ΠΛΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Λόγια του Κανάρη προς τους Ψαριανούς Προεστούς: «Τίποτα αρχόντοι δεν φελά, μονάχα το καράβι»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21": η πλωτή έκθεση» από τις 18 Ιουλίου 2022 στο λιμάνι της Χώρας

Στις 19 Ιουλίου και ώρα 8μμ, ομιλία της καθηγήτριας ΕΚΠΑ, Μαρίας Ευθυμίου, στο Ανοικτό Θέατρο για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Από 18 έως 21 Ιουλίου 2022 στο λιμάνι της Χώρας θα βρίσκεται η Πλωτή Έκθεση κειμηλίων του ’21 από τις Συλλογές του ΕΙΜ, την οποία διοργανώνουν η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος  ̶ Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, με την αρωγή του Δήμου Άνδρου.

Η έκθεση περιοδεύει με πλοίο σε όλα τα ιστορικά νησιά της Επανάστασης. Ανάμεσα τους και η Άνδρος.

Η Έκθεση είχε προγραμματισθεί επρόκειτο να υλοποιηθεί το 2021, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναβλήθηκε, ωστόσο, δύο φορές, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η Έκθεση θα είναι ελεύθερη για επίσκεψη από το κοινό και αποσκοπεί στο ν’ αναδείξει τον ναυτικό Αγώνα του ’21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα κ.ά.) όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια κ.ά.).

Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα δοθεί την Τρίτη 19 Ιουλίου 2022 και ώρα 8 μμ στο Ανοικτό Θέατρο Άνδρου ομιλία της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας  Ευθυμίου, με θέμα την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η είσοδος θα είναι επίσης ελεύθερη για το κοινό.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ