστορική διαδρομή να είναι πολλές.

 

Κάποιες στιγμές στην άκρη του αυτοκινητόδρομου σταματάγαμε δίπλα στα μοναδικά Τζεσουά δέντρα (Jeshua Tree) ή σε απίστευτα ψηλούς κάκτους. Ήταν μια παράξενα εντυπωσιακή, μα και αλλόκοτη διαδρομή.   

Κατά διαστήματα δίπλα μας οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί της Αριζόνας διαδέχονταν σε κάποια σημεία ο ένας των άλλον...

Ο αυτοκινητόδρομος U.S. Highway 66 κατέστησε για πρώτη φορά προσιτά τα ταξίδια σε όλη τη χώρα. Πολλοί ταξίδεψαν και περιέγραψαν ή εμπνεύστηκαν από την Διαδρομή 66 των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος αναζήτησε έμπνευση για να γράψει «Τα Σταφύλια της Οργής» μέσα από αυτό το εμβληματικό road trip.

   

Ώσπου βγήκαμε από τον αυτοκινητόδρομο και μπήκαμε στον παράδρομο για το South Rim του Grand Canyon...

Όπως γράφει ο Δημήτρης Πετρίδης στο Menshouse για τον μύθο της Route 66 «ίσως «ευθύνονται» οι Rolling Stones και το πασίγνωστο τραγούδι τους ή το “Get your Kicks” του Nat King Cole. Ενδεχομένως να βοήθησε και ο συγγραφέας Τζακ Κέρουακ με το “On the road” και σύσσωμο το Χόλυγουντ, προεξαρχούσης της ταινίας “Two- Lane Blacktop” του 1971 με τα μεθυστικά, «άρρωστα» πλάνα της.

Από εδώ και πέρα άρχιζε ένα δάσος κωνοφόρων δέντρων λίαν εντυπωσιακών... 

Όμως πιο εντυπωσιακές ήταν οι πολλές μοτοσυκλέτες Xarley-Davinson, που κατευθύνονταν κατά ομάδες προς το Grand Canyon...

Εν προκειμένω, δεν έχει σημασία τόσο το νοητό ταξίδι, αλλά ο προορισμός: το απέραντο Route 66, που έκανε «πρεμιέρα» το 1926, μοιάζει- σχεδόν έναν αιώνα μετά τη «γέννησή» του- να είναι το αξεπέραστο road trip για κάθε έναν που θέλει να γευτεί μεγάλες ποσότητες χιλιομετρικής ελευθερίας.

Εκτεινόμενο για περισσότερο από 4000 χιλιόμετρα και ξεκινώντας από το Σικάγο, «τερματίζει» στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, εκεί που ανοίγει τις υγρές του αγκάλες ο μεγαλύτερος ωκεανός του πλανήτη…»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία διαδρομή , την έχω κάνει με ένα μασταγκ 5λιτρο. Όνειρο ζωής.