Ξεκινούν εργασίες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου

Ξεκίνησαν με τον καθαρισμό και την αποψίλωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου από συνεργείο του Δήμου Άνδρου την Πέμπτη υπό την επίβλεψη του αρχαιοφύλακα Παναγιώτη Κουλούρη και υπό τις οδηγίες της Εφορίας Κυκλάδων. Στόχος - όπως εξήγησε στέλεχος της Εφορίας στο Εν Άνδρω - η επιμελής αποψίλωση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα σωστικά μέτρα για τον διάσημο ελληνιστικό πύργο της Άνδρου.

Στις σωστικές ενέργειες - όπως εξήγησε αρμόδια της υπηρεσίας με την οποία είχαμε συνομιλία - είναι η αποτύπωση του πύργου και οι μελέτες στήριξης του μνημείου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με σιδερένιο ικρίωμα ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος καταστροφής του. Η Εφορία Κυκλάδων έχει διαπιστώσει το πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό υπόστρωμα της Άνδρου, ενός νησιού προικισμένου με εξαιρετικές και μοναδικές αρχαιότητες από τον Στρόφιλα μέχρι τον Πύργο και από την Υψηλή μέχρι τους Αγίους Σαράντα στην Κουβάρα και έχει αναθέσει σε δύο αρχαιολόγους τα μνημεία της Άνδρου. 

 

Μια αρχαιολόγος έχει αναλάβει τα μνημεία από την παλαιολιθική μέχρι την ρωμαϊκή εποχή και άλλη μια τα νεώτερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά. Μέχρι σήμερα η Εφορία έχει ήδη κάνει σημαντικό έργο με την προηγούμενη προϊσταμένη αρχαιοτήτων της Άνδρου Χριστίνα Τελεβάντου. Και βεβαίως σημαντικό έργο έχει γίνει και προχωρά και στην κλασική Παλαιόπολη υπό την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Λυδία Παλαιοκρασά.  

Όμως όπως όλα δείχνουν ο προϊστάμενος της Εφορίας Κυκλάδων με τον ορισμό δύο αρχαιολόγων έχει πλέον θέσει σε προτεραιότητα τα σημαντικά μνημεία του νησιού μας για την ανάδειξη από την αρχαιολογική υπηρεσία του πλούσιου πολιτισμικού υπόβαθρου της Άνδρου. Κάτι που θα χρειαστεί βεβαίως και την βοήθεια των ανδριωτών και της τοπικής κοινωνίας. Όπως συνέβη μέχρι σήμερα με τον πύργο του Αγίου Πέτρου που ήταν ιδιώτης αρωγός και χορηγός μέχρι σήμερα που έχει συμβάλει στο να ανοίξει δρόμος, να γίνει μελέτη και εστιασμός στο μνημείο.

Να σημειώσουμε πως η αρχαιολογική υπηρεσία εξέφρασε ευχαριστίες για την βοήθεια που βρήκε από τον δήμαρχο Άνδρου που ανταποκρίθηκε με συνεργείο το οποίο καθάρισε τον πύργο από χόρτα στο εξωτερικό του και αναρριχητικά φυτά στο εσωτερικό του ώστε να ξεκινήσουν οι αποτυπώσεις και οι σωστικές ενέργειες για το μνημείο. Και περιμένει την περαιτέρω συνεργασία μαζί του σε όλη την διάρκεια των σωστικών έργων, καθώς και για τα άλλα μνημεία του νησιού για τα οποία μέχρι σήμερα είναι σε άμεση συνεννόηση. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet